Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Darmowa Dostawa InPost
X - Zadbaj o siebie zimą
X - Kalendarz adwentowy
X - Nutricia Bebiko
X - Inhalatory
X - Herbapol Syrop sosnowy
X - Pomysł na prezent 2
6

Jak wzmocnić układ nerwowy dietą?

Słuchaj artykułu

Prawidłowe odżywianie ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, w tym także dla układu nerwowego i mózgu. Wiele składników codziennego jadłospisu wpływa na wzrost, rozwój i różnicowanie się komórek układu nerwowego. Jak wspomagać układ nerwowy za pomocą diety? Jakie składniki diety są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego? 

Jak wzmocnić układ nerwowy dietą?

Kwasy tłuszczowe omega-3 

Bardzo istotna jest właściwa podaż kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 dla prawidłowego funkcjonowania i wzrostu tkanki nerwowej. Właściwa ilość tych kwasów jest ważna już w życiu płodowym, aby zapewnić właściwy rozwój układu nerwowego dziecka. Jak donoszą publikacje naukowe, obserwuje się zależność pomiędzy niską podażą kwasu DHA a zwiększeniem ryzyka niedorozwoju układu nerwowego u dziecka. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszające stres oksydacyjny, co zapobiega degeneracji neuronów u osób starszych. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 znajdziemy głównie w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, tuńczyk, sardynki, szprotki, śledź, a także w tranie, oleju lnianym, oleju rydzowym, oleju z czarnej porzeczki, orzechach włoskich, nasionach lnu i nasionach chia.  


Produkty wspierające układ nerwowy
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Odpowiednie nawodnienie organizmu 

Odpowiednia podaż płynów jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odwodnienie organizmu powoduje zmniejszenie objętości krwi krążącej, co przyczynia się do osłabienia funkcji poznawczych, a także pogorszenia koncentracji czy zdolności zapamiętywania. Jak donoszą niektóre źródła, nawet niewielkie odwodnienie może wiązać się z upośledzeniem przewodzenia impulsów nerwowych, co może skutkować zmęczeniem, rozdrażnieniem czy wahaniami nastroju, a także uczuciem niepokoju. Zapotrzebowanie na płyny wynosi 30-35 ml/kg m.c./dobę i jest oczywiście zależne od temperatury otoczenia czy stanu zdrowia.  

Witaminy z grupy B 

Większość witamin z grupy B ma znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Okazuje się, że niedobory tych witamin wiążą się z upośledzeniem funkcjonowania tego układu, co może się objawiać osłabieniem, zmęczeniem, zaburzeniami pamięci, koncentracji czy depresją. Witaminy z grupy B znajdziemy w rozmaitych produktach spożywczych takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, podroby, mięso, jaja, ryby, rośliny strączkowe, orzechy, owoce i warzywa. 

Witaminy przeciwutleniające A, C, E  

Bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego jest właściwa podaż witamin antyoksydacyjnych – witaminy A, C oraz E. Chronią one przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, wykazując działanie przeciwutleniające, co przeciwdziała rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, jak na przykład choroba Alzheimera. W witaminę C obfitują głównie owoce i warzywa, źródłem witaminy E są oleje roślinne, pestki, orzechy i nasiona, natomiast witaminę A, a właściwie beta-karoten znajdziemy głównie w żółto-pomarańczowych owocach i warzywach.  

Składniki mineralne 

Odpowiednia podaż składników mineralnych jest również kluczowa do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Największe znaczenie ma właściwa podaż żelaza, jodu, magnezu i cynku. Żelazo i jod są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, magnez odgrywa rolę we wszystkich ważnych szlakach metabolicznych i wpływa na gospodarkę energetyczną komórek nerwowych, cynk bierze udział w procesach właściwego odczuwania bodźców smakowych. Niedobory składników mineralnych mogą wiązać się z zaburzeniami funkcjonowania układu nerwowego oraz zwiększeniem ryzyka chorób neurodegeneracyjnych czy zaburzeń psychicznych.  


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Leszczyńska T., Pisulewski P., Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość., 2004, 1 (38), 12 – 24 
  2. Chłopiecka J., Czy dieta i suplementy mogą wspomóc pracę mózgu, Wszechświat, t. 121, nr 1–3/2020 
  3. Bos D. J., van Montfort S. J., Oranj, B., Durston S., & Smeets P. A. Effects of omega–3 polyunsaturated fatty acids on human brain morphology and function: What is the evidence?. European Neuropsychopharmacology, 2016, 26:546–561. 
  4. Bubko I., Gruber B. M., Anuszewska E. L. Rola tiaminy w chorobach neurodegeneracyjnych. Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2015. 69:12–20 
  5. Dakshinamurti K., Sharma, S. K., Geiger J. D. Neuroprotective actions of pyridoxine. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)–Proteins and Proteomics, 2003, 1647:225–229
  6. Han Q. Q., Shen T. T., Wang F., Wu P. F., Chen J. G., Preventive and therapeutic potential of vitamin C in mental disorders. Current medical science, 2018, 38:1–10 
  7. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010 
  8. Ciborowska H. , Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007 
  9. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę