Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Baby Week 22.04-05.05
X - Sale do -50%
X - Aurovitas UniGel Procto
X - Matura na maxa
X - Światowy Dzień Higieny Rąk
4

Dlaczego warto jeść kiełki?

Słuchaj artykułu

Kiełki stają się coraz bardziej popularne. Z pewnością można zaliczyć je do żywności funkcjonalnej, zawierającej składniki korzystnie wpływające na zdrowie. Są wykorzystywane jako dodatek do zup, sałatek czy koktajli. Jakie mają właściwości? Jak je samodzielnie wyhodować?

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki – charakterystyka i wartość odżywcza 

Faza kiełkowania nasion jest najbardziej intensywnym okresem, w którym zmagazynowane substancje są rozkładane do prostych i łatwo przyswajalnych związków. W okresie tym uaktywnia się wiele enzymów, zachodzi również synteza witamin.  

Wszystkie te procesy są niezbędne do wzrostu kiełków, które są bogactwem substancji odżywczych o wysokiej przyswajalności. 

Obfitują one w: 

  • witaminy, takie jak witamina A, C, E, witaminy z grupy B, 
  • składniki mineralne, zwłaszcza żelazo, wapń, siarkę, magnez, potas, cynk, selen, lit, chrom.  

Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Kiełki są również źródłem innych substancji o działaniu prozdrowotnym, np. aminokwasów, błonnika pokarmowego, enzymów, chlorofilu, fitohormonów czy flawonoidów.  

Wartość energetyczna oraz zawartość witamin i składników mineralnych różni się w zależności od rodzaju kiełków.  

Największą wartością energetyczną odznaczają się kiełki nasion roślin strączkowych – kiełki zielonego groszku czy soczewicy. Zawierają one również większe ilości białka, węglowodanów, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i manganu. Z kolei kiełki rzodkiewki obfitują w duże ilości witaminę C. Niektóre źródła podają, że kiełki lucerny zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, co jest rzadko spotykane w świecie roślin.  

Kiełki lucernyKiełki rzodkiewkiKiełki zielonego groszkuKiełki soczewicyKiełki fasoli mung
Wartość energetyczna 

(kcal/100 g)

294112810630
Białko 

(g/100 g)

3,993,818,88,963,04
Węglowodany 

(g/100 g)

3,783,0628,2622,145,93
Żelazo 

(mg/100 g)

0,960,862,283,210,91
Magnez 

(mg/100 g)

274456371
Miedź 

(mg/100 g)

0,160,120,270,350,16
Cynk 

(mg/100 g)

0,920,561,051,510,41
Mangan 

(mg/100 g)

 

0,190,260,440,510,19
Witamina C 

(mg/100 g)

 

8,229,810,416,513,5

Kiełki – zastosowanie 

Kiełki z pewnością mogą być stosowane przez wszystkich. Mogą znaleźć zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, otyłość, choroby układu nerwowego i choroby układu pokarmowego. Ze względu na bogactwo składników bioaktywnych mają one właściwości immonomodulujące, przeciwutleniające i przeciwdziałają starzeniu się. Są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek, surówek czy koktajli.  

Jak wyhodować kiełki? 

Kiełki można wyhodować samodzielnie w warunkach domowych. Niezbędny będzie wówczas zakup nasion, które są dostępne w sklepach ekologicznych, szkółkach ogrodniczych czy na bazarach. Należy je wypłukać i umieścić na dnie słoika, zalewając je przegotowaną, ostudzoną wodą. Należy je pozostawić do odstawienia, najlepiej na całą noc. Następnie wierzch słoika powinno się zabezpieczyć gazą i gumką oraz umieścić w ciepłym miejscu. Zaleca się wymianę wody dwa razy dziennie. Czas oczekiwania różni się w zależności od rodzaju kiełków i wynosi zazwyczaj 3-4 dni. Hodowlę kiełków w warunkach domowych ułatwi specjalne naczynie – kiełkownica.  

Podsumowując, kiełki z pewnością można zaliczyć do superfood, czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej. Są świetnym urozmaiceniem diety. Sprawdzą się w wielu chorobach przewlekłych – działają wzmacniająco na organizm, przeciwutleniająco i neutralizują wolne rodniki. Podczas ich zakupu najlepiej wybierać te ekologiczne, a jeszcze lepszym wyborem będzie ich samodzielne wyhodowanie. 

Przeczytaj również:
Pieczarki – czy warto włączyć je do diety?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Lewicki P., Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2010, 6(73), 18-33. 
  2. Szulc J., Czaczyk K., Gozdecka G., Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej.
  3. Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Wydawnictwo SBM, 2016.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę