Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
X - Darmowa Dostawa 17.04-18.04
38

Soplówka jeżowata. Właściwości i zastosowanie

Słuchaj artykułu

Soplówka jeżowata (łac. Hericium erinaceus) jest grzybem pasożytniczym o niezwykle efektownym wyglądzie przypominającym lwią grzywę albo bujną brodę. Występuje pod różnymi nazwami: Lion’s Mane, Yamabushitake czy Hou Tou Gu. Grzyb ten w Polsce występuje bardzo rzadko i jest pod ścisłą ochroną gatunkową. Jakie właściwości prozdrowotne posiada soplówka jeżowata?

Soplówka jeżowata. Właściwości i zastosowanie

Soplówka jeżowata – właściwości 

Soplówka jeżowata jest niezwykle ciekawym grzybem, w którym odkryto wiele substancji bioaktywnych. Jej właściwości znane są od wielu lat w medycynie chińskiej i japońskiej.

Do najważniejszych z nich zaliczamy: 

  • 13 rodzajów erinacyn, czyli substancji odpowiedzialnych za pracę mózgu i wpływających na wytwarzanie komórek nerwowych; 
  • hericenony, a więc związki wspomagające produkcję czynnika wzrostu nerwów (NGF); 
  • polisacharydy (w tym beta-glukan); 
  • aminokwasy; 
  • kwasy tłuszczowe; 
  • liczne związki mineralne (fosfor, potas, cynk, german, żelazo, selen); 
  • witaminę D

Soplówka jeżowata – działanie i zastosowanie 

Soplówka jeżowata ze względu na bogactwo aktywnych składników wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, które obejmują wsparcie terapii licznych chorób cywilizacyjnych.  

Substancje zawarte w ekstrakcie z soplówki jeżowatej pomagają: 

  • zapobiegać rozwojowi demencji; 
  • zmniejszać skutki choroby Parkinsona i Alzheimera; 
  • przyśpieszać proces gojenia ran; 
  • obniżać ciśnienie tętnicze; 
  • zmniejszać poziom złego cholesterolu; 
  • aktywnie stymulować pracę układu nerwowego poprzez wspomaganie wytwarzania komórek nerwowych; 
  • chronić układ pokarmowy, wzmacniając pracę wątroby i żołądka; 
  • zmniejszać ryzyko rozwoju choroby wrzodowej; 
  • obniżyć poziom cukru we krwi
  • poprawić funkcjonowanie mózgu, zwłaszcza w obszarze koncentracji i pamięci; 
  • wzmocnić układ odpornościowy; 
  • wspierać proces leczenia niektórych nowotworów, np. białaczek. 

Soplówka jeżowata – jak jeść? 

Soplówka jeżowata jest grzybem jadalnym. Posiada delikatny, lekko słodkawy smak, który przypomina smak mięsa z kraba lub homara. Można ją spożywać na surowo, w postaci ugotowanej czy suszonej albo usmażyć w panierce na patelni. Niektórzy zalewają ją wrzątkiem i spożywają jako herbatę. 

W aptekach czy drogeriach można kupić różne suplementy diety zawierające ekstrakt z soplówki jeżowatej. Przyjmują one formę tabletek, kapsułek lub proszku.


Soplówka jeżowata
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Soplówka jeżowata – przeciwwskazania 

Soplówka jeżowata jest zaliczana do bezpiecznych, jadalnych grzybów, które nie posiadają wielu przeciwwskazań. Na podstawie licznych badań i obserwacji stwierdzono, że osoby uczulone oraz wrażliwe na grzyby powinny jej unikać. Ponadto suplementacja oparta na ekstrakcie z soplówki jeżowatej nie jest rekomendowana pacjentom po przeszczepach organów. 

Soplówka jeżowata – skutki uboczne 

Liczne badania na zwierzętach potwierdziły bezpieczeństwo stosowania preparatów powstałych z ekstraktu z soplówki jeżowatej. Nie odnotowano żadnych znaczących skutków ubocznych, choć u osób ze skłonnością do reakcji alergicznej na grzyby zaobserwowano wysypki skórne i trudności z oddychaniem. 

Soplówka jeżowata – uprawa 

Uprawa tego ciekawego grzyba nie jest trudna i nie wymaga bardzo dużych nakładów finansowych. W sklepach internetowych można kupić specjalne kołki, które są zaszczepione grzybnią soplówki jeżowatej. Kolejnym krokiem jest wywiercenie niedużych otworów w pniu zdrowego drzewa liściastego, które powinno znajdować się w zacienionym miejscu, a następnie należy umieścić w nich kołki z grzybnią. Zaszczepione miejsca na pniu należy owinąć folią ochronną, a optymalna temperatura dla rozwoju grzybni to 20°C. 

Soplówka jeżowata jest wyjątkowym grzybem posiadającym wiele właściwości prozdrowotnych. Dlatego warto, po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą, wzbogacić swoją dietę o produkty zawierające w swoim składzie ekstrakt z Lion’s Mane. 

Przeczytaj również:
Cordyceps – właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  1. Sabaratnam V., Kah-Hui W., Naidu M., Neuronal health Can culinary and medicinal mushrooms help? J Tradit Complement Med 2013; 3(1): 62-68. 
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323400. 
  3. https://www.healthline.com/nutrition/lions-mane-mushroom. 
  4. https://ttbuczak.eu/soplowka-jezowata/. 
  5. https://neuroexpert.org/wiki/soplowka-jezowata-hericium-erinaceus/.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę