Sporysz – jak działa na organizm?
Sporysz to przetrwalnik grzyba buławinki czerwonej, Claviceps purpurea (Hypocreaceae). Grzyb ten to pasożyt zboża, najczęściej żyta, pszenicy, jęczmienia. Jest źródłem kilku alkaloidów o silnym działaniu na organizm człowieka.
Sporysz – charakterystyka
Buławinka czerwona to popularny w Europie niewielki grzyb – pasożyt, atakujący zboża i inne trawy. Sporysz, jej przetrwalnik (endospora) jest podłużną, walcowatą, twardą strukturą koloru ciemnobrązowego i długości dochodzącej do 2-3 cm. Jest charakterystycznie umieszczony w kłosach dojrzałego zboża. Jego rozwój i rozprzestrzenianie ułatwiają wiatr, duża wilgotność powietrza i aktywność owadów.
Sporysz jest źródłem alkaloidów indolowych – związków silnie działających, pochodnych kwasu D-lizergowego z których główne to:
- ergometryna,
- ergotamina,
- ergozyna,
- ergokornina,
- ergokryptyna,
- ergokrystyna,
- ergoklawina,
- ergonowina.
Sporysz – działanie
W XIX wieku działanie sporyszu wykorzystywane było w ginekologii i położnictwie:
- w celu kontrolowania nadmiernego krwawienia z macicy,
- przy nieregularnych skurczach macicy,
- do leczenia włóknistych guzów macicy,
- w profilaktyce poronień,
- przy nieregularnych miesiączkach.
Mechanizm działania alkaloidów sporyszu opiera się na podobieństwie strukturalnym do neuroprzekaźników i bezpośrednim działaniu na receptory serotoninergiczne 5-HT, a także alfa-adrenergiczne i dopaminowe.
Podstawowy efekt fizjologiczny działania alkaloidów sporyszu:
- Przy małym oporze naczyniowym silnie kurczy naczynia i powoduje wzrost ciśnienia;
- Przy dużym oporze naczyniowym rozkurcza naczynia;
- Pobudza mięsień macicy (działanie oksytocynowe).
Alkaloidy sporyszu we współczesnej medycynie znalazły zastosowanie:
- w naczyniowych bólach głowy – w tym migrenowych i klasterowych;
- w zaburzeniach krążenia mózgowego;
- jako środek przeciwkrwotoczny podczas porodu – głównie w krajach rozwijających się.
Alkaloidy sporyszu mogą być również substratem wyjściowym do otrzymania halucynogennego LSD – kwasu D-lizergowego.
Półsyntetyczna pochodna alkaloidów sporyszu, bromokryptyna, jest z kolei szeroko stosowana m.in. w chorobie Parkinsona i zaburzeniach wydzielania prolaktyny.
Zatrucie sporyszem
Sporysz od dawnych czasów towarzyszył ludziom, w średniowieczu powodując masowe zatrucia ostre i przewlekłe, przy niedokładnym oczyszczeniu mąki z tego pasożyta. Grzyb ten jest odporny na wysoką temperaturę, dlatego źródłem zatrucia był najczęściej pieczony z zanieczyszczonej mąki żytniej chleb. W wyniku przypadkowego spożycia następował charakterystyczny, bolesny skurcz naczyń obwodowych, prowadzący do gangreny kończyn (szczególnie palców rąk i nóg), z uwagi na wywołany efekt nazywany „ogniem świętego Antoniego”.
Inne objawy zatrucia mąką zanieczyszczoną sporyszem obejmowały:
- zaburzenia psychiczne,
- halucynacje,
- bóle głowy,
- wymioty,
- biegunkę,
- poronienia.
Ergotyzm (zatrucie sporyszem) z uwagi na objawy dzielono na zgorzelinowy lub konwulsyjny. Czasem oba te rodzaje występowały jednocześnie.
Zatrucie sporyszem w wyniku jego przypadkowego spożycia, nawet niewielkiej ilości, może prowadzić do śmierci. Główne objawy zatrucia to:
- senność,
- majaczenie,
- duszność,
- dezorientacja,
- obniżenie lub podwyższenie ciśnienia tętniczego,
- szybkie i słabe tętno,
- mrowienie i/lub drętwienie kończyn,
- utrata przytomności,
- wstrząs.
Nie ma specyficznej odtrutki na alkaloidy sporyszu. W celu łagodzenia objawów podaje się m.in. nitroprusydek sodu, tolazolinę lub heparynę, leki rozszerzające naczynia krwionośne.
Niepozorny sporysz zajmuje wyjątkowe miejsce w medycynie i historii ludzkości. Jego podstawowe alkaloidy są wciąż stosowane w medycynie i nie są otrzymywane syntetycznie. Jest to wyjątkowy przykład rośliny, która jest źródłem związków przynoszących sporo korzyści zdrowotnych i ulgi w bólu, a jednocześnie przypadkowo spożyta może być śmiertelnie niebezpieczna.
Przeczytaj również:
Hibiskus – właściwości i zastosowanie
Źródła:
- https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/claviceps-purpurea
- Smakosz A., Kurzyna W., Rudko M., Dąsal M., The Usage of Ergot (Claviceps purpurea (fr.) Tul.) in Obstetrics and Gynecology: A Historical Perspective. Toxins (Basel). 2021 Jul 15;13(7):492.
- Florea S., Panaccione D., Schardl C., Ergot Alkaloids of the Family Clavicipitaceae. Phytopathology. 2017 May;107(5):504-518.
- An Essay on the Chemical, Botanical, Physical, and Parturient Properties of the Secale Cornutum: With an Engraving. Br Foreign Med Rev. 1841 Oct;12(24):509-510.
Artykuł interesujący – profesjonalnie skonstruowany. Dla mnie bardzo przydaatny
Dziękujemy za miły komentarz 🧡
<3
🧡