Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
9

Sulforafan. Czy kiełki brokułu działają przeciwnowotworowo?

Słuchaj artykułu

Warzywa to bogactwo składników odżywczych. Dietetycy zalecają spożywanie czterech porcji dziennie. Jedną z wielu substancji aktywnych występujących w warzywach jest sulforafan. Jakie ma właściwości?

Sulforafan. Czy kiełki brokułu działają przeciwnowotworowo?

Co to jest sulforafan? 

Sulforafan (SFN) to aktywna biologicznie substancja znajdująca się w warzywach kapustnych (krzyżowych). Najwyższe stężenie sulforafanu wykryto w kiełkach brokułu. Wraz ze wzrostem rośliny maleje stężenie sulforafanu.  

Przed spożyciem brokuły powinny być posiekane lub dobrze pogryzione. Gotowanie brokułów na parze lub w wodzie sprawia, że reakcja powstawania sulforafanu nie jest wydajna. Z tego względu najlepiej jeść brokuły na surowo.  

Badania sugerują, że surowe brokuły sprzyjają powstawaniu 3-krotnie większej ilości sulforafanu niż brokuły gotowane na parze. 

Sulforafan znajduje się również w jarmużu, kalafiorze, kalarepie i różnych rodzajach kapusty. 

Sulforafan – właściwości 

Sulforafanowi przypisuje się głównie właściwości przeciwnowotworowe. Hamuje on rozwój istniejącej już choroby oraz zapobiega powstawaniu nowych komórek nowotworowych.  

W warunkach laboratoryjnych in vitro sulforafan skutecznie zadziałał na komórki: 

  • białaczki, 
  • raka jelita grubego,  
  • raka piersi, 
  • raka trzustki, 
  • raka wątroby.

Dodatkowo sulforafan wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ogranicza chroniczne infekcje Helicobacter pylori. Sulforafan działa też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Obniża stężenie „złego” cholesterolu (LDL), a zwiększa stężenie „dobrego” (HDL).  

Warto wprowadzić do diety zarówno kiełki brokułu, jak również kiszone warzywa kapustne.  


Zawierają sulforafan
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Sulforafan – przeciwwskazania i skutki uboczne 

Nie odnotowano przeciwwskazań ani działań niepożądanych sulforafanu. Producenci suplementów diety zawierających sulforafan ostrzegają przed możliwymi problemami żołądkowo-jelitowymi w postaci zaparć, biegunek lub gazów.

Przeczytaj również:
Trawa pszeniczna. Bogactwo witamin i przeciwutleniaczy


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/warzywa-kapustne-i-sulforafan-przeciwko-rakowi/ 
  • https://insulinoopornosc.com/sulforafan/ 
  • https://biotechnologia.pl/biotechnologia/sulforafan-najwieksze-bogactwo-brokulow
  • Tomczyk J., Olejnik A., Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 
  • Świderski A., Sterkowicz P., Kaszycki P., Kołoczek H., Ziołomiód zawierający sulforafan, Zakład Biochemii, Akademia Rolnicza w Krakowie. 
  • Sikorska-Zimny K., Wybrane glukozynolany i ich pochodne, Pracownia Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę