Sulforafan. Czy kiełki brokułu działają przeciwnowotworowo?
Warzywa to bogactwo składników odżywczych. Dietetycy zalecają spożywanie czterech porcji dziennie. Jedną z wielu substancji aktywnych występujących w warzywach jest sulforafan. Jakie ma właściwości?
Co to jest sulforafan?
Sulforafan (SFN) to aktywna biologicznie substancja znajdująca się w warzywach kapustnych (krzyżowych). Najwyższe stężenie sulforafanu wykryto w kiełkach brokułu. Wraz ze wzrostem rośliny maleje stężenie sulforafanu.
Przed spożyciem brokuły powinny być posiekane lub dobrze pogryzione. Gotowanie brokułów na parze lub w wodzie sprawia, że reakcja powstawania sulforafanu nie jest wydajna. Z tego względu najlepiej jeść brokuły na surowo.
Badania sugerują, że surowe brokuły sprzyjają powstawaniu 3-krotnie większej ilości sulforafanu niż brokuły gotowane na parze.
Sulforafan znajduje się również w jarmużu, kalafiorze, kalarepie i różnych rodzajach kapusty.
Sulforafan – właściwości
Sulforafanowi przypisuje się głównie właściwości przeciwnowotworowe. Hamuje on rozwój istniejącej już choroby oraz zapobiega powstawaniu nowych komórek nowotworowych.
W warunkach laboratoryjnych in vitro sulforafan skutecznie zadziałał na komórki:
- białaczki,
- raka jelita grubego,
- raka piersi,
- raka trzustki,
- raka wątroby.
Dodatkowo sulforafan wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ogranicza chroniczne infekcje Helicobacter pylori. Sulforafan działa też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Obniża stężenie „złego” cholesterolu (LDL), a zwiększa stężenie „dobrego” (HDL).
Warto wprowadzić do diety zarówno kiełki brokułu, jak również kiszone warzywa kapustne.
Sulforafan – przeciwwskazania i skutki uboczne
Nie odnotowano przeciwwskazań ani działań niepożądanych sulforafanu. Producenci suplementów diety zawierających sulforafan ostrzegają przed możliwymi problemami żołądkowo-jelitowymi w postaci zaparć, biegunek lub gazów.
Przeczytaj również:
Trawa pszeniczna. Bogactwo witamin i przeciwutleniaczy
- https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/warzywa-kapustne-i-sulforafan-przeciwko-rakowi/
- https://insulinoopornosc.com/sulforafan/
- https://biotechnologia.pl/biotechnologia/sulforafan-najwieksze-bogactwo-brokulow
- Tomczyk J., Olejnik A., Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
- Świderski A., Sterkowicz P., Kaszycki P., Kołoczek H., Ziołomiód zawierający sulforafan, Zakład Biochemii, Akademia Rolnicza w Krakowie.
- Sikorska-Zimny K., Wybrane glukozynolany i ich pochodne, Pracownia Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.