Złote mleko. Czy warto je pić?
Coraz częściej korzystamy z naturalnych metod radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Jedna z nich – ajurweda – oferuje przepis na złote mleko. Ten napój z kurkumą zdobywa coraz większą popularność. Jakie właściwości ma złote mleko i jak je przyrządzić?
Czym jest złote mleko?
Złote mleko to mikstura, która pochodzi z ajurwedy. Ta tradycyjna medycyna indyjska opiera się na naturalnych sposobach uzdrawiania, także przy użyciu ziołolecznictwa. Złote mleko przypomina znaną w Polsce mieszankę podawaną w okresie jesienno-zimowym: ciepłe mleko z masłem, miodem i opcjonalnie czosnkiem.
W ajurwedzie złote mleko wzbogacone jest o kurkumę i inne aromatyczne przyprawy.
Kurkuma jest najważniejszym składnikiem w tradycyjnej medycynie indyjskiej. To lek na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle menstruacyjne, alergie, kaszel, przeziębienie, odrę, ospę i wiele innych. To właśnie dodatek kurkumy nadaje złotemu mleku jego charakterystyczny kolor.
Właściwości złotego mleka
Złote mleko właściwości prozdrowotne zawdzięcza kurkumie. Jednym z głównych składników aktywnych kurkumy jest kurkumina. Badacze wykazali, że hamuje ona rozwój różnych chorób. Działanie to jest ściśle powiązane z jej wysoką aktywnością antyoksydacyjną.
Poza tym kurkumina działa:
- neuroprotekcyjnie,
- hepatoprotekcyjnie (chroni wątrobę),
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwgrzybiczo,
- przeciwpasożytniczo,
- przeciwzakrzepowo,
- przeciwnowotworowo,
- hipoglikemicznie.
Ponadto obniża poziom “złego cholesterolu” LDL i trójglicerydów i podwyższa poziom “dobrego cholesterolu” HDL.
Badania wskazują, że działania przeciwutleniające i przeciwwłóknieniowe kurkuminy wspomagają leczenie choroby COVID-19.
Picie złotego mleka w okresie jesienno-zimowym zwiększa odporność organizmu. Dzięki temu możesz uniknąć przeziębienia i rozwoju chorób infekcyjnych, np. grypy. Złote mleko działa rozgrzewająco, łagodzi kaszel, ból gardła i głowy. Napój ten łagodnie wycisza i uspokaja, dlatego polecany jest jako środek wspomagający zasypianie.
Złote mleko – przepis
Składniki:
- szklanka mleka krowiego (najlepiej 3,2% tłuszczu),
- ½ łyżeczki kurkumy,
- szczypta pieprzu.
Jesteś na diecie wegańskiej lub cierpisz na nietolerancję laktozy? Zamień mleko krowie na napój roślinny. Pamiętaj jednak, by do napoju dodać tłuszcz (np. łyżeczkę oleju migdałowego), ponieważ główna substancja aktywnie czynna – kurkumina – rozpuszcza się w tłuszczach. Natomiast dodatek piperyny zawartej w pieprzu może zwiększyć przyswajanie kurkuminy nawet 20-krotnie. Opcjonalnie do złotego mleka dodaj szczyptę cynamonu, kardamonu lub łyżeczkę miodu. Wzmocni to pozytywne działanie złotego mleka na układ odpornościowy.
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w rondelku, ale nie doprowadź do zagotowania. Dodaj przyprawy i gotuj przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Miksturę przelej do szklanki i zakryj talerzykiem. Poczekaj, aż złote mleko ostygnie do temperatury umożliwiającej wypicie.
Czy złote mleko można pić codziennie?
Możesz pić złote mleko codziennie przez 30 dni, aby zapobiec infekcjom. Dzięki niemu skrócisz również czas choroby.
Długotrwałe spożywanie kurkumy może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak:
- wymioty,
- biegunka,
- niestrawność,
- nadkwasota.
Złote mleko możesz pić raz dziennie, najlepiej wieczorem. Rozgrzewa ono organizm, co może spowodować zwiększenie potliwości.
Złote mleko – przeciwwskazania
Złotego mleka nie spożywaj w przypadku:
- niedrożności dróg żółciowych,
- nadkwasoty,
- choroby wrzodowej żołądka,
- uczulenia na kurkumę.
Jeśli cierpisz na kamicę żółciową, skonsultuj się z lekarzem. W okresie ciąży także zrezygnuj ze spożywania tego napoju. Zwiększone spożycie kurkumy może wpłynąć negatywnie na czynność skurczową macicy i rozwój płodu.
Przeczytaj również:
Ajurweda. Co możemy z niej zaczerpnąć?
- http://ajurweda.com/co-to-jest-ajurweda/.
- https://kukbuk.pl/artykuly/co-kryje-ajurwedyjskie-zlote-mleko-wlasciwosci-i-p/.
- https://poprostuajurweda.pl/ajurwedyjskie-zlote-mleko/.
- Kępińska-Pacelik J., Biel W., Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy. Wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie, Przemysł spożywczy, 2021.
- Klimek E., Kurkuma – złoto Indii, Wszechświat, t. 111, nr 7-9, 2010.
- https://zielonysklep.com/_blog/51-Zlote_mleko_-_ajurwedyjski_napoj_na_odpornosc.html.
- Matławska I., Farmakognozja, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu.
- https://www.itmedicalteam.pl/articles/piperine-and-curcumin-as-bioavailability-enhancers-for-drugs.pdf.