Koper włoski w ciąży – czy można go stosować?
Owoc kopru włoskiego (Foeniculi amare fructus) jest ziołem stosowanym od wielu lat i powszechnie uznanym za bezpieczne. Napary z tej rośliny są podawane dzieciom, a dla wielu niemowląt herbatka z kopru włoskiego jest pierwszym – innym niż mleko – napojem. Jednak czy koper włoski jest bezpieczny dla kobiet w ciąży?
Jakie zastosowanie ma koper włoski?
Koper włoski jest powszechnie stosowany w przypadłościach układu pokarmowego. Działa rozkurczowo na układ pokarmowy, wiatropędnie, usprawnia trawienie i łagodzi niestrawność. Jego inne, mniej znane właściwości, to:
- działanie rozkurczowe przy bólach miesiączkowych,
- zwiększenie libido,
- działanie wykrztuśne – zwiększa wydzielanie i pobudza ruch rzęsek w oskrzelach w kaszlu mokrym,
- wspomaganie laktacji.
Koper włoski znajdziemy w postaci naparów, nalewek, kropli i tabletek.
Z kopru włoskiego otrzymuje się też olejek, który ma słabe działanie uspokajające i raczej jest używany jako olejek eteryczny.
Olejek z kopru włoskiego zastosowany wewnętrznie w dużych ilościach może powodować odurzenie i drgawki.
Koper włoski a ciąża
Mimo powszechnego zastosowania kopru, w tym również w wielu mieszankach ziołowych, stosowanie tej rośliny w ciąży jest dopuszczone w niewielkich ilościach w postaci roztworów wodnych (napary, herbatki). Ułatwia wówczas trawienie i przeciwdziała wzdęciom.
Stosowanie kopru włoskiego w większych ilościach i innych postaciach niż wymienione zaleca się po porodzie przy wspomaganiu laktacji.
Podsumowując, jedna lub dwie szklanki naparu z kopru włoskiego raz na jakiś czas nie powinny zaszkodzić kobiecie w ciąży. Należy jednak pamiętać, by przyszła mama zachowała ostrożność i umiar, a w razie jakichkolwiek wątpliwości co do stosowania danego leku lub zioła powinna skorzystać z porady lekarza lub farmaceuty.
Źródło:
Łuczak A., Nowak M., Szałek E.: Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży. Farmacja Współczesna 2017; 10: 140-146