Mleko kobiece – poznaj proces jego wytwarzania
Mleko kobiece to najbardziej wartościowy pokarm, jaki mama może dostarczyć swojemu maleństwu. Rzadko jednak zastanawiamy się, kiedy kobieta wkracza w etap przygotowania do laktacji i jak piersi przygotowują się do cudownych, pełnych emocji chwil związanych z karmieniem maleństwa naturalnym pokarmem.
Ciąża – jak zmieniają się piersi
Kobiece piersi są niezwykłym organem, który zaczyna dojrzewać właśnie w czasie ciąży. Już w 4. tygodniu ciąży tworzy się sieć kanalików mlecznych oraz zaczynają powstawać komórki odpowiedzialne za produkcję mleka. Komórki te nazywane są laktacytami i zaczynają funkcjonować od około 15 tygodnia. W związku z rozwojem piersi mogą one powiększyć się nawet o 46% w czasie ciąży. Warto też pamiętać, że ilość mleka nie zależy od wielkości piersi, ale od ilości tkanki produkującej mleko w piersiach. Niesamowite jest to, że poza nową istotą, jaka dojrzewa w ciele kobiety powstaje również nowe źródło pożywienia.
Siara – „płynne złoto”
Natura zaplanowała proces wytwarzania mleka bardzo precyzyjnie. Po okresie przygotowania i adaptacji piersi do nowych wyzwań właściwa produkcja mleka następuje po urodzeniu dziecka. Pierwszym pokarmem jest tzw. siara. Jest to gęsta i kleista substancja o zabarwieniu żółtym lub pomarańczowym. Jest często nazywana „płynnym złotem” ze względu na niepowtarzalne walory odżywcze. Siara jest łatwo trawiona przez noworodka, zawiera mnóstwo przeciwciał i białych krwinek, które chronią go przed infekcjami. Dodatkowo siara chroni układ trawienny maleństwa, działa jak powłoka zabezpieczająca. Odgrywa też rolę środka przeczyszczającego, gdyż pomaga oddać dziecku pierwszy stolec, czyli tzw. smółkę. Warto pamiętać, że na początku żołądek dziecka jest wielkości czereśni, co oznacza, że maleństwo potrzebuje ok. 5-7 ml pokarmu.
Mleko przejściowe
Okres do 4 dób po porodzie to czas intensywnej produkcji mleka. W tym czasie piersi stają się pełniejsze i twardsze. Mleko wytwarzane przez kobietę do około 14 doby nazywane jest mlekiem przejściowym. Jego kolor i konsystencja stają się bardziej kremowe. Wzrasta w nim zawartość kalorii, tłuszczu i laktozy. W tym czasie rośnie również żołądek dziecka i zapotrzebowanie dziecka na mleko, które wynosi już około 800 ml na dobę.
Mleko właściwe
Mleko kobiece ewoluuje podczas pierwszego miesiąca. Po około 4 tygodniach jest już w pełni rozwinięte i bogate w minerały, witaminy, białka, cukry i wszelkie składniki wspierające rozwój dziecka. Mleko kobiece jest cennym i wartościowym pokarmem przez cały okres karmienia pokarmem naturalnym. Co ważne, nie traci swoich wartości. Warto pamiętać, iż możliwe jest również gromadzenie zapasów mleka i przechowywanie go w lodówce lub zamrażarce, a do 4 godzin nawet w temperaturze pokojowej. Kiedy mama zdecyduje się zabezpieczyć zapas pokarmu, wówczas odciągnięte mleko może zostać podane maleństwu przez jego bliskich. To doskonała okazja do nawiązywania relacji z maleństwem. Przy odciąganiu pokarmu, przyda się z pewnością laktator, który pozwoli zgromadzić zapas tego dobrodziejstwa natury.