Goździki – jakie mają właściwości zdrowotne?
Goździki to aromatyczna przyprawa, która często kojarzy się z okresem świątecznym. Powstaje ona poprzez ususzenie pąków goździkowca korzennego. Drzewo to rośnie głównie w Azji. Goździki są doskonałym uzupełnieniem mięs. Nadają się idealnie jako dodatek do wieprzowiny, baraniny, a także dziczyzny. Doskonale podkreślają smak kapusty, grzybów i śliwek. Goździki znajdziemy również w składzie przyprawy korzennej, używanej do pierników. Przyprawa ta pasuje do grzanego wina, jest też popularnym dodatkiem do herbaty. Warto wiedzieć, że goździki poza walorami smakowymi wykazują również walory prozdrowotne.
Goździki – właściwości
Dzięki zawartości eugenolu, regularne spożywanie goździków działa przeciwzapalnie. Napar z tej aromatycznej przyprawy może przynieść ulgę w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Dodatkowo goździki zawierają antyoksydanty, takie jak polifenole, flawonoidy oraz mangan, które pomagają zwalczać stany zapalne w naszym organizmie. Również tak wysoka zawartość przeciwutleniaczy wpływa pozytywnie na nasz wygląd, opóźniając proces starzenia skóry, a dodatek oleju goździkowego do codziennej pielęgnacji skóry pomoże zminimalizować zmiany trądzikowe.
W sezonie przeziębień warto też dodać kilka goździków do herbaty, gdyż wspomagają one leczenie infekcji. Taki napar uśmierzy ból gardła i wspomoże układ odpornościowy dzięki działaniu przeciwzapalnemu. Dodatkowo inhalacje z olejku goździkowego udrażniają nos, pomagając wydalić zalegające wydzieliny i redukują kaszel.
Badania na modelach zwierzęcych wykazały, że olej goździkowy, a właściwie to zawarty w nim eugenol zwiększa napęd mięśni jelit podobnie do standardowych leków. Oznacza to, że regularne stosowanie ekstraktu z goździków może mieć działanie przeciwwymiotne i przeciwzaparciowe. Również w modelach zwierzęcych ekstrakt z goździków zmniejszył liczbę oraz pole owrzodzeń, a także redukował stany zapalne żołądka. Dodatek goździków do dań pobudza wydzielanie żółci, co usprawnia proces trawienia.
Właściwości przeciwbólowe goździków znalazły swoje zastosowanie we wspomaganiu leczenia schorzeń jamy ustnej. Smarowanie bolącego zęba i jego okolic olejem goździkowym lub żucie goździka może uśmierzyć ból. Z kolei płukanie jamy ustnej naparem z goździków wspomaga leczenie stanów grzybiczych. Jeżeli Twoim problemem jest nieświeży oddech, spróbuj przez około minutę żuć goździk. Wysoka zawartość manganu w goździkach wpływa również pozytywnie na szkliwo. Należy jednak pamiętać, że w przypadku problemów z jamą ustną należy skontaktować się z lekarzem dentystą w celu ustalenia leczenia.
Najnowsze badania wykazują, że sproszkowany ekstrakt z goździków oraz olej goździkowy mogą mieć działanie hamujące rozwój nowotworów, w szczególności raka jelita grubego i piersi. Aby potwierdzić tę tezę, potrzebna jest większa ilość badań. Dodatkowo goździki mogą być dobrym sprzymierzeńcem w walce z nudnościami i zmniejszonym apetytem w trakcie leczenia onkologicznego.
Przepis na napar z goździkami
Składniki:
- 6 lub więcej goździków,
- laska cynamonu,
- 3 plastry pomarańczy,
- 1 łyżka miodu,
- 500 ml zaparzonej herbaty.
W małym garnku zagrzej wcześniej zaparzoną herbatę z goździkami, laską cynamonu, 3 plastrami pomarańczy (najlepiej obranej) oraz łyżką miodu. Zamiast herbaty możesz użyć czerwonego wina.
Warto wiedzieć!
Najlepiej kupować goździki w całości. Niestety te sproszkowane pozbawione są czynnych substancji dobroczynnych, mają jedynie walory smakowe. Tylko goździki w całości zawierają dobroczynne substancje i oleje. Możemy je zmielić bezpośrednio przed użyciem.
Źródła:
- Santin JR, Lemos M, Klein-Júnior LC, Machado ID, Costa P, de Oliveira AP, Tilia C, de Souza JP, de Sousa JP, Bastos JK, de Andrade SF. Gastroprotective activity of essential oil of the Syzygium aromaticum and its major component eugenol in different animal models. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2011 Feb;383(2):149-58. doi: 10.1007/s00210-010-0582-x. Epub 2010 Dec 8. PMID: 21140134.
- Agbaje EO. Gastrointestinal effects of Syzigium aromaticum (L) Merr. & Perry (Myrtaceae) in animal models. Nig Q J Hosp Med. 2008 Jul-Sep;18(3):137-41. doi: 10.4314/nqjhm.v18i3.45015. PMID: 19062476.
- Han X, Parker TL. Anti-inflammatory activity of clove (Eugenia caryophyllata) essential oil in human dermal fibroblasts. Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):1619-1622. doi: 10.1080/13880209.2017.1314513. PMID: 28407719; PMCID: PMC6130734.
- Batiha GE, Alkazmi LM, Wasef LG, Beshbishy AM, Nadwa EH, Rashwan EK. Syzygium aromaticum L. (Myrtaceae): Traditional Uses, Bioactive Chemical Constituents, Pharmacological and Toxicological Activities. Biomolecules. 2020;10(2):202. Published 2020 Jan 30. doi:10.3390/biom10020202
- Dwivedi V, Shrivastava R, Hussain S, Ganguly C, Bharadwaj M. Comparative anticancer potential of clove (Syzygium aromaticum)–an Indian spice–against cancer cell lines of various anatomical origin. Asian Pac J Cancer Prev. 2011;12(8):1989-93. PMID: 22292639.
- Nirmala MJ, Durai L, Gopakumar V, Nagarajan R. Anticancer and antibacterial effects of a clove bud essential oil-based nanoscale emulsion system. Int J Nanomedicine. 2019;14:6439-6450. Published 2019 Aug 12. doi:10.2147/IJN.S211047.
- Kumar PS, Febriyanti RM, Sofyan FF, Luftimas DE, Abdulah R. Anticancer potential of Syzygium aromaticum L. in MCF-7 human breast cancer cell lines. Pharmacognosy Res. 2014;6(4):350-354. doi:10.4103/0974-8490.138291.
- Liu H, Schmitz JC, Wei J, et al. Clove extract inhibits tumor growth and promotes cell cycle arrest and apoptosis. Oncol Res. 2014;21(5):247-259. doi:10.3727/096504014X13946388748910.
Zaczęlam kurację gozdzikową…Podoba mi się świeży oddech po kolejnej herbatce…Oby udalo się zapobiec infekcji!
Ja dosypuje pół łyżeczki zmilonych goździków do czarnej kawy i jest w tedy bardzo smaczna kawusia
Ja codziennie piję herbatę ziołową np,,melisa rumianek owoc kopru włoskiego mięta dziurawiec a do tego koniecznie kilka goździków, w 0,5 l kubek i tak przez cały dzień, ,popijam dolewając dwukrotnie wodę
Wspaniale podane przepisy, przekonujace wiadomosci, fachowa wiedza.
Dziękujemy 🙂
ja zjadam z torebki dwa trzy goździki dziennie rozgryzając je i żując 😉 nie choruje i mam się dobrze choć wokół wszyscy chorzy
Świetny sposób 🙂