Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Projekt Mama 2024 (2)
X - Wiosenne porządki
X - Herbal Monasterium
X - Zajączek wielkanocny 2024
X - Układ pokarmowy
X - Alergia 2024
X - Sale do -50%
61

Dieta w dnie moczanowej

Słuchaj artykułu

Dna moczanowa, znana również pod nazwą podagra, jest rodzajem zapalenia stawów spowodowanym podwyższonym stężeniem kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia). Niezwykle ważne w tym schorzeniu jest stosowanie odpowiedniej diety, eliminującej nadmiar związków purynowych. Jakie są zasady żywienia w tej przypadłości? 

Dieta w dnie moczanowej

Zasady żywienia w dnie moczanowej 

U podstaw diety w dnie moczanowej leży eliminacja związków purynowych, które w organizmie człowieka ulegają przemianom do kwasu moczowego. Jadłospis powinien być dobrze zbilansowany, czyli dostarczać odpowiedniej ilości węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Zaleca się zwiększenie ilości węglowodanów, które wzmagają wydalanie kwasu moczowego, przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości tłuszczu, który działa odwrotnie – dieta bogata w tłuszcze hamuje wydalanie kwasu moczowego w kanalikach nerkowych. Celem diety jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi.  


Produkty wspierające dietę moczanową
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Dieta w dnie moczanowej – o czym należy pamiętać? 

Regularne spożywanie posiłków 

W tej przypadłości ważna jest regularność posiłków. Zalecane jest spożywanie 4-5 posiłków na dobę, przy czym ostatni nie powinien być spożywany później niż 3-4 godziny przed snem, aby nie dopuścić do kumulacji nadmiernych ilości kwasu moczowego w nocy.  

Regularne nawadnianie organizmu 

Dzienne spożycie płynów powinno wynosić około 2,5-3 litry, co ułatwia eliminację kwasu moczowego przez układ moczowy. Kluczowy jest odpowiedni dobór płynów. Z diety należy wykluczyć kawę, herbatę, kakao i alkohol, które wpływają na wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi. Wskazane natomiast są: 

  • woda,  
  • herbaty ziołowe i owocowe,  
  • soki owocowe,  
  • kawa zbożowa,  
  • koktajle owocowe. 

Odpowiedni dobór produktów spożywczych 

Żywienie w dnie moczanowej opiera się na odpowiednim doborze produktów pochodzenia zwierzęcego, które w dużej mierze są bogatym źródłem związków purynowych. Dobrym rozwiązaniem są posiłki warzywno-mięsne, np. risotto, kaszotto, gołąbki, które ograniczają udział mięsa w posiłku, oraz bezmięsne, np. naleśniki, pierogi. Zaleca się spożycie mięsa w ograniczonej ilości – ok. 50 g/dobę.  

Do produktów bezpiecznych w dnie moczanowej, pozbawionych puryn lub zawierających ich niewielkie ilości, należą:  

  • mleko i napoje mleczne fermentowane (maślanka, kefir, jogurt),  
  • sery białe twarogowe,  
  • jaja,  
  • miód,  
  • owoce i ich przetwory (np. dżemy czy marmolady – niewskazane w przypadku współistniejącej cukrzycy),   
  • produkty zbożowe – głównie ryż,  
  • warzywa (oprócz suchych nasion strączkowych, rabarbaru, szpinaku, szczawiu).  

Mimo że nabiał należy do produktów bezpiecznych w tej dolegliwości, należy wybierać jego chude warianty – chude mleko 0,5-1,5%, chude twarogi. Niewskazane jest spożywanie tłustych serów – sery żółte, pleśniowe czy topione. 

Mimo zaleceń co do ograniczenia tłuszczu w przebiegu dny moczanowej, w diecie powinny znaleźć się jego dobre źródła. Do potraw na zimno wskazany jest olej lniany (bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3), oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Uzupełnieniem diety może być także awokado, masło i śmietana 12%, jednakże te produkty nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Nie należy stosować tłuszczy takich jak boczek czy słonina. 

Bardzo ważnym aspektem diety są również przyprawy. Nie zaleca się stosowania ostrych przypraw, pieprzu, przypraw korzennych oraz musztardy czy marynaty. Potrawy powinny być łagodne w smaku.  

Zalecane techniki przygotowywania posiłków to: 

  • gotowanie,  
  • gotowanie na parze,  
  • duszenie,  
  • pieczenie.  

Jeżeli chcesz smażyć, używaj niewielkiej ilości tłuszczu.

Produktami niedozwolonymi w dnie moczanowej są: 

  • wyciągi z mięsa i kości,  
  • podroby,  
  • dziczyzna,  
  • baranina,  
  • sardynki,  
  • śledzie,  
  • szproty,  
  • galarety mięsne i rybne,  
  • wędliny,  
  • parówki,  
  • kiełbasy,  
  • konserwy,  
  • golonka,  
  • tłuste ryby.  

Należy również unikać roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, bób, fasolka szparagowa), które są bogatym źródłem kwasu moczowego. W diecie chorego na dnę moczanową nie powinny znaleźć się także grzyby, rabarbar, szpinak i szczaw

Do produktów przeciwwskazanych w diecie chorego na dnę moczanową należy również kakao i czekolada, a tym samym wszelkie produkty i potrawy, które je zawierają. 

Eliminacja alkoholu 

Do produktów zabronionych w diecie chorych na dnę moczanową należy alkohol, który może powodować ostry napad dny.  

Stabilizacja masy ciała 

Należy również podkreślić, że otyłość i nadwaga sprzyjają atakom dny moczanowej. Zalecana jest wówczas redukcja masy ciała z zachowaniem odpowiednio zbilansowanej diety. 

Podsumowując, odpowiedni dobór żywienia jest kluczowy w przebiegu dny moczanowej. Dzięki niemu możliwe jest wyrównanie metaboliczne. Niezwykle ważne jest dobre zbilansowanie diety i eliminacja produktów niewskazanych. Można skorzystać z pomocy dietetyka klinicznego, który ułoży spersonalizowaną dietę. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Ming Yeong Lim, Jason O’Neale Roach, Metabolism and nutrition, Elsevier, 2012. 
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  • Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 
  • Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 18 czerwca 2021, 03:39
    Anonim

    Czy seler lub sok z selera można pić przy dnie moczanowej ?

    1. 21 czerwca 2021, 09:44
      mgr farm. Marta Junowicz
      mgr farm. Marta Junowicz

      Dzień dobry.
      Seler to warzywo o niskiej zawartości związków purynowych, dlatego jest zalecany u osób cierpiących na dnę moczanową. W przypadku ostrego napadu choroby szczególnie sprawdzi się sok z tego warzywa.

  2. 21 lipca 2021, 23:04
    grzegorz

    witam.czy piwo bezalkoholowe też jest zabronione przy dnie?

    1. 26 lipca 2021, 11:52
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      Dzień dobry.
      Przy dnie moczanowej spożywanie piwa jest przeciwwskazane, również tego bezalkoholowego. Może ono zawierać puryny, które zwiększają ilość kwasu moczowego i mogą wywołać napad dny moczanowej.

  3. 2 sierpnia 2021, 13:29
    Tadeusz

    Czy przy dnie moczanowej można pić kwas z kapusty kiszonej i z ogórków kiszonych cytryna

    1. 4 sierpnia 2021, 13:05
      mgr farm. Marta Junowicz
      mgr farm. Marta Junowicz

      Dzień dobry.
      Kapusta i ogórki należą do produktów ubogopurynowych, jednak ich kiszonki zawierają duże ilości soli, którą należy ograniczać w przypadku dny moczanowej. Cytryna, pomimo kwaśnego smaku, nie zakwasza organizmu, więc owoc i jego sok mogą być bezpiecznie spożywane. Warto skorzystać z pomocy dietetyka, który będzie wsparciem w przestrzeganiu codziennej diety przy tym schorzeniu.

  4. 30 sierpnia 2021, 19:11
    sf.

    Ech, chciałbym zobaczyć dietę na dnę moczanową, gdzie lekarz nie próbuje przy okazji sprzedać pacjentowi diety “żyj zdrowo i długo jak asceta” tylko ograniczyć ją do tego, co autentycznie zawiera duże ilości puryn.

  5. 27 lutego 2023, 17:35
    Danuta

    bardzo dziękuję za ten artykuł

  6. 15 stycznia 2024, 05:54
    Krzysztof

    W końcu jest jeden z niewielu artykułów w którym konkretnie jest opisane co wolno jeść a co jest szkodliwe i zabronione.
    Konkret nawet dla tych którzy pogubili się w gąszczu nawzajem wykluczających się informacji zalewających internet.
    Brawo i dziękuję bardzo.

    1. 15 stycznia 2024, 08:14
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Cieszymy się, że artykuł był dla Pana przydatny!

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę