7
26 listopada 2018

Poznaj przepisy na zimowe herbaty z przyprawami!

W okresie jesienno-zimowym zazwyczaj otulamy się atmosferą pachnących świec, światełek i wyciągamy z szaf grube swetry. Dopełnieniem staje się też gorąca herbata, która nie tylko rozgrzewa, ale też pozwala na chwilę relaksu i zwolnienie tempa po pracowitym dniu. Odpowiednio przygotowany napar z dodatkiem przypraw może też wpłynąć na poprawę naszej odporności i stanowić świetną ochronę przed infekcjami. Pomysłów na przyrządzenie aromatycznych herbat jest wiele - oto kilka inspiracji!

Czas na herbatę!

Herbata to najprawdopodobniej najbardziej popularny i najczęściej spożywany napój na świecie. W niektórych kulturach picie herbacianego naparu jest ważnym rytuałem i należy do tradycji pielęgnowanej przez tysiące lat. Do krajów, w których kultura związana z piciem herbaty jest szczególnie zakorzeniona, należą m.in.:

  • Japonia,
  • Chiny,
  • Anglia.

Herbata jest niezwykle bogata w związki fenolowe:

  • katechiny,
  • teaflawiny,
  • tearubiginy.

Dzięki temu codzienne spożywanie herbaty działa przeciwutleniająco i pomaga nam walczyć ze stresem oksydacyjnym, czyli nadmiarem wolnych rodników w organizmie. Czas przeznaczony na delektowanie się aromatycznym napojem jest zazwyczaj formą relaksu, jednak należy pamiętać, że herbata zawiera też pobudzającą kofeinę. Ponadto herbata:

  • jest doskonałym antidotum na zatrucia pokarmowe,
  • wpływa korzystnie na układ krwionośny,
  • pozytywnie działa na ciśnienie krwi,
  • jest wsparciem dla profilaktyki nowotworów.

Zielona czy czarna? Jaką herbatę wybrać?

Do wyboru mamy kilka rodzajów herbat, które różnią się m. in. czasem fermentacji podczas produkcji czy sposobem zaparzania. Do najpopularniejszych należy herbata zielona, która jest kojarzona głównie z krajami azjatyckimi oraz herbata czarna, zdecydowanie najchętniej wybierana przez Europejczyków.

Zielona herbata nie jest poddawana fermentacji, lecz od razu suszona. Charakteryzuje się wysoką zawartością związków przeciwutleniających, a dodatkowo zawiera:

  • garbniki,
  • alkaloidy,
  • teinę,
  • witaminy (A, B, C, E),
  • mikroelementy (potas, miedź, cynk, mangan i wapń).

Suszu nigdy nie zalewamy wrzątkiem, lecz wodą o temperaturze około 80°C i parzymy kilka minut.

Herbata czarna powstaje w wieloetapowym procesie polegającym m. in. na fermentacji i suszeniu. Na rynku dostępne są różne jej gatunki i mieszanki:

  • assam,
  • yunnan,
  • darjeeling,
  • ceylon,
  • earl grey.

Liście zalewamy wrzątkiem i parzymy w zależności od gatunku od 2 do 5 minut.

Jeśli lubisz herbatę z cytryną, koniecznie zastosuj te porady

Ważne, aby przed użyciem dobrze wyczyścić skórkę cytrusów. Pozwoli to na zmycie środków używanych do konserwacji i przechowywania owoców. Poza tym, cytrynę należy dodawać do herbaty po lekkim przestudzeniu, co pozwoli uniknąć utraty witaminy C. Pamiętajmy też, że kwas z cytryny sprzyja uwolnieniu jonów glinu z liści herbaty, co z kolei powoduje powstawanie w napoju szkodliwych soli mogących kumulować się w organizmie. To właśnie dlatego bezpiecznie jest dodawać aromatyczne plastry cytrusów do naparu już po odrzuceniu fusów.

Przemarzłeś? Czas na rozgrzewającą herbatę!

Dla wielu osób przygotowywanie herbacianego naparu jest zwyczajną, codzienną czynnością. Warto jednak pokusić się o eksperymenty związane z przyrządzeniem aromatycznej herbaty, przynoszącej szczególne ukojenie w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu możemy sprawić, że herbata będzie nie tylko sposobem na relaks, ale nabierze także dodatkowych właściwości prozdrowotnych. W tym celu można wykorzystać popularne zioła i przyprawy, które odpowiednio wkomponowane w herbaciany napar, poprawią naszą odporność oraz pozwolą uniknąć infekcji.

Czy aromatyczne herbaty są bezpieczne dla kobiet w ciąży?

W niektórych sytuacjach wątpliwość budzi bezpieczeństwo stosowania ziół i przypraw, szczególnie w przypadku kobiet w ciąży.  Proponowane poniżej przepisy są bezpieczne dla przyszłych mam.

Wyjątek stanowi rozmaryn, który nie jest zalecany kobietom w ciąży, gdyż wpływa na zwiększone ukrwienie macicy i może prowadzić do przedwczesnej akcji porodowej. Zamiast rozmarynu, można zastosować majeranek, pomagający zwalczać przeziębienie podczas ciąży. Picie herbaty imbirowo-majerankowej to doskonała forma łagodzenia ciążowych mdłości i zgagi.

Wątpliwości budzi też stosowanie cynamonu w diecie przyszłej mamy, jednak dane na ten temat są niejednoznaczne. Zachowując wszelkie środki ostrożności, cynamon podczas ciąży dawkujmy więc w symbolicznych ilościach. Pozostałe dodatki takie jak imbir, goździki, kardamon czy wanilia uważane są za bezpieczne. Pamiętajmy jednak, że w diecie ciężarnej najważniejszy jest umiar i rozwaga. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do stosowania jakiegoś składnika podczas ciąży, koniecznie skonsultujmy to z lekarzem.

Oto kilka sprawdzonych przepisów na zimowe herbaty!

Aby przygotować rozgrzewający napar, warto skorzystać z poniższych pomysłów. Być może staną się one inspiracją do stworzenia własnej, niepowtarzalnej receptury. Jedynym ograniczeniem w tych eksperymentach jest nasza wyobraźnia.

Klasyczna zimowa herbata z cytryną i goździkami

Składniki:

  • czarna herbata,
  • 1-2 plastry cytryny ze skórką,
  • 4-5 goździków,
  • 2 szczypty cynamonu.

Przygotowanie: Zaparzyć herbatę, jednocześnie dodając goździki. Po kilku minutach, po lekkim przestudzeniu, do kubka dorzucić kilka plasterków cytryny i dodać cynamon. Tak przygotowana herbata rozgrzewa, usprawnia trawienie i relaksuje. Dodatek goździków może przynieść ukojenie w bólu głowy. Cynamon działa antyseptycznie i grzybobójczo, więc herbata doskonale sprawdzi się w leczeniu pierwszych objawów infekcji. Cytryna wzbogaci napój w witaminę C, a olejki eteryczne uwolnione ze skórki znakomicie dodadzą całości świeżego aromatu.  

Herbata waniliowo-czekoladowa

Składniki:

  • czarna herbata,
  • laska wanilii,
  • kostka gorzkiej czekolady,
  • szczypta kardamonu.

Przygotowanie: Do zaparzonej herbaty dodać odrobinę pokruszonej laski wanilii i kardamon. Czekoladę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać do napoju. Dodatek wanilii i czekolady sprawia, że herbata może być formą deseru i skutecznie zaspokoić ochotę na słodycze. Rozgrzewa, poprawia humor i redukuje stres. Wanilia jest przeciwutleniaczem, z kolei kardamon łagodzi kaszel i inne dolegliwości ze strony układu oddechowego. Kardamon usprawni też pracę żołądka i pomoże zwalczyć bakterie Helicobacter pyroli. (Uwaga! Dodatek czekolady sprawia, że herbata traci klarowny wygląd, ale nie wpływa to na jej właściwości prozdrowotne ani walory smakowe).

Lekko słodka herbata z imbirem i pomarańczą

Składniki:

  • czarna herbata,
  • plaster pomarańczy,
  • 5-7 plasterków świeżego imbiru,
  • łyżka posiekanych rodzynek.

Przygotowanie: Zaparzyć herbatę, dodać imbir i rodzynki. Odczekać 2-3 minuty i dodać pomarańczę. Jest to herbata o lekko ostrym smaku. Rodzynki dodają słodyczy i wzbogacają smak pomarańczy o aromat suszonych owoców. Najważniejszy składnik herbaty to imbir, który pomaga zwalczać przeziębienie, ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Działa też lekko moczopędnie, co korzystnie wpływa na likwidację obrzęków. Dodatek imbiru łagodzi mdłości, przez co herbata jest doskonałą propozycją dla kobiet w ciąży lub dla osób cierpiących z powodu choroby lokomocyjnej.  

Zielona herbata imbirowo-rozmarynowa

Składniki:

  • zielona herbata,
  • 4-5 plasterków świeżego imbiru,
  • niewielka gałązka świeżego lub 2-3 szczypty suszonego rozmarynu.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i parzyć przez 2-3 minuty, odcedzić. Zielona herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Aromat herbaty pochodzi z  rozmarynu. Pomaga on obniżyć poziom cukru w organizmie. Wykazuje też działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze, co w połączeniu z imbirem stanowi dobrą ochronę przed przeziębieniem. Herbata pomoże zwalczyć bóle żołądka, wspomaga pracę wątroby oraz łagodzi mdłości.  

Zielona herbata z pietruszką i mandarynką

Składniki:

  • zielona herbata,
  • łyżka posiekanej świeżej pietruszki,
  • 2-3 plasterki mandarynki.

Przygotowanie: Natkę posiekać i parzyć razem z liśćmi zielonej herbaty. Całość odcedzić i dodać plastry mandarynki. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, herbata pomaga zwalczyć wolne rodniki w organizmie. Natka pietruszki i mandarynka dodają naparowi świeżego, orzeźwiającego smaku, co sprawia, że herbata z jednej strony pozwala na chwilę relaksu, a jednocześnie mobilizuje do popołudniowej aktywności.

Źródła:

  • Fik M. & Zawislak A. (2004). Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat. Żywność Nauka Technologia Jakość, 11(3), 98-105.
  • Hozyasz K. & Chełchowska M.(2005). Effects of the introduction of oriental species to polish diet. Postępy Fitoterapii, 3-4, 68-70.
  • Łuczak, A., Nowak, M. & Szałek, E. (2017). Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży Safety of herbal medicines during pregnancy. Farmacja współczesna, 10: 140-146
  • Zuziak, J. & Jakubowska, M. (2016). Glin w otoczeniu i jego wpływ na organizmy żywe. Analit, 2, 110-120.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?

Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne,…

Zobacz więcej

Jakie jedzenie na grilla?

Przede wszystkim, produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotyn sodu i potasu, których aktywność kancerogenna wzrasta wraz z obróbką…

Zobacz więcej

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc?

Dwa jaja w ciągu dnia będą optymalną sumą. Jeżeli mamy zamiar zjeść więcej, pamiętajmy, aby w pozostałe dni około Wielkanocy,…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)