Fosfor – właściwości, dawkowanie i występowanie
Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki poziom fosforu może być groźny dla zdrowia. Jakie są przyczyny i objawy niedoboru oraz nadmiaru tego pierwiastka?
Fosfor – właściwości
Fosfor jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy makroelementów. Oznacza to, że jego zawartość w organizmie jest stosunkowo duża, a rola niezwykle ważna. Łącznie zawartość tego pierwiastka w ludzkim organizmie wynosi ok. 1% masy ciała. Większość, bo nawet ponad 85% znajduje się w kościach i zębach, mniejsze ilości w mięśniach [1].
Fosfor – rola w organizmie
Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Najważniejsze funkcje fosforu w organizmie obejmują:
- wpływ na układ kostny i mięśniowy;
- udział w procesach zachodzących w układzie nerwowym;
- udział w procesach metabolicznych organizmu;
- uczestnictwo w procesach wytwarzania energii;
- zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu;
- obecność w składzie DNA i RNA.
Fosfor jest pierwiastkiem budulcowym. Podobnie jak wapń jest kluczowy dla układu kostnego. Fosfor uczestniczy w mineralizacji kości i zębów. Buduje także tkanki miękkie organizmu i błony komórkowe.
Fosfor jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zapewnia prawidłowy przepływ bodźców nerwowych i wpływa na kształtowanie funkcji poznawczych.
Fosfor odgrywa kluczową rolę w licznych procesach metabolicznych. Umożliwia prawidłowe przetwarzanie węglowodanów i tłuszczów oraz stymuluje metabolizm białek.
Ponadto jest składnikiem wielu enzymów, a także związków energetycznych, dlatego bierze udział w procesach wytwarzania energii.
Fosfor pomaga również zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, ponieważ wchodzi w skład buforu fosforanowego.
Fosfor buduje także kwasy nukleinowe DNA i RNA – jest nośnikiem informacji genetycznych.
Dodatkowo umożliwia wchłanianie ważnych witamin z grupy B, przede wszystkim niacyny (B3) i ryboflawiny (B2) [2,3].
Dzienne zapotrzebowanie na fosfor
Dzienne zapotrzebowanie na fosfor u osób dorosłych wynosi 700 mg, niezależnie od płci. Większe zapotrzebowanie na fosfor występuje u dzieci i młodzieży między 10. a 18. rokiem życia, kiedy następuje intensywny wzrost i dojrzewanie płciowe organizmu.
Dla tej grupy dzienne zapotrzebowanie wynosi 1250 mg fosforu na dobę [2].
Źródła fosforu w diecie
Do produktów bogatych w fosfor zalicza się:
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- sery podpuszczkowe,
- kaszę gryczaną,
- rośliny strączkowe,
- ziarna (zbóż, słonecznika, sezamu),
- orzechy,
- nasiona (migdały).
Należy pamiętać, że źródłem fosforu w diecie mogą być również fosforany stosowane w procesach przetwarzania żywności.
Przyswajalność fosforu z pożywienia jest duża – od 55 do nawet 80%, dlatego rzadko dochodzi do niedoborów. Przyswajalność jest niska jedynie w przypadku roślin strączkowych, w których fosfor występuje w postaci połączeń fitynianowych.
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna w całości pokrywać dzienne zapotrzebowanie na fosfor. Suplementy zawierające ten pierwiastek powinny być stosowane tylko w uzasadnionych przypadkach.
Średnie spożycie fosforu w krajach europejskich waha się od 1000 do 1767 mg na dobę [2].
Czy fosfor jest szkodliwy dla zdrowia?
Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Podaż tego składnika zgodna z dziennym zapotrzebowaniem jest kluczowa dla zachowania zdrowia.
Istotne, aby źródłem fosforu w organizmie były zdrowa, zbilansowana dieta.
Należy pamiętać, że nadmiar fosforu może być niebezpieczny dla zdrowia. Fosforany w przemyśle spożywczym są stosowane jako stabilizatory, emulatory, przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Ich duże ilości mogą znajdować się w produktach wysokoprzetworzonych.
Warto unikać takich produktów, aby nie doprowadzić do zbyt wysokiego poziomu fosforu w organizmie.
Fosforany nie są niebezpieczne dla zdrowia, a ich zawartość w produktach spożywczych jest ściśle regulowana przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj [2].
Nadmiar i niedobór fosforu – przyczyny i objawy
Niedobór fosforu – przyczyny
Niedobory fosforu występują stosunkowo rzadko, ponieważ fosfor występuje w wielu podstawowych produktach spożywczych, które znajdują się w naszej codziennej diecie, a jego przyswajalność jest bardzo wysoka.
Do niedoborów może jednak dojść u pacjentów zmagających się z chorobami układu pokarmowego związanych z zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych z przewodu pokarmowego. Niedobory mogą wystąpić także przy przewlekłych biegunkach i wymiotach.
Na zbyt małą ilość fosforu są narażone również osoby niedożywione lub żywione pozajelitowo.
Niedobory fosforu mogą być związane z niedoborem witaminy D. Bierze ona udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie, zwiększa wchłanianie fosforu i wapnia oraz zapewnia ich utrzymanie na prawidłowym poziomie.
Przewlekłe przyjmowanie leków z grupy glikokortykosteroidów i leków zobojętniających kwas żołądkowy również może prowadzić do wystąpienia niedoboru fosforu w organizmie. Problem mogą stanowić także niektóre leki moczopędne, obniżające ciśnienie i przeciwdrgawkowe [1,2].
Niedobór fosforu – objawy
O hipofosfatemii (niedoborze fosforu) mówimy, gdy poziom nieorganicznych związków fosforu w surowicy krwi spadnie poniżej wartości 0,9 mmol/l.
Skutki łagodnej lub przewlekłej hipofosfatemii mogą być niezauważalne.
W umiarkowanej hipofosfatemii mogą wystąpić:
- ból i osłabienie mięśni,
- bóle kostne,
- wymioty,
- mrowienie i drętwienie.
Objawy, które mogą pojawić się w ostrej hipofosfatemii, to:
- bardzo silne osłabienie,
- drażliwość, zmęczenie,
- zakażenia o ciężkim przebiegu,
- porażenie mięśni,
- drgawki,
- zaburzenia gospodarki elektrolitowej,
- osteomalacja (rozmiękanie kości)
- rabdomioliza (rozpad mięśni),
- zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, m.in. hemoliza,
- zaburzenia świadomości,
- uszkodzenie wątroby.
Niedobór fosforu u dzieci może prowadzić do krzywicy, dlatego w czasie intensywnego rozwoju należy szczególnie zadbać o odpowiednio wyższą podaż fosforu w diecie [2,3].
Nadmiar fosforu – przyczyny
Główną przyczyną nadmiernego poziomu fosforu jest zbyt duża podaż tego pierwiastka w codziennej diecie. Należy pamiętać, że na stężenie fosforu ma wpływ również spożywanie dużych ilości wysokoprzetworzonej żywności zawierającej fosforany.
Poziom fosforu i witaminy D jest ze sobą ściśle powiązany. Jak wcześniej wspomniano, niedobór witaminy D może prowadzić do niedoboru fosforu.
Analogicznie w przypadku nadmiaru witaminy D może dojść do nadmiaru poziomu fosforu w organizmie na skutek zwiększonego wchłaniania.
Do hiperfosfatemii mogą doprowadzić sytuacje skutkujące nadmiernym uwalnianiem fosforu z tkanek, m.in. poważne urazy, rozpad mięśni i ciężkie zakażenia. Do nadmiernego uwalniania fosforanów z kości, a w konsekwencji do zwiększenia poziomu fosforu w surowicy krwi, może dojść w przypadku długotrwałego unieruchomienia.
Nadmiar fosforu w organizmie może być także spowodowany nieprawidłowym usuwaniem tego pierwiastka przez nerki (np. w przewlekłej niewydolności nerek, niedoczynności przytarczyc) lub zbyt niskim stężeniem parathormonu [2-4].
Nadmiar fosforu – objawy
Nadmierny poziom fosforu w organizmie określa się mianem hiperfosfatemii.
Stwierdza się ją, gdy poziom fosforanów w surowicy krwi przekracza 1,6 mmol/l.
W hiperfosfatemii nie można wyróżnić charakterystycznych objawów. Mogą być one praktycznie nieodczuwalne. Objawy wynikają z dolegliwości i chorób, które mogą rozwinąć się na skutek zbyt dużego poziomu fosforu.
Możliwe skutki nadmiaru fosforu to:
- wtórna nadczynność przytarczyc,
- zaburzenia wchłaniania wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i cynku,
- dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, m.in. biegunki i wymioty,
- hipokalcemia wynikająca z wiązania wapnia przez fosforany,
- zwiększenie ryzyka miażdżycy na skutek odkładania wapnia w ścianach naczyń krwionośnych [1-4].
Kto powinien wykonać badanie fosforu?
Badanie fosforu powinna wykonać każda osoba, u której występują wspomniane objawy. Należy pamiętać, że nie warto diagnozować się na własną rękę. Warto skorzystać z porady lekarza, który zaleci odpowiednie badania.
Niedobory fosforu zdarzają się stosunkowo rzadko, jednak nie są niemożliwe. Niekiedy zapotrzebowanie na fosfor może być większe, np. u kobiet w ciąży. Nie udowodniono, aby zapotrzebowanie na ten składnik rosło w czasie karmienia piersią. Częściej dochodzi do sytuacji, w których stężenie fosforu u pacjentów jest zbyt wysokie. Nie zaleca się przyjmowania suplementów bez uprzedniego zbadania poziomu fosforu.
Przeczytaj również:
Dieta w osteoporozie
Źródła:
- Jarosz M., Bułhak-Jachymczuk B. (red.)., Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
- Jarosz M. Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020.
- Włodarek D., Znaczenie diety w zapobieganiu osteoporozie; Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 2009, s. 245-253.
- Bujko J., Bawa S., Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy [w:] Bujko J. (red.)., Podstawy dietetyki, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2006, s. 219-236.
- Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.