Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
4

Suplementacja cynkiem – czy może wspomagać redukcję masy ciała?

Słuchaj artykułu

Cynk jest kluczowym mikroskładnikiem dla funkcjonowania wszystkich żywych organizmów i zachodzących w nich podstawowych procesów fizjologicznych. Ludzki organizm nie posiada możliwości magazynowania zapasów cynku, stąd tak istotna jest bieżąca podaż w diecie adekwatnych ilości tego mikroelementu. Czy cynk może również wspomagać odchudzanie?

Suplementacja cynkiem – czy może wspomagać redukcję masy ciała?

Funkcje cynku w organizmie człowieka 

  • Produkcja i prawidłowe funkcjonowanie wielu hormonów (np. insuliny, tyroksyny, testosteronu),  
  • Ekspresja genów, 
  • Synteza białek i kwasów nukleinowych, 
  • Metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów, 
  • Udział w przemianach witaminy A,  
  • Udział w syntezie hemu, 
  • Zapewnienie prawidłowej czynności narządów płciowych, 
  • Utrzymywanie stabilności błon komórkowych,  
  • Udział w metabolizmie alkoholu,  
  • Kształtowanie odczuwania smaku i zapachu,  
  • Obrona immunologiczna organizmu, 
  • Wpływ na proces uczenia się i zapamiętywania, 
  • Regulacja pobudzenia i przewodzenia impulsów nerwowych, 
  • Modulacja plastyczności synaps nerwowych.  

Najczęstsze objawy niedoboru cynku u dorosłych 

  • Zmiany skórne, 
  • Wypadanie włosów, 
  • Upośledzenie gojenia się ran, 
  • Zaburzenia węchu i odczuwania smaku, 
  • Spadek odporności, 
  • Kurza ślepota, 
  • Zanik grasicy i węzłów chłonnych. 

Zawierają cynk
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Dobowe zapotrzebowanie na cynk dla młodzieży i osób dorosłych 

Zgodnie z normami żywienia dla populacji Polski opracowanymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, zalecane dzienne spożycie (RDA) cynku wynosi odpowiednio: 

  • Dziewczęta między 10. a 18. rokiem życia: 8-9 mg, 
  • Kobiety ≥ 19 lat: 8 mg, 
  • Kobiety ciężarne: 11-12 mg (wyższe zapotrzebowanie dotyczy kobiet do 19. roku życia), 
  • Kobiety karmiące piersią: 12-13 mg (wyższa wartość dotyczy kobiet do 19. roku życia), 
  • Chłopcy od 10. do 18. roku życia: 8-11 mg, 
  • Mężczyźni ≥ 19 lat: 11 mg. 

Produkty żywnościowe bogate w cynk 

  • Owoce morza,  
  • Wątroba,  
  • Pestki dyni,  
  • Gorzkie kakao i jego przetwory,  
  • Sery podpuszczkowe,  
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe,  
  • Drożdże piekarskie, 
  • Orzechy i nasiona,  
  • Jaja,  
  • Mięso, 
  • Nasiona roślin strączkowych. 

W sytuacji, kiedy dieta jest prawidłowo zbilansowana, przeciętna dzienna konsumpcja cynku waha się w zakresie od 10 do 20 mg, co według aktualnie obowiązujących norm żywienia nie przyczynia się do wzrostu ryzyka wystąpienia niedoboru, ani też nadmiaru tego mikroelementu. W przypadku niewłaściwego doboru produktów żywnościowych w diecie dobowa podaż cynku może być wyraźnie mniejsza. 

Pozytywny wpływ na absorpcję cynku wywierają np.: 

  • niektóre aminokwasy (np. asparagina), 
  • białko zwierzęce,  
  • kwasy organiczne (tj. cytrynowy, jabłkowy). 

Cynk jest wyraźnie łatwiej przyswajalny z produktów pochodzenia zwierzęcego, aniżeli z produktów roślinnych, które to charakteryzują się obecnością fitynianów, wyraźnie obniżających biodostępność cynku.  

Niekorzystny wpływ na proces wchłaniania cynku mają m.in.: 

  • kwas szczawiowy,  
  • niektóre frakcje błonnika pokarmowego (np. nierozpuszczalne ligniny),  
  • niehemowe żelazo, 
  • miedź, 
  • fityniany (zwłaszcza występowanie w produktach żywnościowych dużego stosunku molowego fitynianów do cynku w jednoczesnej obecności wapnia, co skutkuje powstawaniem nierozpuszczalnych kompleksów). 

Jak zmniejszyć stężenie fitynianów i poprawić wchłanianie cynku z pokarmów roślinnych? 

Warto wybierać produkty spożywcze na zakwasie naturalnym (np. pieczywo), bowiem zakwas aktywuje fitazę, czyli enzym, który rozkłada kwas fitynowy. Należy rozważyć również moczenie orzechów, pestek, nasion i ziaren zbóż, co pozwoli obniżyć poziom fitynianów i poprawić biodostępność składników odżywczych. Warto też regularnie sięgać po żywność fermentowaną i skiełkowane nasiona

Czy suplementacja cynkiem może powodować spadek masy ciała u osób otyłych? 

W jednym z niedawno opublikowanych badań interwencyjnych wykazano, że otyli uczestnicy (kobiety i mężczyźni w przedziale wiekowym 18-40 lat z wartością wskaźnika BMI powyżej 30 kg/m2), którzy oprócz diety redukcyjnej z deficytem kalorycznym na poziomie 300 kcal, każdego dnia otrzymywali między posiłkami jedną kapsułkę zawierającą 30 mg siarczanu cynku, uzyskali po 15 tygodniach trwania eksperymentu następujące rezultaty: 

  • redukcja masy ciała (-4,60 kg vs. -1,48 kg w grupie kontrolnej), 
  • zmniejszenie wskaźnika BMI (-1,66 kg/m2 vs. -0,55 kg/m2 w grupie kontrolnej), 
  • spadek obwodu talii (-5,12 cm vs. -1,49 cm w grupie kontrolnej), 
  • zmniejszenie obwodu bioder (-4,88 cm vs. -0,48 cm w grupie kontrolnej), 
  • spadek wartości wskaźnika WHR (-0,07 vs. -0,009 w grupie kontrolnej). 

Po upływie 15 tygodni badania w grupie przyjmującej suplement diety zawierający siarczan cynku w porównaniu do grupy kontrolnej przestrzegającej wyłącznie diety redukcyjnej, odnotowano również zmniejszenie następujących parametrów: 

  • stężenia wysoko czułego białka C-reaktywnego (hsCRP), 
  • stężenia apeliny, czyli bioaktywnego związku syntetyzowanego w tkance tłuszczowej, 
  • wartości wskaźnika insulinooporności HOMA-IR, 
  • wyników w kwestionariuszu oceniającym poziom apetytu.

Czy pacjenci z rozpoznanymi chorobami na tle autoimmunizacji powinni zwracać szczególną uwagę na podaż cynku w diecie? 

Cynk odgrywa ważną rolę w regulacji funkcjonowania systemu odpornościowego, w tym odporności wrodzonej i nabytej, co oznacza, że odpowiedni stan zaopatrzenia organizmu ludzkiego w ten pierwiastek śladowy ma szczególnie istotne znaczenie w przypadku licznych zaburzeń zdrowotnych, w których odnotowuje się ogólnoustrojowy chroniczny stan zapalny oraz zarazem niedobór tego mikroelementu.  

Wyniki metaanalizy z 2018 roku, czyli w tym wypadku zbioru 62 badań kliniczno-kontrolnych z udziałem pacjentów z chorobami o podłożu autoimmunizacyjnym (np. nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, celiakią, cukrzycą typu I, przewlekłym limfocytarnym zapaleniem tarczycy – Hashimoto, łuszczycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, stwardnieniem rozsianym) wykazały, że stężenie cynku w surowicy i osoczu krwi u chorych na schorzenia autoimmunologiczne było z reguły znacząco obniżone w porównaniu do osób zdrowych.

Warto dodać, że stężenie cynku w surowicy krwi u niektórych pacjentów z rozpoznanymi chorobami na tle autoimmunizacji może ulegać zmniejszeniu, w szczególności w okresach zaostrzenia choroby (np. w stwardnieniu rozsianym), natomiast w innych zaburzeniach zdrowotnych związanych z toczącym się przewlekłym procesem zapalnym (np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów) obserwuje się stale wysokie zapotrzebowanie komórek na cynk, a co za tym idzie zwiększone ryzyko wystąpienia jego niedoboru.

Przeczytaj również:
Miedź – właściwości, źródła, nadmiar i niedobór


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Roohani N., Hurrell R., Kelishadi R., et al.: Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013 Feb;18(2):144-57. 
  2. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal 2014;12(10):3844. 
  3. Sanna A., Firinu D., Zavattari P., et al.: Zinc Status and Autoimmunity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Jan 11;10(1):68. 
  4. Payahoo L., Ostadrahimi A., Mobasseri M., et al.: Effects of Zinc Supplementation on the Anthropometric Measurements, Lipid Profiles and Fasting Blood Glucose in the Healthy Obese Adults. Adv Pharm Bull. 2013; 3(1): 161–165. 
  5. Khorsandi H., Nikpayam O., Yousefi R., et al.: Zinc supplementation improves body weight management, inflammatory biomarkers and insulin resistance in individuals with obesity: a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. Diabetol Metab Syndr. 2019 Dec 2;11:101. 
  6. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.).: Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę