2
23 grudnia 2019

Zdrowsze potrawy świąteczne – o czym warto pamiętać?

Aby nasze świąteczne potrawy były zdrowsze, pamiętajmy o kilku zasadach. Postawmy na gotowane lub pieczone wersje potraw, unikając smażenia. Wybierajmy chude mięso dobrej jakości. Jeśli chodzi o słodkości, domowe wypieki niż ich kupne odpowiedniki.

Świąteczna potrawa z ryby

Okres świąteczny to magiczny czas, w którym spotykamy się z rodziną przy stołach wypełnionych po brzegi. Niekończąca się uczta to przyjemność dla podniebienia, może się ona jednak przyczynić do nadmiaru kilogramów i nieprawidłowych zachowań żywieniowych. Dzięki zastosowaniu kilku zasad nasze potrawy mogą być smaczne i zdrowsze niż tradycyjne dania.

Przeczytaj również:
Ile kalorii mają świąteczne potrawy?

Jak przyrządzić potrawy w zdrowy i smaczny sposób?

W pierwszej kolejności należy zaznaczyć fakt, że nadmiar kilogramów kojarzony z czasem świątecznym nie jest jedynie efektem kolacji wigilijnej i potraw spożywanych w trakcie Świąt Bożego Narodzenia. Szereg zachowań, które towarzyszą temu okresowi, można podzielić na trzy fazy:

Przed Świętami – dotyczy przygotowywania potraw, a co za tym idzie – obfitych zakupów, pieczenia ciast itd. W tym czasie najczęściej próbujemy dań, które pojawią się na wigilijnym stole. Towarzyszy temu przeświadczenie, że skoro nadchodzą Święta, to można pozwolić sobie na kilka odstępstw od zdrowej diety. Niemniej jednak ciężko o kontrolowane smakowanie, a pełna lodówka w niczym nie pomaga.

W trakcie Świąt – w Wigilię i dwa dni Bożego Narodzenia spożywamy słone potrawy i słodkości. Jeśli zachowamy umiar, nie powinny nam one zaszkodzić, lecz ciężko o powstrzymywanie się  – w końcu taka okazja nadarza się raz do roku. Wówczas znacznie przekraczamy swoje zapotrzebowanie kaloryczne, co jest kwestią łakomstwa, a nie głodu.

Po Świętach – mamy tutaj na myśli koniec grudnia. Co prawda Święta się skończyły, lecz jedzenie cały czas nam towarzyszy. Mamy tendencję do przygotowywania większej ilości potraw, niż rzeczywiście potrzebujemy. W związku z tym okres poświąteczny to czas jedzenia pozostałości, których zazwyczaj jest sporo. Świadomość nadchodzącego sylwestra, czyli najprawdopodobniej kolejnej uczty to zazwyczaj powód do tego, aby zaprzestać jedzenia nadmiernych ilości. 

Mając na uwadze powyższe fazy, można wyróżnić pewne zasady, które pomogą zapobiec nieprawidłowym nawykom żywieniowym w Święta:

  1. Przygotuj tyle potraw, ile rzeczywiście potrzeba. Dzięki temu zapobiegniesz nadmiarowi żywności na stole i nic się nie zmarnuje. Ponadto będzie to również oszczędność finansowa. Jeśli jednak przygotujesz zbyt wiele potraw, możesz je rozdać rodzinie lub przyjaciołom. Dobrym pomysłem jest również wsparcie akcji społecznych poprzez przekazanie żywności bezdomnym.
  2. Nie czekaj z jedzeniem do kolacji wigilijnej. Niektórzy wolą zjeść dopiero przy stole pełnym przysmaków, pomijając inne posiłki w ciągu dnia. Wówczas jesteśmy w stanie zjeść znacznie więcej niż w przypadku spożywania mniejszych porcji. Gdy zaczekamy z posiłkiem do wieczora, mamy do czynienia z bardzo wysokim poziomem greliny (hormon głodu) oraz kortyzolu (hormon stresu) również się podwyższa. Mając przy sobie tak wiele smacznych potraw, ciężko zachować umiar i uniknąć przejedzenia. 
  3. Przed wigilią nie eksponuj jedzenia w widocznym miejscu, np. ciast. Ciągła ekspozycja słodkości to pokusa, której ciężko się oprzeć. 
  4. Jedz powoli i nie popijaj każdego kęsa. Przekazanie informacji z żołądka do mózgu o stanie najedzenie trwa kilkanaście minut. Popijanie wpływa na zbyt wczesne opróżnianie żołądka, co stwarza wolne miejsce na jedzenie, w związku z czym myślimy, że możemy pozwolić sobie na dalszą konsumpcję.
  5. Odejdź od stołu i zrób sobie przerwę. Jeśli pozbawisz się możliwości ciągłego dostępu do jedzenia, łatwiej będzie Ci ograniczyć spożywane pokarmy. Oderwaniem od jedzenia może być spacer z rodziną/przyjaciółmi, śpiewania kolęd, wspólnych rozmów, a nawet gier i zabaw.

Świąteczny piernik

Zdrowsze potrawy świąteczne – wskazówki kulinarne

Zastosowanie kilku prostych zasad pozwoli Wam cieszyć się smakiem potraw oraz dostarczyć prawidłowych wartości odżywczych bez zbędnych kalorii. 

  1. Potrawy powinny być gotowane lub pieczone. Unikajmy smażenia, by nie dostarczać do organizmu dodatkowego tłuszczu, który pochłania panierka. Warto wybrać dania w galarecie, które posiadają wysoki indeks sytości. 
  2. Jako dodatek do potraw, zamiast klasycznego majonezu, wykorzystajmy odmianę light lub zmieszajmy majonez z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. 
  3. Wysokoenergetyczne krokiety zamieńmy np. na gotowane pierogi lub uszka, zachowując farsz typowy dla krokietów. Dzięki temu zmniejszymy kaloryczność potrawy.
  4. Zadbaj o dobór odpowiednich produktów mięsnych. Korzystaj z chudych odmian oraz produktów nieprzetworzonych lub niskoprzetworzonych (o wysokiej zawartości mięsa i małej ilości substancji dodatkowych).
  5. Samodzielnie przygotuj słodkości. Kupne wypieki są bardziej kaloryczne, zawierają większą ilość cukru oraz barwniki. W przypadku domowych ciast mamy pewność, że korzystaliśmy z produktów dobrej jakości. 
  6. Ogranicz do minimum spożywanie alkoholu, który podwyższa poziom greliny, wskutek czego zjadamy więcej, niż powinniśmy. Poza tym kalorie dostarczane wraz z alkoholem nie mają żadnych wartości odżywczych.
  7. Pamiętaj, aby na stole, oprócz ryb i mięsa, nie zabrakło warzyw pełnych witamin i soli mineralnych. – np. w postaci różnorodnych sałatek.

Powyższe wskazówki sprawią, że okres świąteczny będzie wypełniony radością i fantastycznymi doznaniami smakowymi przy jednoczesnym zachowaniu zdrowia. Pamiętajmy, że zdrowa dieta nie oznacza wyrzeczeń – wystarczy umiar. Należy o nim pamiętać oraz cieszyć się Świętami i tym, co w nich najważniejsze – spotkaniami z bliskimi.

Przeczytaj również:
Przejedzenie – jak sobie z nim radzić?
Wege święta – przepisy na bezmięsne potrawy
Przepisy na świąteczne dania z makiem

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czwarty czynnik ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19

Polscy naukowcy odkryli gen odpowiedzialny za ciężki przebieg COVID-19. Dokonali tego badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (UMB) pod kierownictwem…

Zobacz więcej

Przeziębienie czy COVID-19?

Pamiętaj, by przede wszystkim nie lekceważyć objawów chorobowych. Nawet gdy nie wydają się niezbyt nasilone – mogą zwiastować początek infekcji…

Zobacz więcej

Ważność UCC po szczepieniu preparatem Johnson&Johnson

Obecnie trwa akcja szczepień tzw. dawką przypominającą. Dawka ta wydłuża ważność certyfikatu covidowego o kolejny rok. Szczepienie przypominające jest przeznaczone…

Zobacz więcej

Certyfikat covidowy – co się zmieniło?

Od 1 lutego 2022 roku UCC (Unijne cyfrowe zaświadczenie COVID) służące do celów podróży po krajach należących do Unii Europejskiej…

Zobacz więcej

Jak przechowywać pokarm kobiecy?

Mleko matki to najlepszy pokarm dla noworodka i niemowlęcia, który zaspokaja w pełni jego potrzeby żywieniowe przez pierwsze 6 miesięcy…

Zobacz więcej

Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?

Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne,…

Zobacz więcej

Ile kilokalorii mają mandarynki?

Mandarynki składają się przede wszystkim z wody (aż 85%), a także węglowodanów (13,3 g w 100 g; zwłaszcza sacharozy, glukozy…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)