1
27 lutego 2020

Czy sztuczna inteligencja może pomóc w walce z antybiotykoopornością?

Naukowcy z MIT (Massachusetts Institute of Technology), korzystając z algorytmów uczenia maszynowego, zidentyfikowali nowy, nieznany dotąd antybiotyk. Odkryta przez nich substancja, nazwana halicyną, okazała się być skuteczna wobec wielu szczepów bakterii, w tym niektórych opornych na większość znanych dotąd antybiotyków. 

Opracowany przez MIT algorytm analizuje strukturę molekularną związków chemicznych i łączy ją z określonymi właściwościami substancji, w tym zdolnością zabijania bakterii. Model uczenia maszynowego przeanalizował ok. 2500 cząsteczek – w tym 1700 leków oraz 800 naturalnych związków o rozmaitych strukturach i zróżnicowanej aktywności chemicznej. Po zgromadzeniu danych model przetestowano w bibliotece ok. 6000 związków, z których algorytm wybrał cząsteczkę o najsilniejszym działaniu przeciwbakteryjnym. 

Według wstępnych badań działanie halicyny oparte jest na mechanizmie zaburzenia zdolności błony komórkowej do utrzymywania gradientu elektrochemicznego. Prowadzi to do niedostatecznego wytwarzania energii, co w konsekwencji powoduje śmierć komórki. Według badaczy proces ten jest trudny do opanowania przez bakterie, dzięki czemu trudniej jest im wytworzyć skuteczne mechanizmy obronne.

Dotychczasowe testy cząsteczek halicyny wykazały, że jest ona w stanie zabić wiele odpornych na leczenie standardowymi antybiotykami bakterii, w tym np.   

  • Clostridium difficile, 
  • Acinetobacter baumannii, 
  • Mycobacterium tuberculosis. 

Prawdopodobnie odkrycie naukowców MIT będzie kluczowe dla dalszego rozwoju nauki i medycyny. Nowy sposób identyfikacji farmaceutyków, jakim są algorytmy uczenia maszynowego, może znacząco przyspieszyć odkrywanie nieznanych dotąd leków, co przełoży się na skuteczną walkę ze zjawiskiem antybiotykooporności. 

Źródło: 
Anne Trafton | MIT News Office „Artificial intelligence yields new antibiotic.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czwarty czynnik ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19

Polscy naukowcy odkryli gen odpowiedzialny za ciężki przebieg COVID-19. Dokonali tego badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (UMB) pod kierownictwem…

Zobacz więcej

Przeziębienie czy COVID-19?

Pamiętaj, by przede wszystkim nie lekceważyć objawów chorobowych. Nawet gdy nie wydają się niezbyt nasilone – mogą zwiastować początek infekcji…

Zobacz więcej

Ważność UCC po szczepieniu preparatem Johnson&Johnson

Obecnie trwa akcja szczepień tzw. dawką przypominającą. Dawka ta wydłuża ważność certyfikatu covidowego o kolejny rok. Szczepienie przypominające jest przeznaczone…

Zobacz więcej

Certyfikat covidowy – co się zmieniło?

Od 1 lutego 2022 roku UCC (Unijne cyfrowe zaświadczenie COVID) służące do celów podróży po krajach należących do Unii Europejskiej…

Zobacz więcej

Jak przechowywać pokarm kobiecy?

Mleko matki to najlepszy pokarm dla noworodka i niemowlęcia, który zaspokaja w pełni jego potrzeby żywieniowe przez pierwsze 6 miesięcy…

Zobacz więcej

Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?

Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne,…

Zobacz więcej

Ile kilokalorii mają mandarynki?

Mandarynki składają się przede wszystkim z wody (aż 85%), a także węglowodanów (13,3 g w 100 g; zwłaszcza sacharozy, glukozy…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)