Czy guma guar jest szkodliwa?
Guma guar to składnik wielu produktów spożywczych i suplementów diety. Wraz ze wzrostem jej popularności pojawiły się także pytania dotyczące bezpieczeństwa i ewentualnych skutków ubocznych. Czy guma guar może być szkodliwa?
Guma guar – co to jest?
Gumę guar pozyskuje się z nasion rośliny Cyamopsis Tetragonoloba, która występuje w Indiach i Pakistanie. Ma postać bezwonnego proszku o barwie białej do lekko żółtej i łagodnym smaku. Jej głównym składnikiem jest galaktomannan, który nie jest trawiony przez nasz organizm. Gumę guar njczęściej stosuje się jako zagęstnik w przemyśle spożywczym. Jest rozpuszczalna w wodzie, ponadto służy do tworzenia bardzo lepkich roztworów, dzięki czemu wykorzystuje się ją do żelowania różnych substancji. Wpływ na właściwości gumy guar mają cukier i sól. Sól zwiększa, a cukier zmniejsza lepkość produktu z dodatkiem gumy guar.
Na etykietach produktów znajdziemy ją pod symbolem E412. Do produktów z dodatkiem gumy guar należą przede wszystkim ciasta i pieczywo, musztarda, majonez, keczup, sosy, dżemy i galaretki, mrożonki, serki do smarowania itp.
Guma guar – zastosowanie
Guma guar ma zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, m.in.:
- spożywczym – jako zagęstnik;
- papierniczym – w trakcie obróbki papieru wiąże włókna celulozowe;
- tekstylnym – jako zagęstnik past do kolorowych nadruków i środek rozpraszający pigment;
- farmaceutycznym – dodawana w celu wypełnienia niektórych leków, jako środek umożliwiający uwalnianie substancji aktywnej leku, znajduje się też w środkach zapobiegających zaparciom;
- kosmetycznym – wykorzystywana do produkcji past do zębów, pianek, balsamów, szamponów, maseczek; dzięki niej kosmetyki mogą przyjmować formę żelu;
- procesach ceramicznych – jako zagęszczacz i środek utrwalający naczynia emaliowane.
Jest polecana także przez dietetyków, ponieważ zmniejsza apetyt. Substancja ta w obecności wody pęcznieje, co sprawia wrażenie ogólnego wypełnienia. Ponadto organizm nie trawi gumy guar, co powoduje, że jest ona wydalana wraz z kałem.
Oprócz tego guma guar reguluje rytm wypróżnień i przynosi ulgę w dolegliwościach takich jak:
- zespół jelita drażliwego,
- zapalenie jelita grubego,
- choroba Leśniowskiego-Crohna.
Guma guar – szkodliwość
Guma guar uznana jest za substancję bezpieczną dla organizmu, a normy jej spożycia nie zostały określone. W odpowiednich dawkach nie wywołuje skutków ubocznych.
W nadmiarze guma guar może powodować nudności, biegunkę, wzdęcia. Spożywając produkty z dodatkiem gumy guar, pamiętaj o piciu wody. W przeciwnym razie może ona również spowodować zaparcia.
Warto wspomnieć, że spowalnia ona również wchłanianie cukru do krwi. Alergicy także powinni zachować ostrożność podczas jej spożywania, ze względu na ryzyko wywołania wysypki.
- Mudgil D. i in., Guar gum: Processing, properties and food applications – A Review, Journal of Food Science and Technology, 2014.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
- Gawełek, A. Pilasrska; Hydrokoloidy- substancje stabilizujące żywność. Funkcje, modyfikacje i uwarunkowania prawne. Cz.1; Technika–Technologia, 2016.
Jak dobrać dawkę guaru stosując go dla zmniejszenia wchłaniania cukru aby nie powodował biegunki. Zalecana dawka 1 łyzka na pół szklanki wody przed jedzeniem powoduje u mnie rozwolnienie. Proszę o poradę. Dzięki
Dzień dobry. Rekomendacje producentów odnośnie stosowania gumy guar różnią się. Najczęściej można się jednak spotkać z proporcją 1 g gumy na 100 g produktu. Często można spotkać się z informacją, że spożycie 10 g gumy wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Osiągnięcie takiej dawki jest możliwe poprzez stopniowe jej zwiększanie, zaczynając od najmniejszej rekomendowanej czyli 1g na 100 g. Takie postępowanie powinno uchronić przed wystąpieniem biegunki w przyszłości.
Wyzbylem się leku przed E412