44
04 lutego 2020

Czym jest guma guar i czy jest szkodliwa?

Guma guar to organiczny związek chemiczny z grupy galaktomannanów oznaczany symbolem E412. Nie jest szkodliwa, ale spożywana w nadmiarze może wywoływać nudności, biegunkę czy wzdęcia. Dzięki swoim właściwościom wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, kosmetycznym czy farmaceutycznym. 

Guma guar – właściwości 

Pozyskuje się ją z nasion rośliny o nazwie Cyamopsis Tetragonoloba, która występuje w Indiach oraz Pakistanie. Guma guar ma postać bezwonnego proszku o barwie białej do lekko żółtej i łagodnym smaku. Jej głównym składnikiem jest galaktomannan, który nie jest trawiony przez nasz organizm, dlatego nie zostawia w nim kalorii i jest wydalany wraz z kałem. Najczęściej stosuje się ją jako zagęstnik w przemyśle spożywczym. Jest rozpuszczalna w wodzie, ponadto służy do tworzenia bardzo lepkich roztworów, dzięki czemu wykorzystuje się ją do żelowania różnych substancji. W środowisku zasadowym jest trwała, natomiast w kwasowym ulega degradacji. Wpływ na właściwości gumy guar ma cukier oraz sól. Sól zwiększacukier zmniejsza lepkość produktu z dodatkiem gumy guar. 

Guma guar – zastosowanie  

Guma guar ma zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, m.in.: 

  • spożywczym – jako zagęstnik; 
  • papierniczym – w trakcie obórki papieru wiąże włókna celulozowe; 
  • tekstylnym – jako zagęstnik past do kolorowych nadruków i środek rozpraszający pigment; 
  • farmaceutycznym – dodawana w celu wypełnienia niektórych leków, jako środek umożliwiający uwalnianie substancji aktywnej leku, znajduje się też w środkach zapobiegających zaparciom; 
  • kosmetycznym – wykorzystywana do produkcji past do zębów, pianek, balsamów, szamponów, maseczek. Dzięki niej kosmetyki mogą przyjmować formę żeli. Zapobiega rozwarstwianiu się faz, natomiast na skórze pozostawia wrażenie gładkości; 
  • procesach ceramicznych – jako zagęszczacz oraz środek utrwalający naczynia emaliowane. 

Jest polecana także przez dietetyków, ponieważ zmniejsza apetytSubstancja ta w obecności wody pęcznieje, co sprawia wrażenie ogólnego wypełnienia. Ponadto organizm nie trawi gumy guar, co powoduje, że jest ona wydalana z organizmu wraz z kałem. 

Oprócz tego guma guar reguluje rytm wypróżnień i przynosi ulgę w dolegliwościach takich jak: 

W jakich produktach znajdziemy gumę guar? 

Stosowana jest jako substancja żelująca, zagęszczająca, stabilizująca oraz emulgująca. Na etykietach produktów znajdziemy ją pod symbolem E412. Do produktów z dodatkiem gumy guar należą przede wszystkim:  

  • ciasta i pieczywo,  
  • musztarda, majonez, keczup,  
  • sosy,  
  • dżemy i galaretki, 
  • mrożonki,  
  • serki do smarowania,  
  • przetworzone mięso,  
  • suszone warzywa oraz owoce,  
  • lody, żelki,  
  • słodkie napoje,  
  • płatki śniadaniowe,  
  • tłuszcze i oleje, 
  • żywność dla niemowląt. 

Suszone owoce

Guma guar – szkodliwość 

Guma guar uznana jest za substancję bezpieczną dla organizmu, a normy jej spożycia nie zostały określone. W odpowiednich dawkach nie wywołuje skutków ubocznych, jednak w nadmiarze może powodować: 

Spożywając produkty z dodatkiem gumy guar, należy pamiętać o piciu wody – w przeciwnym razie, zamiast zapobiegać zaparciom, uzyskamy efekt odwrotny. Warto wspomnieć, że spowalnia ona również wchłanianie cukru do krwiAlergicy także powinni zachować ostrożność podczas jej spożywania, ze względu na ryzyko wywołania wysypki. 

Guma guar to substancja o wielorakim zastosowaniu, wykorzystywana w wielu gałęziach przemysłu. Mimo symbolu E412, który często w przypadku produktów spożywczych budzi negatywne skojarzenia, guma guar spożywana z umiarem nie jest szkodliwa dla organizmu. 

Źródła: 

  • Mudgil D. i in., Guar gum: Processing, properties and food applications – A Review, Journal of Food Science and Technology, 2014. 
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. 
  • Gawełek, A. Pilasrska; Hydrokoloidy- substancje stabilizujące żywność. Funkcje, modyfikacje i uwarunkowania prawne. Cz.1; TechnikaTechnologia, marzec 2016. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Premenopauza – co to takiego?

Prawdopodobnie wystąpił u Pani okres premenopauzy, który może pojawić się nawet na 10 lat przed całkowitym ustaniem miesiączkowania. Podczas premenopauzy…

Zobacz więcej

Czkawka u płodu – czy jest się czego obawiać?

Kobieta zaczyna odczuwać ruchy dziecka w łonie zwykle między 18. a 22. tygodniem ciąży. Inne niż zazwyczaj rytmiczne drgania czy…

Zobacz więcej

Jak zmyć hennę z brwi, skóry i włosów?

Henna to naturalny barwnik otrzymywany z pędów i liści tropikalnej rośliny – lawsonii bezbronnej. Ze względu na właściwości koloryzujące znalazła…

Zobacz więcej

Strach przed kontaktem z innymi – czy to fobia?

Opisywane objawy mogą wskazywać na występowanie fobii społecznej. Jest to rodzaj zaburzenia lękowego, które polega na występowaniu niepokoju podczas interakcji…

Zobacz więcej

Cykl miesiączkowy – jak obliczyć jego długość?

Aby określić, czy miesiączka występuje regularnie, potrzebne są informacje z poprzednich cykli. Jeśli nie posiada Pani takich informacji, warto rozpocząć…

Zobacz więcej

Zapalenie pęcherza moczowego na wakacjach

Okres letni i wakacyjne wyjazdy sprzyjają wystąpieniu infekcji dolnych dróg moczowych. Ból i dyskomfort przy oddawaniu moczu, a także częste…

Zobacz więcej

Ile wody dziennie powinno się wypijać?

Bardzo precyzyjne zalecenia dla poszczególnych grup wiekowych i płci wydał Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority).…

Zobacz więcej

Bisocard i Lokren – czy można je łączyć?

Nie należy stosować łącznie leków Bisocard i Lokren, ponieważ zawierają one substancje czynne o takim samym mechanizmie działania. Ich łączne…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)