Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
55

Laktoferyna. Dlaczego jest cenna dla zdrowia?

Słuchaj artykułu

Znaczenie laktoferyny dla ludzkiego organizmu jest nie do przecenienia. Z każdym rokiem odkrywane są nowe możliwości terapeutycznego wykorzystania tego niezwykłego białka serwatkowego. Dlaczego laktoferyna jest tak ważna w codziennej diecie? 

Laktoferyna. Dlaczego jest cenna dla zdrowia?

Laktoferyna – co to jest? 

Laktoferyna to białko poznane w 1939 roku, kiedy to duńscy chemicy wyizolowali ją z mleka krowiego. Na początku była określana jako „czerwona frakcja” (ang. red fraction), jednak w 1960 roku ostatecznie nadano jej nazwę funkcjonującą do dziś.  

Laktoferyna jest bezwonna, dobrze rozpuszczalna w wodzie i odporna na kilkugodzinne ogrzewanie w temperaturze do 56°C.  

Pod względem chemicznym jest glikoproteiną, która pełni rolę białka mającego zdolność łączenia się z jonami żelaza. Jest to tzw. proces chelatowania, który powoduje, że żelazo staje się przyswajalne dla naszego organizmu. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że laktoferyna może wiązać także jony miedzi, cynku i manganu.  

Laktoferyna – gdzie się znajduje? 

Laktoferyna wchodzi w skład białek serwatkowych mleka ssaków (prawdopodobnie z wyjątkiem psów i szczurów). 

Stężenie laktoferyny w mleku zależy od fazy laktacji. Udowodniono, że w siarze (mleku pojawiającym się tuż po porodzie) może znajdować się jej nawet 7 razy więcej niż w mleku dojrzałym.  

Laktoferyna występuje nie tylko w mleku. Jej obecność została potwierdzona m.in. w nerkach, płucach, wątrobie, spermie, ślinie i łzach. 

W litrze mleka krowiego znajdziemy natomiast około 150 mg tego białka. Według obecnych norm opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia dorosły człowiek powinien wypijać 2 szklanki mleka na dzień, co odpowiada około 75 mg laktoferyny.

Laktoferyna – właściwości 

Laktoferyna jest białkiem określanym jako multipotencjalne, co podkreśla jej ogromne znaczenie dla organizmu. 

  • Stanowi źródło żelaza dla organizmu;
  • działa przeciwzapalnie;
  • jest czynnikiem mobilizującym układ odpornościowy;
  • wspiera rozwój dzieci, szczególnie w okresie noworodkowym i niemowlęcym; 
  • stanowi czynnik ochronny w czasie zakażenia przewodu pokarmowego oraz w martwiczym zapaleniu jelit u niemowląt;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia sepsy u niemowląt;
  • ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze;
  • uniemożliwia tworzenie biofilmu przez bakterie chorobotwórcze, takie jak gronkowiec złocisty czy pałeczka ropy błękitnej;
  • wykazuje działanie prebiotyczne i wspiera rozwój bakterii probiotycznych;
  • wzmacnia działanie niektórych antybiotyków;
  • wykazuje działanie przeciwpasożytnicze, np. w stosunku do wywołującego malarię zarodźca ruchliwego i pierwotniaka Toxoplasma gondii powodującego toksoplazmozę; 
  • działa ochronnie przed stresem oksydacyjnym;
  • stymuluje działanie receptorów tkankowych;
  • wspiera leczenie zakażenia żołądka wywołane bakterią Helicobacter pylori;
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit i zwiększa wchłanianie składników pokarmowych; 
  • może stanowić czynnik wspierający leczenie niektórych nowotworów;
  • działa przeciwbiegunkowo i skraca czas trwania dolegliwości.

Badania wskazują, że dopochwowa aplikacja preparatu z laktoferyną w czasie ciąży jest czynnikiem chroniącym przed przedwczesnym porodem.


Produkty z laktoferyną
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Laktoferyna a alergia na mleko

Laktoferyna, jak każde białko mleka krowiego, może powodować alergię (nazywaną skazą białkową). Nie stosuj preparatów zawierających ten składnik, jeśli zdiagnozowano u Ciebie alergię na mleko.  

Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, możesz wybrać preparaty z laktoferyną bez cukru mlecznego w składzie. 

Laktoferyna – zastosowanie 

Ze względu na dużą wartość odżywczą znalazła także zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest surowcem bezpiecznym, co potwierdzają dokumenty wydane przez Parlament Europejski (PE)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, ang. European Food Safety Authority), Agencję Żywności i Leków (FDA, ang. Food and Drug Administration) w Stanach Zjednoczonych. 

Laktoferyna pozyskiwana z mleka krowiego jest wykorzystywana między innymi do produkcji: 

  • preparatów dla niemowląt, 
  • środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego,  
  • napojów mlecznych i jogurtowych, 
  • lodów i ciastek, 
  • suplementów diety, 
  • przetworzonych produktów zbożowych. 

Laktoferyna dla dzieci

Laktoferynę możesz podawać niemowlętom i małym dzieciom. W tych grupach wiekowych laktoferyna działa najskuteczniej. Polecana jest w przypadku obniżonej odporności u dzieci oraz jako środek profilaktyczny przed infekcjami. Laktoferyna może być podawana dzieciom w trakcie antybiotykoterapii. Laktoferyna dla dzieci w formie suplementów diety występuje w formie kropli doustnych, saszetek do rozpuszczania, tabletek do ssania. Laktoferyna w kapsułkach może być podawana starszym dzieciom, które potrafią połknąć tę formę.

Laktoferyna – przed czy po jedzeniu?

Laktoferynę możesz przyjmować zarówno przed, jak i po jedzeniu. Pokarm nie wpływa na jej wchłanianie. 

Laktoferyna – jak długo można stosować?

Laktoferynę można stosować jako środek wspierający podczas infekcji lub profilaktycznie.

W zależności od informacji producenta zazwyczaj przyjmuje się laktoferynę:

  • w czasie infekcji – przez 15 dni,
  • profilaktycznie – przez 30 dni.

Po tym okresie warto przerwać stosowanie, aby układ odpornościowy samodzielnie podjął działanie. Laktoferynę ponownie można przyjmować po około 30 dniach.

Laktoferyna – skutki uboczne

Stosowanie laktoferyny jest zazwyczaj bezpieczne. Przyjmowanie jej może jednak skutkować pewnymi działaniami niepożądanymi u niektórych osób.

Najczęściej pojawiają się:

  • zaparcia,
  • utrata apetytu,
  • wysypka skórna,
  • dreszcze,
  • zmęczenie.

Laktoferyna – cena

Ceny suplementów diety z laktoferyną różnią się w zależności od producenta oraz ilości kapsułek czy kropel w opakowaniu. Ceny za opakowanie zaczynają się od około 30 zł.

Przeczytaj również:
Przygotuj się na jesień! Co suplementować, aby nie dać się przeziębieniu?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Adlerova L., Bartoskova A., Faldyna M., Lactoferrin: a review. Veterinarni Medicina, 2018, s. 457-468. 
  • González-Chávez S. A., Arévalo-Gallegos S., Rascón-Cruz Q., Lactoferrin: structure, function and applications. International journal of antimicrobial agents, 2009, s. 301. 
  • Lauterbach R., Kamińska E., Michalski P., Lauterbach J. P., Laktoferyna–glikoproteina o dużym potencjale terapeutycznym, Developmental Period Medicine, 2016, s. 118-125. 
  • Lingappan K., Arunachalam A., Pammi M., Lactoferrin and the newborn: current perspectives, Expert review of anti-infective therapy, 11(7), 2013, s. 695-707. 
  • Małaczewska J., Rotkiewicz Z., Laktoferyna – białko multipotencjalne, Medycyna Wet, 2007, 63(2), s. 136-139. 
  • Paesano R., Pietropaoli M., Berlutti F., Valenti P., Bovine lactoferrin in preventing preterm delivery associated with sterile inflammation, Biochemistry and Cell Biology, 2012, 90(3), s. 468-475. 
  • Zander Z., Zander L., Mickiewicz D., Laktoferyna-multipotencjalne białko mleka, Innowacyjne Mleczarstwo, 2(1), 2014.
  1. 9 lutego 2022, 13:45
    Mirek

    W dzieciństwie rytuałem moim było towarzyszenie babci w oborze. Zawsze dostawałem kubek ciepłego mleka, a kotek swoją porcję w puszcze po konserwie. Nie wiem co to alergia, grypa z gorączką itp.

  2. 16 marca 2022, 16:45
    Iwona

    Na pewno, nie ma jej w sklepowym napoju mlekopodobnym.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę