Dieta w chorobie refluksowej
Choroba refluksowa polega na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Objawia się między innymi zgagą i uczuciem pieczenia za mostkiem. W przypadku leczenia tej przypadłości powinniśmy stosować równolegle leczenie farmakologiczne oraz dietę, która jest tu równie ważna. Często to właśnie niewłaściwe odżywianie wywołuje chorobę, zatem modyfikacja żywienia może okazać się kluczowa.
Poprawne nawyki żywieniowe i przygotowywanie posiłków w chorobie refluksowej
Bardzo ważną kwestią jest regularność posiłków. Osoby z objawami refluksu powinny spożywać 5-6 posiłków dziennie. Porcje nie powinny być za duże, ponieważ obfite posiłki mogą nasilić dolegliwości. Po najedzeniu się do syta następuje znaczne zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej, co sprzyja cofaniu się kwaśnej treści z żołądka. To samo zjawisko występuje podczas jedzenia zbyt szybko, ponieważ w pośpiechu połykamy duże ilości powietrza. Należy zatem jeść bez pośpiechu i unikać stresu. Ten ostatni zwiększa ryzyko zakażenia błony śluzowej żołądka bakterią Helicobacter pylori, która może wywołać podobne objawy jak refluks. Jest to jednak inna jednostka chorobowa. Bezpośrednio po posiłku powinno się unikać wysiłku fizycznego i przyjmowania pozycji leżącej. Jeśli lubisz się zdrzemnąć po obiedzie, niestety czas zmienić nawyki. Podstawową zasadą jest przyjmowanie posiłków lekkostrawnych, gdyż posiłki nie mogą długo zalegać w żołądku. Bezpieczne są potrawy gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w folii lub rękawie bądź smażone bez tłuszczu.
Co można jeść w chorobie refluksowej?
Jednym z głównych wymogów diety stosowanej przy refluksie jest unikanie produktów tłustych oraz kwaśnych. Pierwsze znacznie wydłużają proces trawienia, a drugie podrażniają błonę śluzową żołądka, która i tak może już mieć oznaki występowania stanu zapalnego. Poniżej zaprezentowane są przykłady produktów dozwolonych, zabronionych i tych, na które można od czasu do czasu sobie pozwolić.
Napoje
Dozwolone: woda niegazowana, herbatki owocowe, herbaty ziołowe (oprócz mięty pieprzowej i mieszanek aptecznych „na trawienie” – zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku), słaba herbata.
Niewskazane: woda i napoje gazowane, kawa, mocna herbata, alkohole (zwłaszcza piwo i wino), soki z cytrusów i pomidorów.
Mięsa
Dozwolone: kurczak, indyk, wołowina, cielęcina, chude ryby (słodkowodne: np. ryby drapieżne, leszcz, płoć; morskie: np. dorsz, mintaj), wędliny z małą ilością tłuszczu i przypraw typu papryka, pieprz.
Niewskazane: gęś, kaczka, wieprzowina i baranina w dużych ilościach, tłuste wędliny, mięsa smażone na tłuszczu, konserwy mięsne, tłuste ryby (np. karp, węgorz)
Dozwolone w ograniczonych ilościach: chuda wieprzowina, mięso z grilla, mięso pieczone w folii, baranina, jagnięcina.
Pieczywo i produkty zbożowe
Dozwolone są w zasadzie wszystkie produkty zbożowe. Należy ograniczyć jedynie kaszę gryczaną. U części pacjentów objawy refluksu nasilają się po ciemnym pieczywie, ze względu na to, że jest bardziej „kwaśne” niż jasne. Oczywiście unikamy produktów obtoczonych w mące i bułce tartej, usmażonych na głębokim tłuszczu.
Mleko i produkty mleczne
Dozwolone: chude mleko (do 2%), śmietana do 18%, twaróg chudy i półtłusty, jogurty (zarówno naturalne, jak i owocowe), kefir w umiarkowanych ilościach (u części pacjentów potrafi wywołać zgagę).
Niewskazane: tłuste mleko, śmietana i twaróg, żółty ser, serki topione, sery pleśniowe.
Warzywa i owoce
Dozwolone: wszystkie oprócz niżej wymienionych.
Niewskazane: owoce cytrusowe, pomidory i przetwory pomidorowe (soki, przeciery), cebula, warzywa strączkowe, czosnek, ziemniaki w postaci frytek, chipsów, placków i babek ziemniaczanych, ziemniaki smażone, warzywa kiszone, papryka.
Jaja
Dozwolone są w zasadzie tylko gotowane i to w rozsądnych ilościach.
Słodycze i desery
Dozwolone: słodycze bez czekolady, biszkopty, ciasto drożdżowe, galaretki, sorbety owocowe.
Niewskazane: produkty z czekoladą, marcepan, ciasta z bitą śmietaną, produkty z ciasta francuskiego, pączki.
Przyprawy
Dozwolone: te, które nie są wymienione niżej.
Niewskazane: papryka słodka i ostra, czosnek, curry, pieprz (można go zastąpić czarnuszką, która nie nasila refluksu), musztarda.
Czy naprawdę należy unikać tych wszystkich produktów?
Pamiętajmy, że organizm każdego człowieka reaguje trochę inaczej na spożycie danego pokarmu. Objawy refluksu mogą się nasilać po produktach uznanych w tekście za „bezpieczne” i odwrotnie. Przykładowo, części pacjentów pomaga picie chudego mleka. Spłukuje ono ściany przełyku z kwaśnej treści i alkalizuje zawartość żołądka. Jest jednak grupa osób, u których nawet chude mleko wywołuje natychmiastową zgagę. Każdy musi znaleźć właściwą dla siebie dietę metodą prób i błędów. Wymienione powyżej produkty to tylko przykłady, ale na ich podstawie można już zbudować odpowiednią dietę. Jak widać, nie jest ona bardzo wymagająca i eliminuje głównie produkty uznane powszechnie za nie do końca zdrowe. Wystarczy odrobina systematyczności i samozaparcia, a objawy refluksu mogą zniknąć.
Przeczytaj również: Choroba refluksowa – przyczyny, objawy, leczenie
Z tego co czytałem jajka gotowane nie są dobre na refluks. Jedynie na miękko lub lekko ścięte. Może Pan się odnieść do tego? Czy to Pan ma rację?
Dla mnie odkryciem jest woda “ZUBER”, napełniana w Krynicy Zdr.. Picie jej w trakcie pobytu w Krynicy to nic. Dopiero popijanie łyczkami w przypadkach zgagi to jest ulga. Naprawdę coś!
Bardzo dobry artykuł, dużo można się dowiedzieć i wykorzystać w razie potrzeby.