133
26 czerwca 2018

Dieta w chorobie refluksowej

Choroba refluksowa polega na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Objawia się między innymi zgagą i uczuciem pieczenia za mostkiem. W przypadku leczenia tej przypadłości powinniśmy stosować równolegle leczenie farmakologiczne oraz dietę, która jest tu równie ważna. Często to właśnie niewłaściwe odżywianie wywołuje chorobę, zatem modyfikacja żywienia może okazać się kluczowa.

Poprawne nawyki żywieniowe i przygotowywanie posiłków w chorobie refluksowej

Bardzo ważną kwestią jest regularność posiłków. Osoby z objawami refluksu powinny spożywać 5-6 posiłków dziennie. Porcje nie powinny być za duże, ponieważ obfite posiłki mogą nasilić dolegliwości. Po najedzeniu się do syta następuje znaczne zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej, co sprzyja cofaniu się kwaśnej treści z żołądka. To samo zjawisko występuje podczas jedzenia zbyt szybko, ponieważ w pośpiechu połykamy duże ilości powietrza. Należy zatem jeść bez pośpiechu i unikać stresu. Ten ostatni zwiększa ryzyko zakażenia błony śluzowej żołądka bakterią Helicobacter pylori, która może wywołać podobne objawy jak refluks. Jest to jednak inna jednostka chorobowa. Bezpośrednio po posiłku powinno się unikać wysiłku fizycznego i przyjmowania pozycji leżącej. Jeśli lubisz się zdrzemnąć po obiedzie, niestety czas zmienić nawyki. Podstawową zasadą jest przyjmowanie posiłków lekkostrawnych, gdyż posiłki nie mogą długo zalegać w żołądku. Bezpieczne są potrawy gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w folii lub rękawie bądź smażone bez tłuszczu.

Co można jeść w chorobie refluksowej?

Jednym z głównych wymogów diety stosowanej przy refluksie jest unikanie produktów tłustych oraz kwaśnych. Pierwsze znacznie wydłużają proces trawienia, a drugie podrażniają błonę śluzową żołądka, która i tak może już mieć oznaki występowania stanu zapalnego. Poniżej zaprezentowane są przykłady produktów dozwolonych, zabronionych i tych, na które można od czasu do czasu sobie pozwolić.

Napoje

Dozwolone: woda niegazowana, herbatki owocowe, herbaty ziołowe (oprócz mięty pieprzowej i mieszanek aptecznych „na trawienie” – zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku), słaba herbata.

Niewskazane: woda i napoje gazowane, kawa, mocna herbata, alkohole (zwłaszcza piwo i wino), soki z cytrusów i pomidorów.

Mięsa

Dozwolone: kurczak, indyk, wołowina, cielęcina, chude ryby (słodkowodne: np. ryby drapieżne, leszcz, płoć; morskie: np. dorsz, mintaj), wędliny z małą ilością tłuszczu i przypraw typu papryka, pieprz.

Niewskazane: gęś, kaczka, wieprzowina i baranina w dużych ilościach, tłuste wędliny, mięsa smażone na tłuszczu, konserwy mięsne, tłuste ryby (np. karp, węgorz)

Dozwolone w ograniczonych ilościach: chuda wieprzowina, mięso z grilla, mięso pieczone w folii, baranina, jagnięcina.

Pieczywo i produkty zbożowe

Dozwolone są w zasadzie wszystkie produkty zbożowe. Należy ograniczyć jedynie kaszę gryczaną. U części pacjentów objawy refluksu nasilają się po ciemnym pieczywie, ze względu na to, że jest bardziej „kwaśne” niż jasne. Oczywiście unikamy produktów obtoczonych w mące i bułce tartej, usmażonych na głębokim tłuszczu.

Mleko i produkty mleczne

Dozwolone: chude mleko (do 2%), śmietana do 18%, twaróg chudy i półtłusty, jogurty (zarówno naturalne, jak i owocowe), kefir w umiarkowanych ilościach (u części pacjentów potrafi wywołać zgagę).

Niewskazane: tłuste mleko, śmietana i twaróg, żółty ser, serki topione, sery pleśniowe.

Warzywa i owoce

Dozwolone: wszystkie oprócz niżej wymienionych.

Niewskazane: owoce cytrusowe, pomidory i przetwory pomidorowe (soki, przeciery), cebula, warzywa strączkowe, czosnek, ziemniaki w postaci frytek, chipsów, placków i babek ziemniaczanych, ziemniaki smażone, warzywa kiszone, papryka.

Jaja

Dozwolone są w zasadzie tylko gotowane i to w rozsądnych ilościach.

Słodycze i desery

Dozwolone: słodycze bez czekolady, biszkopty, ciasto drożdżowe, galaretki, sorbety owocowe.

Niewskazane: produkty z czekoladą, marcepan, ciasta z bitą śmietaną, produkty z ciasta francuskiego, pączki.

Przyprawy

Dozwolone: te, które nie są wymienione niżej.

Niewskazane: papryka słodka i ostra, czosnek, curry, pieprz (można go zastąpić czarnuszką, która nie nasila refluksu), musztarda.  

Pobierz infografikę i wydrukuj, aby mieć przy sobie: kliknij tutaj

Czy naprawdę należy unikać tych wszystkich produktów?

Pamiętajmy, że organizm każdego człowieka reaguje trochę inaczej na spożycie danego pokarmu. Objawy refluksu mogą się nasilać po produktach uznanych w tekście za „bezpieczne” i odwrotnie. Przykładowo, części pacjentów pomaga picie chudego mleka. Spłukuje ono ściany przełyku z kwaśnej treści i alkalizuje zawartość żołądka. Jest jednak grupa osób, u których nawet chude mleko wywołuje natychmiastową zgagę. Każdy musi znaleźć właściwą dla siebie dietę metodą prób i błędów. Wymienione powyżej produkty to tylko przykłady, ale na ich podstawie można już zbudować odpowiednią dietę. Jak widać, nie jest ona bardzo wymagająca i eliminuje głównie produkty uznane powszechnie za nie do końca zdrowe. Wystarczy odrobina systematyczności i samozaparcia, a objawy refluksu mogą zniknąć.

Przeczytaj również: Choroba refluksowa – przyczyny, objawy, leczenie

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czwarty czynnik ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19

Polscy naukowcy odkryli gen odpowiedzialny za ciężki przebieg COVID-19. Dokonali tego badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (UMB) pod kierownictwem…

Zobacz więcej

Przeziębienie czy COVID-19?

Pamiętaj, by przede wszystkim nie lekceważyć objawów chorobowych. Nawet gdy nie wydają się niezbyt nasilone – mogą zwiastować początek infekcji…

Zobacz więcej

Ważność UCC po szczepieniu preparatem Johnson&Johnson

Obecnie trwa akcja szczepień tzw. dawką przypominającą. Dawka ta wydłuża ważność certyfikatu covidowego o kolejny rok. Szczepienie przypominające jest przeznaczone…

Zobacz więcej

Certyfikat covidowy – co się zmieniło?

Od 1 lutego 2022 roku UCC (Unijne cyfrowe zaświadczenie COVID) służące do celów podróży po krajach należących do Unii Europejskiej…

Zobacz więcej

Jak przechowywać pokarm kobiecy?

Mleko matki to najlepszy pokarm dla noworodka i niemowlęcia, który zaspokaja w pełni jego potrzeby żywieniowe przez pierwsze 6 miesięcy…

Zobacz więcej

Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?

Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne,…

Zobacz więcej

Ile kilokalorii mają mandarynki?

Mandarynki składają się przede wszystkim z wody (aż 85%), a także węglowodanów (13,3 g w 100 g; zwłaszcza sacharozy, glukozy…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

  1. Robert pisze:

    Z tego co czytałem jajka gotowane nie są dobre na refluks. Jedynie na miękko lub lekko ścięte. Może Pan się odnieść do tego? Czy to Pan ma rację?

Czytaj także
06 listopada 2020 dr n. farm. Leszek Nowiński
05 stycznia 2022 Alicja Olewiecka
12 stycznia 2022 mgr farm. Dawid Wardecki
16 grudnia 2021 mgr Ewa Cieślik
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)