Grzybica przewodu pokarmowego – jaką dietę stosować?
Dieta w przypadku kandydozy nie jest jedyną formą terapii, jednakże ma za zadanie wspierać leczenie farmakologiczne. Zastosowanie znajduje dieta przeciwgrzybicza, która może ograniczać rozwój Candida i przyspieszyć powrót do zdrowia. Na co zwracać uwagę i jak komponować jadłospis w tej przypadłości?
Czym jest kandydoza i jak ją leczyć?
Candida albicans należą do drożdżaków obecnych w przewodzie pokarmowym każdego człowieka. Ich ilość podlega regulacji przez korzystne bakterie jelitowe, dlatego też w ilościach prawidłowych nie stanowią one dla nas zagrożenia. Kiedy nasz mikrobiom zostaje naruszony, na przykład wskutek częstej antybiotykoterapii czy osłabienia odporności, istnieje ryzyko rozwoju kandydozy przewodu pokarmowego.
Oczywiście w leczeniu tej przypadłości stosowane są różne leki przeciwgrzybicze, jednakże uzupełnieniem farmakoterapii powinien być odpowiedni sposób żywienia, który może mieć wpływ na szybszy powrót do zdrowia, jak i wzmacniać osłabiony układ odpornościowy. Oto kilka najważniejszych zasad żywienia w przypadku kandydozy przewodu pokarmowego:
Odpowiednia podaż energii
Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na energię, nie powinna doprowadzać do nadwagi czy niedowagi u osób z prawidłową masą ciała. U osób otyłych i z nadwagą należy rozważyć redukcję masy ciała i zmniejszyć wartość energetyczną diety. U osób z niedowagą zaleca się dążyć do prawidłowej masy ciała.
Należy podkreślić, że nadwaga i otyłość mogą prowadzić do zaburzeń mikroflory jelitowej.
Odpowiednia podaż i rodzaj węglowodanów
Zaleca się ograniczenie cukrów prostych, które są bezpośrednią pożywką dla drożdżaków. Należy zatem wyeliminować cukier, miód, syropy i soki owocowe, napoje dosładzane cukrem, wyroby cukiernicze i słodycze, słodkie pieczywo, drożdżowe wypieki, napoje gazowane, energetyczne, budynie, kisiele, suszone owoce. Zaleca się eliminację owoców posiadających wysoki indeks glikemiczny takich jak banany czy winogrona. Należy unikać nadmiaru produktów z białej mąki pszennej, wyskoprzetworzonych, z wysokim indeksem glikemicznym.
Podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone:
- pełnoziarniste kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana),
- płatki owsiane, jaglane, żytnie,
- dobrej jakości pieczywo na naturalnym zakwasie (nie zaleca się pieczywa z dodatkiem drożdży),
- brązowy ryż.
Przy wyborze węglowodanów najlepiej kierować się indeksem glikemicznym i wybierać te z niskim i średnim.
Istnieją pewne przesłanki co do eliminacji glutenu w diecie cierpiących na kandydozę. Należy jednak wcześniej skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.
Odpowiednia podaż białka w diecie
Większość białka powinna pochodzić z produktów odzwierzęcych – dostarczamy wówczas białka pełnowartościowego. Zalecane są:
- drób,
- chuda wieprzowina,
- wołowina,
- dziczyzna,
- ryby,
- jajka.
Warto wykluczyć z jadłospisu mleko, a włączyć do niego fermentowane przetwory mleczne, które mają wpływ na odbudowę korzystnej mikroflory jelitowej.
Właściwy dobór tłuszczu
Zaleca się włączenie do diety olejów o właściwym stosunku kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 takich:
- jak olej rzepakowy,
- olej lniany,
- olej z nasion porzeczki,
- olej rydzowy.
Zalecana jest również oliwa z oliwek oraz masło.
Należy za to wyeliminować wysokoprzetworzone margaryny i oleje bogate w omega-6: słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron.
Eliminacja wysokoprzetworzonej żywności
Należy wyeliminować żywność wysokoprzetworzoną i dania typu fast food. Przy wyborze produktów spożywczych kierujmy się składem. Unikajmy produktów z wysoką zawartością cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Zaleca się spożywanie produktów jak najbardziej naturalnych, przygotowywanych w domu.
Odpowiednia podaż płynów
Bardzo ważne jest regularne nawadnianie organizmu w ilości 1,5-2 l na dobę. Najbardziej zalecane są wody mineralne. Należy wykluczyć słodzone napoje, soki czy alkohol.
Źródła:
- Rogalski P., Kandydoza przewodu pokarmowego – fakty i mity, Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 87–97
- Jeziorek M, Frej-Mądrzak M, Choroszy-Król I., The influence of diet on gastrointestinal Candida spp. colonization and the susceptibility of Candida spp. to antifungal drugs, Rocz Panstw Zakl Hig 2019;70(2):195-200
- Jopkiewicz S., Suplementacja wspomagająca profilaktykę i leczenie kandydozy, Hygeia Public Health 2017, 52(2): 126-130
- Zaremba M., Leczenie dietą- wygraj z Candidą, Wydawnictwo Pascal, 2016
- Janus A., Nie daj się zjeść grzybom Candida, Wydawnictwo IPS, 2016.