Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
11

Grzybica przewodu pokarmowego – jaką dietę stosować?

Słuchaj artykułu

Dieta w przypadku kandydozy nie jest jedyną formą terapii, jednakże ma za zadanie wspierać leczenie farmakologiczne. Zastosowanie znajduje dieta przeciwgrzybicza, która może ograniczać rozwój Candida i przyspieszyć powrót do zdrowia. Na co zwracać uwagę i jak komponować jadłospis w tej przypadłości? 

Grzybica przewodu pokarmowego – jaką dietę stosować?

Czym jest kandydoza i jak ją leczyć? 

Candida albicans należą do drożdżaków obecnych w przewodzie pokarmowym każdego człowieka. Ich ilość podlega regulacji przez korzystne bakterie jelitowe, dlatego też w ilościach prawidłowych nie stanowią one dla nas zagrożenia. Kiedy nasz mikrobiom zostaje naruszony, na przykład wskutek częstej antybiotykoterapii czy osłabienia odporności, istnieje ryzyko rozwoju kandydozy przewodu pokarmowego. 

Oczywiście w leczeniu tej przypadłości stosowane są różne leki przeciwgrzybicze, jednakże uzupełnieniem farmakoterapii powinien być odpowiedni sposób żywienia, który może mieć wpływ na szybszy powrót do zdrowia, jak i wzmacniać osłabiony układ odpornościowy. Oto kilka najważniejszych zasad żywienia w przypadku kandydozy przewodu pokarmowego: 

Odpowiednia podaż energii 

Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na energię, nie powinna doprowadzać do nadwagi czy niedowagi u osób z prawidłową masą ciała. U osób otyłych i z nadwagą należy rozważyć redukcję masy ciała i zmniejszyć wartość energetyczną diety. U osób z niedowagą zaleca się dążyć do prawidłowej masy ciała. 

Należy podkreślić, że nadwaga i otyłość mogą prowadzić do zaburzeń mikroflory jelitowej.


Produkty na układ pokarmowy
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Odpowiednia podaż i rodzaj węglowodanów 

Zaleca się ograniczenie cukrów prostych, które są bezpośrednią pożywką dla drożdżaków. Należy zatem wyeliminować cukier, miód, syropy i soki owocowe, napoje dosładzane cukrem, wyroby cukiernicze i słodycze, słodkie pieczywo, drożdżowe wypieki, napoje gazowane, energetyczne, budynie, kisiele, suszone owoce. Zaleca się eliminację owoców posiadających wysoki indeks glikemiczny takich jak banany czy winogrona. Należy unikać nadmiaru produktów z białej mąki pszennej, wyskoprzetworzonych, z wysokim indeksem glikemicznym. 

Podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone: 

  • pełnoziarniste kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana),  
  • płatki owsiane, jaglane, żytnie,  
  • dobrej jakości pieczywo na naturalnym zakwasie (nie zaleca się pieczywa z dodatkiem drożdży),  
  • brązowy ryż.  

Przy wyborze węglowodanów najlepiej kierować się indeksem glikemicznym i wybierać te z niskim i średnim.  

Istnieją pewne przesłanki co do eliminacji glutenu w diecie cierpiących na kandydozę. Należy jednak wcześniej skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.  

Odpowiednia podaż białka w diecie 

Większość białka powinna pochodzić z produktów odzwierzęcych – dostarczamy wówczas białka pełnowartościowego. Zalecane są: 

  • drób,  
  • chuda wieprzowina,  
  • wołowina,  
  • dziczyzna,  
  • ryby,  
  • jajka.  

Warto wykluczyć z jadłospisu mleko, a włączyć do niego fermentowane przetwory mleczne, które mają wpływ na odbudowę korzystnej mikroflory jelitowej. 

Właściwy dobór tłuszczu 

Zaleca się włączenie do diety olejów o właściwym stosunku kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 takich: 

  • jak olej rzepakowy,  
  • olej lniany,  
  • olej z nasion porzeczki,  
  • olej rydzowy. 

Zalecana jest również oliwa z oliwek oraz masło. 

Należy za to wyeliminować wysokoprzetworzone margaryny i oleje bogate w omega-6: słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron.  

Eliminacja wysokoprzetworzonej żywności 

Należy wyeliminować żywność wysokoprzetworzoną i dania typu fast food. Przy wyborze produktów spożywczych kierujmy się składem. Unikajmy produktów z wysoką zawartością cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Zaleca się spożywanie produktów jak najbardziej naturalnych, przygotowywanych w domu.  

Odpowiednia podaż płynów 

Bardzo ważne jest regularne nawadnianie organizmu w ilości 1,5-2 l na dobę. Najbardziej zalecane są wody mineralne. Należy wykluczyć słodzone napoje, soki czy alkohol. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Rogalski P., Kandydoza przewodu pokarmowego – fakty i mity, Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 87–97 
  2. Jeziorek M, Frej-Mądrzak M, Choroszy-Król I., The influence of diet on gastrointestinal Candida spp. colonization and the susceptibility of Candida spp. to antifungal drugs, Rocz Panstw Zakl Hig 2019;70(2):195-200 
  3. Jopkiewicz S., Suplementacja wspomagająca profilaktykę i leczenie kandydozy, Hygeia Public Health 2017, 52(2): 126-130 
  4. Zaremba M., Leczenie dietą- wygraj z Candidą, Wydawnictwo Pascal, 2016 
  5. Janus A., Nie daj się zjeść grzybom Candida, Wydawnictwo IPS, 2016. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę