Jakie rośliny wspomagają walkę z otyłością?
Żyjemy w czasach, kiedy zdrowy tryb życia jest szczególnie ważny. Właściwa dieta i aktywność fizyczna mają kolosalne znaczenie w utrzymaniu zdrowia i budowaniu sprawnego układu odpornościowego. Niestety mimo kultu szczupłej sylwetki duża część społeczeństwa boryka się z nadwagą i otyłością, które mogą prowadzić do wielu chorób.
Gdy podejmiemy decyzję o zmianie stylu życia i zrzuceniu zbędnych kilogramów, pamiętajmy, by robić to stopniowo. W drodze do celu warto skorzystać z dobrodziejstw natury. Które rośliny mogą wspomóc nas w walce ze zbędnymi kilogramami?
Wyciąg z ananasa i papai
Zawarta w ananasie bromelina i znajdująca się w papai papina to kompleksy enzymów pomagających w trawieniu białek i tłuszczów, które sprzyjają przemianie materii. Dodatkowo w gotowych preparatach z tych surowców znajduje się błonnik, którego włókna pęcznieją w przewodzie pokarmowym, hamując uczucie głodu.
Przetworów z ananasa nie zaleca się kobietom w ciąży, gdyż może powodować ryzyko wystąpienia krwawień.
Jako działanie niepożądane przy stosowaniu ananasa czasami obserwuje się dolegliwości żołądkowe. Wyciągi z ananasa i papai zawierające omawiane enzymy można znaleźć w preparatach gotowych dostępnych w aptekach. Ponadto substancje czynne znajdują się w świeżo wyciśniętym soku ananasowym lub niedojrzałych owocach papai.
Glukomannan, inulina, guma guar (galaktomannan)
Powyższe surowce hamują uczucie głodu. Są zbudowane z polisacharydów i pęcznieją w przewodzie pokarmowym, upośledzając wchłanianie tłuszczu i hamując apetyt. Glukomannan pozyskuje się z afrykańskiej rośliny zwanej dziwidło (Amorphophallus Konjac). Substancje zawarte w bulwach stymulują uwalnianie śliny, co również jest korzystne dla procesu trawienia, a także obniżają poziom cholesterolu. W Japonii stosuje się je do oczyszczania organizmu z toksyn.
Inulina jest polisacharydem, który możemy znaleźć między innymi w:
- mniszku lekarskim (popularnie nazywanym mleczem),
- omanie wielkim,
- cykorii podróżnik,
- słoneczniku bulwiastym (topinamburze).
Inulina dodatkowo stymuluje wzrost mikroflory jelit, co jest korzystne dla procesu trawienia i wspomaga doprowadzenie lipidów do odpowiedniego poziomu. Guma guar, należąca do grupy związków zwanych galaktomannanami, pozyskiwana jest z bielma rośliny Cyamopsis tetragonoloba zwyczajowo zwanej guar. Może wykazywać delikatne działanie przeczyszczające.
Czarna fasola afrykańska (Griffonia simplicifolia)
Z nasion tej rośliny pozyskujemy 5-hydroksytryptofan, który zwiększa poziom serotoniny w mózgu, poprawiając tym samym nastrój i obniżając apetyt w ciągu kilkunastu minut od zastosowania odpowiedniej dawki. Dodatkowo hamuje napady głodu i przyspiesza metabolizm. Obecnie trwają próby wykorzystania tego surowca w innych schorzeniach związanych z zaburzeniami poziomu serotoniny takich jak depresja lub przewlekły stres, ale brakuje jeszcze konkretnych wskazań w tej kwestii.
Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus)
Ta roślina również polecana jest osobom będącym na diecie. Nie tylko uzupełnia mikroelementy takie jak jod, ale również hamuje apetyt i wykazuje łagodne działanie przeczyszczające. Przypisuje się je kwasowi alginowemu, który silnie pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Morszczynu pęcherzykowatego nie należy spożywać w ciąży i okresie karmienia, ze względu na zawartość jodu, który przechodzi do mleka matki. Podczas stosowania preparatów z morszczynu należy co jakiś czas kontrolować poziom hormonów tarczycy oraz sprawdzać ciśnienie krwi.
Surowce z kofeiną
Nasiona kawy, yerba mate i herbata mogą być również stosowane w walce z nadwagą, ponieważ kofeina usprawnia spalanie tłuszczu. Dodatkowo znosi uczucie zmęczenia, przyspiesza metabolizm i dodaje energii. To właśnie dzięki tym właściwościom kofeina jest składnikiem wielu popularnych suplementów, tzw. przedtreningówek. Należy jednak pamiętać, że kofeina może zwiększać insulinooporność, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny skonsultować jej stosowanie z lekarzem.
Młody jęczmień/zielony jęczmień
Młody jęczmień to według wielu internetowych źródeł hit ostatnich lat, znany jako magiczny środek na zrzucenie zbędnych kilogramów i oczyszczenie organizmu. Co się kryje w tym surowcu? Przede wszystkim jest on bogatym źródłem węglowodanów takich jak celuloza, hemiceluloza, skrobia, węglowodany nieskrobiowe oraz błonnik dobrze przyswajalny. Dodatkowo zawiera aż 20 różnych aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Skąd w nim takie ilości tych cennych związków? To proste – nazwa „młody jęczmień” nie jest przypadkowa. Surowiec stanowi jęczmień niedojrzały, który ma w sobie tyle aminokwasów, ponieważ sam potrzebuje ich do rozwoju i wzrostu. Wyróżnia go także wysoka zawartość witaminy E. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie zawiera on aż tak wielu minerałów, a więc uzupełnienie ich niedoborów raczej się nie powiedzie. Niemniej jednak jest on źródłem fosforu, wapnia, magnezu i potasu, a także pokaźnej ilości flawonoidów – C-glikozydowych pochodnych saponaryny lutonaryny. Liście młodego jęczmienia są bogate w chlorofil.
Udowodniono, że młody jęczmień obniża ilość lipidów we krwi oraz działa przeciwwrzodowo. Dzięki dużej zawartości błonnika wywołuje uczucie pełności, zmniejszając w ten sposób apetyt. Tak więc spokojnie można go dopisać do listy produktów wspomagających nas w walce z dodatkowymi kilogramami.
W Japonii przeprowadzono badania nad potencjalną aktywnością przeciwdepresyjną tej rośliny. Taki pomysł zrodził się po nieustannie pojawiających się doniesieniach o przeciwdepresyjnym działaniu surowców, za co była odpowiedzialna frakcja flawonoidowych związków o działaniu antyoksydacyjnym. Zielony jęczmień również je zawiera. W eksperymencie przeprowadzonym na myszach okazało się, że w testach behawioralnych młody jęczmień wykazuje efekt przeciwdepresyjny. Dodatkowo prawdopodobnie zmniejsza stres i stężenie pewnych czynników, których podniesiony poziom odpowiada za powstanie depresji. Jest to jednak na razie tylko hipoteza. Jeśli zostanie ona potwierdzona, będzie można wysnuć wniosek o działaniu proodpornościowym tego surowca – wszak stres obniża odporność. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/stres-a-odpornosc-czesc-iii/
Ponadto młody jęczmień wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli wspomaga neutralizację toksycznych wolnych rodników. Dodatkowo hamuje peroksydację lipidów, więc potencjalnie może okazać się pomocny w zapobieganiu zmianom miażdżycowym.
ZAPAMIĘTAJ!
- Nie odkryto jeszcze żadnej rośliny, która pozwalałaby spalać kalorie bez odpowiedniego zaangażowania fizycznego.
- Suplementacja preparatami wspomagającymi odchudzanie to tylko część działań, które mogą doprowadzić nas do zrzucenia zbędnych kilogramów.
- Oprócz tego ważna jest regularna dawka ruchu i wprowadzenie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Przeczytaj również:
Czy otyłość może obniżać odporność?
Codzienne ćwiczenia wzmocnią Twoją odporność!
Dieta na odporność. Co jeść, aby wzmocnić odporność?
10 produktów żywnościowych, które wzmocnią Twoją odporność
Źródła:
- Lamer – Zarawska, Fitoterapia i leki roślinne. 2012
- Matławska I, Farmakognozja, podręcznik dla studentów farmacji. 2005
- Lahouar L, El-Bok S, Achour L. Therapeutic potential of young green barley leaves in prevention and treatment of chronic diseases: An overview. Am J Chin Med [Internet]. 2015;43(7):1311-29.
- Lima WP, Carnevali Jr. LC, Eder R, Costa Rosa LFBP, Bacchi EM, Seelaender MCL. Lipid metabolism in trained rats: Effect of guarana (paullinia cupana mart.) supplementation. Clin Nutr [Internet]. 2005;24(6):1019-28.
- Nishiyama T, Hagiwara Y, Hagiwara H, Shibamoto T. Inhibition of malonaldehyde formation from lipids by an isoflavonoid isolated from young green barley leaves. J Am Oil Chem Soc [Internet]. 1993;70(8):811-3.
- Ohkawa M, Kinjo J, Hagiwara Y, Hagiwara H, Ueyama H, Nakamura K, Ishikawa R, Ono M, Nohara T. Three new anti-oxidative saponarin analogs from young green barley leaves. Chemical and pharmaceutical bulletin, [Internet]. 1998 46(12), 1887-1890
- Semwal RB, Semwal DK, Vermaak I, Viljoen A. A comprehensive scientific overview of garcinia cambogia. Fitoterapia [Internet]. 2015;102:134-48.
- Souza CHBD, Gioielli LA, Saad SMI. Inulin increases bifidobacterium animalis bb-12 in vitro gastrointestinal resistance in margarine. LWT – Food Sci Technol [Internet]. 2017;79:205-12
- Viana C, Zemolin GM, Müller LS, Molin TRD, Seiffert H, de Carvalho LM. Liquid chromatographic determination of caffeine and adrenergic stimulants in food supplements sold in brazilian e-commerce for weight loss and physical fitness. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Exposure Risk Assess [Internet]. 2015;33(1):1-9.
- Yamaura K, Nakayama N, Shimada M, Bi Y, Fukata H, Ueno K. Antidepressant-like effects of young green barley leaf (Hordeum vulgare L.) in the mouse forced swimming test. Pharmacognosy research. [Internet]. 2012; 4(1), 22.