Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Siła Kobiet
X - Asa
X - Aurovitas FlexiStav Meno
X - Sale do -50%
X - Zadbaj o zdrowie swojej rodziny
X - Zdrowe oczy
X - Baby Sleep
13

Lecytyna – nie tylko na pamięć i koncentrację!

Słuchaj artykułu

Chociaż lecytynę najczęściej kojarzymy z pamięcią i koncentracją, wykazuje ona również inne korzystne dla naszego zdrowia właściwości. Obniża poziom cholesterolu, działa ochronnie na wątrobę i wspiera procesy trawienne. Ze względu na właściwości zmiękczające i nawilżające jest też składnikiem kosmetyków.

Lecytyna – nie tylko na pamięć i koncentrację!

Lecytyna – właściwości i zastosowanie 

Nazwa lecytyna pochodzi od greckiego lekithos, co oznacza żółtko jaja. Lecytyna została wyizolowana w 1850 roku z żółtek jaj kurzych. Stanowi naturalną mieszaninę fosfolipidów, w której składzie przeważa fosfatydylocholina. Zawiera również sfingofosfolipidy, triacyloglicerole, kwasy tłuszczowe i glikolipidy. Dzięki obróbce chemicznej i enzymatycznej można otrzymać różne postaci lecytyny, które znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym.  

Lecytyna wykazuje właściwości dietetyczne, fizjologiczne, farmaceutyczne i technologiczne. Jest składnikiem wszystkich błon biologicznych, reguluje aktywność enzymatyczną i procesy metaboliczne oraz wpływa na transport, przepuszczalność i potencjał błonowy. Lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała. Stanowi barierę ochronną ścian żołądka i bierze udział w gospodarce cholesterolu.  


Produkty na pamięć i koncentrację
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Jak działa lecytyna? 

Układ nerwowy 

Najważniejszym i najbardziej znanym działaniem lecytyny jest pozytywny wpływ na układ nerwowy. Zawarta w niej cholina jest składnikiem błon komórkowych. Cholina jest niezbędna do wytwarzania osłonek mielinowych, które osłaniają komórki nerwowe i wpływają na właściwe przewodnictwo nerwowe. Lecytyna pobudza układ nerwowy, wzmacnia zdolność koncentracji i proces zapamiętywania. Hamuje rozwój depresji oraz demencji starczej i niektórych chorób degeneracyjnych układu nerwowego, tj. choroby Alzheimera czy stwardnienia rozsianego. Cholina poprawia pamięć i koncentrację u dzieci autystycznych i pacjentów ze schizofrenią.  

Przeczytaj również:
Zioła na pamięć i koncentrację
Co to jest demencja?
Choroby otępienne – przyczyny, objawy, leczenie

Układ krążenia 

Cholina zmniejsza agregację płytek krwi. Obecne w lecytynie wielonienasycone kwasy tłuszczowe wiążą się z cholesterolem oraz ułatwiają jego transport i eliminację z ustroju. Dzięki takiemu działaniu lecytyna zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL.  

Wpływ na wątrobę 

Zawarte w lecytynie inozytol i cholina zwiększają metabolizm tłuszczów, przeciwdziałają zaburzeniom lipidowym oraz zapobiegają stłuszczeniu i marskości wątroby. Lecytyna nie działa tylko profilaktycznie – zalecana jest również w zapaleniu wątroby i jej stłuszczeniu. Wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, stanowiąc barierę ochronną przed różnymi czynnikami tj.:  

  • toksynami,  
  • lekami,  
  • wirusami, alkoholem,  
  • chemioterapią.  

Poprawia właściwości detoksykujące wątroby, procesy trawienne oraz pracę pęcherzyka żółciowego. Ze względu na swoje emulgujące właściwości przeciwdziała odkładaniu się kamieni w woreczku żółciowym oraz ułatwia przyswajanie tłuszczów i rozpuszczalnych w nich witamin. Obecna w lecytynie cholina jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, która wzmaga skurcze mięśni gładkich jelit, pobudzając ich perystaltykę. Jej niedobór może prowadzić do zaparć.  

Lecytyna w kosmetologii i przemyśle farmaceutycznym  

Lecytyna jest stosowana jako emulgator i emolient przy sporządzaniu maści, kremów, emulsji, maseczek czy zawiesin. Preparaty z jej zawartością nawilżają, zmiękczają i regenerują naskóbrek. Lecytyna, wbudowując się w błony komórkowe naskórka, zwiększa jego elastyczność i zmniejsza transepidermalną utratę wody TEWL. Tworząc liposomy, ułatwia przenikanie przez warstwę rogową substancji czynnych zawartych w kosmetyku. Lecytynę możemy wykorzystać w terapii trądziku różowatego, egzemy czy łuszczycy.  

Źródła lecytyny 

Bogatym źródłem lecytyny są: 

  • żółtka jaja kurzego,  
  • glony (chlorella, spirulina),  
  • drożdże, 
  • niektóre bakterie (Mathylomonas, Methylococcus).  

W przemyśle głównym źródłem pozyskiwania lecytyny są nasiona roślin oleistych, takich jak: 

  • rzepak, 
  • soja, 
  • słonecznik, 
  • len, 
  • kukurydza, 
  • bawełna. 

Lecytyna występuje w wielu produktach spożywczych. Jej głównym źródłem są: 

  • żółtko jaja, 
  • wątróbka, 
  • soja, 
  • fasola, 
  • słonecznik, 
  • orzechy, 
  • ryby, 
  • nabiał, 
  • zielone warzywa, 
  • awokado, 
  • drożdże, 
  • oliwki, 
  • nierafinowany olej rzepakowy. 

Jakie jest zapotrzebowanie na lecytynę? 

Normy żywienia określają wartości jedynie dla choliny: 

  • dzieci do 9. roku życia – 125-250 mg na dobę, 
  • nastolatki – 375-550 mg, 
  • mężczyźni – 550 mg, 
  • kobiety – 425 mg, 
  • kobiety ciężarne – 450 mg, 
  • kobiety karmiące – 550 mg. 

Zakłada się, że 2-2,5 g lecytyny dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  

Lecytyna – skutki uboczne 

Lecytyna uważana jest za produkt bezpieczny, który nie wywołuje działań niepożądanych i nie powoduje interakcji z innymi lekami. Kilkukrotnie przekroczona dawka lecytyny może wywołać biegunki, dolegliwości żołądkowo-jelitowe i bóle brzucha.   

W przypadku ciąży i karmienia piersią należy skonsultować przyjmowanie lecytyny z lekarzem.


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Bazan A., Przepiórkowska A., Lecytyna w kosmetyce – właściwości i zastosowanie, Świat przemysłu Kosmetycznego 2, 2011.  
  2. Bojarowicz H., Dźwigulska P., Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie, Hygeia Public Health 2012, 47(4), 433-441.  
  3. Kucia M., Właściwości oraz zastosowanie fosfatydylochliny roślinnej w medycynie, farmacji, kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna 1/2018/ vol. 7, s. 29- 35.  
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę