Olej z ogórecznika – czy warto włączyć go do diety?
W ostatnich latach rośnie zainteresowanie różnymi olejami roślinnymi ze względu na ich potencjalne korzyści prozdrowotne. Jednym z nich jest olej z ogórecznika lekarskiego, który – jak wykazują badania – warto włączyć do codziennej diety. Jest on produktem zalecanym nie tylko przez dietetyków, ale także kosmetologów ze względu na korzystny wpływ na stan skóry.
Olej z ogórecznika – skład
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) jest niewielką rośliną jednoroczną, wywodzącą się z Europy. Ma charakterystyczne kwiaty koloru niebieskiego, owłosione liście i ogórkowy zapach. Olej tłoczony z jego nasion zawiera dużą ilość (ok. 21%) kwasu gamma-linolenowego, należącego do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i muszą być one dostarczone wraz z dietą. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Olej zawiera także kwas linolowy z rodziny omega-6 oraz kwas oleinowy z rodziny omega-9.
Olej z ogórecznika – korzyści zdrowotne
Olej z ogórecznikadzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego posiada wiele udokumentowanych korzyści prozdrowotnych. Liczne badania naukowe potwierdziły jego działanie przeciwzapalne, zwłaszcza w różnych chorobach przewlekłych. Takie działanie jest uzyskiwane poprzez wpływ na wytwarzanie związków o charakterze przeciwzapalnym jak prostaglandyny E1 (PGE1).
Suplementacja kwasem gamma-linolenowym w formie oleju z ogórecznika może być szczególnie istotna u osób cierpiących na różne schorzenia skóry o podłożu zapalnym, np. atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy egzema. Udowodniono, że jego stosowanie może zmniejszyć świąd i suchość skóry i złagodzić przebieg choroby. Może być on również pomocny dla osób borykających się z trądzikiem. Wykazano również, że olej może być również stosowany u osób bez problemów skórnych w celu polepszenia kondycji i jędrności skóry oraz poprawy jej nawodnienia.
Olej z ogórecznika może być również stosowany u osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne, np. reumatoidalne zapalenie stawów czy zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa. Wykazano, że dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego mogą zmniejszyć się dolegliwości bólowe występujące w przebiegu wymienionych chorób.
Włączenie do diety oleju ogórecznikowego jest także korzystne dla osób chorujących na cukrzycę, palaczy tytoniu czy nadużywających alkohol, u których zaobserwowano zwiększone zapotrzebowanie na kwas gamma-linolenowy. Należy tutaj podkreślić, że zapotrzebowanie na ten niezbędny kwas rośnie wraz z wiekiem, więc olej z ogórecznika z pewnością może być stosowany przez osoby w podeszłym wieku.
Badania dowodzą, że kwas gamma-linolenowy, którego bogatym źródłem jest olej z ogórecznika, może także wykazywać działanie przeciwnowotworowe oraz hamować rozwój nowotworu.
Olej z ogórecznika może znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, może być również stosowany u osób cierpiących na te schorzenia. Wykazano jego korzystny wpływ na profil lipidowy, głównie na zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL, co może mieć znaczenie dla osób z zaburzonym lipidogramem oraz cierpiących na miażdżycę. Powiązano także jego wpływ na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi.
Olej z ogórecznika – dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania
Według zaleceń producentów dzienna dawka oleju z ogórecznika to około 3-4 g (1 łyżeczka). Można go także suplementować w formie kapsułek. Kupując olej, warto wybierać ten nierafinowany, w ciemnych butelkach. Po otwarciu powinno się go przechowywać w lodówce. Stosowanie oleju w nadmiernych ilościach może powodować wzdęcia oraz biegunki. Nie zaleca się stosowania oleju ogórecznikowego u kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz u dzieci. Według niektórych źródeł ogórecznik może wchodzić z interakcje z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi.
Olej z ogórecznika powinien być stosowany wyłącznie do potraw na zimno, do sałatek, surówek czy kanapek, gdyż nie jest on stabilny w wysokiej temperaturze. Z pewnością możemy go zaliczyć do żywności funkcjonalnej, istotnej w postępowaniu dietetycznym w wielu chorobach przewlekłych, zwłaszcza o podłożu zapalnym. Sprawdzi się również w profilaktyce wielu chorób, a także u osób chcących zadbać o stan swojej skóry.
Źródła:
- Obiedzińska A., Waszkiewicz- Robak B. Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2012.
- Białek M., Rutkowska J., Znaczenie kwasu gamma linolenowego w profilaktyce i terapii, Postępy Higieny, 2015.
- Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2014.
- Fan Yang-Yi, Chapkin R. S., Importance of Dietary ɣ- LinolenicAcidinHuman Health and Nutrition, TheJournal of Nutrition, 1998.
- Rachel H., Foster B., Hardy G., Raid G., Borage oil inthetreatment of atopicdermatitis, Nutrition, 2016.
- Leventhal LJ., Boyce EG., Zurier RB., Treatment of rheumatoidarthritiswithgammalionelicacid, Ann Intern Med., 1993.