Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
8

Oleje do picia. Dlaczego warto?

Słuchaj artykułu

Oleje roślinne są ważnym źródłem energii w naszej diecie. Dostarczają potrzebnych składników odżywczych, ale przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dużym zainteresowaniem cieszą się oleje tłoczone na zimno. Mają one charakterystyczny smak, zapach i właściwości. Poniżej znajdziesz przegląd olejów do picia, które warto włączyć do diety. 

Oleje do picia. Dlaczego warto?

Olej lniany do picia  

Olej lniany jest pozyskiwany z nasion lnu metodą tłoczenia na zimno. Jest najlepszym źródłem kwasu α-linolenowego (ALA), który zaliczamy do grupy kwasów omega-3. Zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), w tym kwasu linolowego (LA). Dodatkowo ma optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (1:3).  

Badania naukowe potwierdzają dobroczynny wpływ WKNT na organizm. Kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów oraz tzw. złego cholesterolu (LDL) we krwi. Zbyt mała ilość kwasów omega-3 w diecie może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i rozwoju depresji. 

Olej lniany: 

  • redukuje stężenie trójglicerydów we krwi, 
  • normalizuje ciśnienie, 
  • działa przeciwzakrzepowo, 
  • działa przeciwzapalnie, 
  • wykazuje właściwości przeciwalergiczne, 
  • hamuje rozwój choroby niedokrwiennej serca. 

Naturalny olej lniany zawiera za mało witaminy E, dlatego producenci wzbogacają go w nią.

Olej lniany jest tłoczony na zimno. Nie używaj go do smażenia.


Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Olej z rokitnika do picia 

Jest pozyskiwany z owoców rokitnika. To świetne źródło nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także β-karotenu, witaminy E, zeaksantyny i luteiny. Owoce rokitnika zawierają dużą ilość witaminy C oraz innych witamin i mikroelementów. 

Olej z rokitnika: 

  • poprawia stan włosów, skóry i paznokci,  
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu, 
  • przyspiesza gojenie się ran i regenerację naskórka, 
  • wspiera układ odpornościowy, 
  • chroni przed stanami zapalnymi i infekcjami, 
  • poprawia pracę układu krwionośnego, 
  • wspomaga wzrok. 

Jeśli zależy Ci na wsparciu układu odpornościowego, to olej z rokitnika będzie dobrym wyborem. 


Olej konopny do picia 

Otrzymujemy go z nasion konopi siewnej, inaczej włóknistej. Zawierają one dużo białka. Pozyskiwany z nich olej to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, choliny, lecytyny, kwasu fitynowego, chlorofilu, witamin E i K oraz β-karotenu, żelaza, wapnia, cynku, magnezu i fosforu.  

Olej pozyskiwany z konopi siewnej nie zawiera THC, dlatego jest bezpieczny.  

Występują w nim kwas γ-linolenowy (GLA) oraz terpeny (w tym limonen i α-pinen), które wykazują działanie bakteriostatyczne. 

Olej konopny: 

  • obniża stężenie trójglicerydów, 
  • obniża stężenie cholesterolu całkowitego, 
  • obniża stężenie tzw. złego cholesterolu (LDL), 
  • poprawia stan skóry, 
  • wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, 
  • poprawia pracę wątroby, nerek, serca i naczyń krwionośnych. 

Olej z czarnuszki do picia 

Jest produkowany z czarnuszki siewnej, inaczej egipskiej. Ma charakterystyczny smak i zapach na skutek tłoczenia na zimno. Olej z czarnuszki zawiera dużą ilość tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych.  

Olej z czarnuszki: 

  • wspiera układ odpornościowy, 
  • sprawdzi się u osób z alergiami i problemami z układem oddechowym, np. u chorujących na astmę, 
  • znajdzie zastosowanie w diecie diabetyków, 
  • to dobry wybór dla osób z problemami z wątrobą, 
  • wykazuje aktywność przeciwbakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczą.  

Ostatnie badania naukowe wskazują na możliwość zastosowania oleju z czarnuszki w chorobach tarczycy. Reguluje on poziom TSH (hormonu tyreotropowego), dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie osób z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto. 


Olej z wiesiołka do picia 

Jest pozyskiwany z wiesiołka dwuletniego lub wiesiołka dziwnego. Możemy go stosować w uzupełnianiu niedoborów niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6: γ-linolenowy (GLA) i linolowy (LA), witaminę E oraz polifenole. Z uwagi na obecność GLA jest wykorzystywany przede wszystkim w chorobach skóry (AZS, łuszczyca, trądzik) oraz alergiach, ponieważ hamuje wytwarzanie substancji prozapalnych.

Suplementacja olejem z wiesiołka wspomaga: 

  • prawidłowe funkcjonowanie organizmu, 
  • przebieg procesów fizjologicznych, 
  • metabolizm cholesterolu, 
  • naturalną odporność organizmu, 
  • kondycję skóry, włosów i paznokci, 
  • łagodzenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). 

Picie dużych dawek oleju z wiesiołka może nasilać procesy utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jednocześnie spożywaj antyoksydanty, głównie polifenole, tokoferole, β-karoten i selen. 


Olej z pestek czarnej porzeczki do picia 

Nasiona czarnej porzeczki, z których pozyskuje się olej, są bogatym źródłem kwasu γ-linolenowy (GLA). Jego średnia zawartość to 12-20%, czyli więcej niż w oleju z wiesiołka. Ma też korzystną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 (4:1). Poza tym zawiera dużą ilość kwasu α-linolenowego (ALA) i omega-9. Ten wyjątkowy olej ma w swoim składzie witaminę E, fitosterole, flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. 

Olej z nasion czarnej porzeczki: 

  • wspomaga leczenie alergii i chorób o podłożu zapalnym, 
  • uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę E w diecie, 
  • wspomaga gospodarkę lipidową organizmu, 
  • działa przeciwzakrzepowo, 
  • działa antyoksydacyjnie, 
  • zwiększa odporność organizmu, 
  • działa przeciwreumatycznie – wspiera pracę stawów. 

Już jedna łyżka (10 g) oleju z nasion czarnej porzeczki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E u osoby dorosłej. 

Olej z awokado do picia  

Ten olej tłoczy się z miąższu awokado. Cechuje się przede wszystkim wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera kwasy omega-9, witaminę E, fitosterole, chlorofil oraz glutation. Glutation wraz z witaminą E to bardzo silne przeciwutleniacze, dzięki którym olej zachowuje swoją trwałość.  

Samo awokado jest niezwykle cennym owocem – to bomba witaminowa! Zawiera witaminy z grupy B, witaminy C, E i K, chlorofil, karotenoidy oraz dużą ilość potasu.  

Olej z awokado: 

  • reguluje ciśnienie krwi, 
  • zmniejsza stany zapalne, 
  • wpływa korzystnie na poziom lipidów w organizmie, 
  • wspiera pracę serca i układu krążenia, 
  • zawiera luteinę, która działa korzystnie na wzrok, 
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne, 
  • jest źródłem witamin A i E, 
  • jest rekomendowany przy schorzeniach stawów.

Olej z nasion marchwi do picia 

Olej z nasion marchwi otrzymujemy dzięki tłoczeniu na zimno. W takiej postaci jest on cennym źródłem składników: witamin A, E, C oraz witamin z grupy B. Zawiera także β-karoten i kwasy tłuszczowe (stearynowy, palmitynowy i linolowy). Ten olej działa korzystnie na cerę. Dzięki przeciwutleniaczom chroni ją przed działaniem wolnych rodników, nawilża i uelastycznia. Działa także przeciwstarzeniowo. Obecne w oleju z nasion marchwi witaminy A i E wpływają również korzystnie na układ krążenia oraz pobudzają do pracy układ odpornościowy.  

Olej z nasion marchwi: 

  • poprawia stan włosów, skóry i paznokci, 
  • nawilża i regeneruje naskórek, 
  • poprawia koloryt skóry, 
  • działa przeciwzapalnie, 
  • wspiera wzrok, 
  • wspomaga układ odpornościowy, 
  • chroni komórki układu nerwowego, 
  • dzięki zawartości witamin A i E wspomaga płodność, 
  • chroni wątrobę. 

Olej z kozieradki do picia 

Olej tłoczony z kozieradki lekarskiej ma dość intensywny smak i aromat, tak jak sama kozieradka. Jest bogaty w kwasy omega-3, 6 i 9, saponiny, flawonoidy, olejki eteryczne, witaminy E i D oraz związki mineralne.  

Olej z kozieradki stosuj jako dodatek do innego oleju (kilka kropli na jedną łyżeczkę oleju). Jako olej tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia.

Olej z kozieradki: 

  • zawiera saponiny, dzięki czemu osłania błonę śluzową przewodu pokarmowego, 
  • wspomaga procesy trawienia, 
  • działa moczopędnie, 
  • wspiera układ odpornościowy, 
  • stymuluje produkcję testosteronu, 
  • podnosi libido, 
  • reguluje poziom glukozy i lipidów we krwi. 

Olej Moringa do picia

Olej Moringa otrzymujemy w procesie tłoczenia na zimno nasion drzewa Moringa. Znalazł on zastosowanie w kuchni, przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym oleinowy), witaminy A i E oraz antyoksydanty. Dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego jako jeden z nielicznych olejów tłoczonych na zimno nadaje się do smażenia w niskich temperaturach.  

Ze względu na wiele substancji bioaktywnych i składników odżywczych olej Moringa jest stosowany w chorobach układu sercowo-naczyniowego, prostaty oraz stanów zapalnych skóry. Doskonale nawilża, poprawiając kondycję skóry.  


Jak widzisz, wybór olejów do picia jest bardzo duży. Pamiętaj jednak, że oleje tłoczone na zimno są podatne na utlenianie. Nie używaj ich do smażenia. Możesz je włączyć do diety i stosować na zimno, np. jako dodatek do sałatek i sosów, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Przeczytaj również:
Olej z czarnuszki. Właściwości i zastosowanie


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Kolanowski W., Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XL, 2007. 
  • Białek M., Rutkowska J., Znaczenie kwasu γ-linolenowego w profilaktyce i terapii,  Postepy Hig Med Dosw, 2015. 
  • Mińkowski K., Grześkiewicz S. Jerzewska M., Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów kłuszczowych, tokoferoli i steroli, Żywność. Nauka. Tchnologia. Jakość, 2011. 
  • Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016. 
  • Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012. 
  • Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012. 
  • Cannabinoids for the Treatment of Dermatologic Conditions, DOI: 10.1016/j.xjidi.2022.100095. 
  • Jaśniewska A., Diowksz A., Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production, Antioxidants, 2021. 
  • Farhangi M.A., Dehghan P., Tajmiri S., Abbasi M.M., The effects of Nigella sativa on thyroid function, serum vascular endothelial growth factor (VEGF)-1, nesfatin-1 and anthropometric features in patients with Hashimoto’s thyroiditis: a randomized controlled trial, BMC Complement Altern Med, 2016. 
  • Flores M., Saravia C., Vergara C.E., Avila F., Valdés H., Ortiz-Viedma J., Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications, Molecules, 2019. 
  • Walewska E., Skuteczność stosowania niezmydlających się frakcji awokado i oleju sojowego w chorobie zwyrodnieniowej stawów, Medycyna Faktów 2021. 
  • da Silva Dias J.C., Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts, Food and Nutrition Sciences, 2014. 
  • Spattini M., Żywienie i suplementacja w sporcie, Wyd. Esteri, 2021. 
  • Korbut R., Farmakologia po prostu, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2009. 
  • Leone A., Spada A., Bettezzati A., Schiraldi A., Aristil J., Bertoli S., Moringa oleifera Seeds and Oil: Characteristics and Uses for Human Health, Int J Mol Sci, 2016. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę