Stewia. Słodzik skuteczny na boreliozę?
Stewiol znajdujący się w liściach stewii to związek wielokrotnie słodszy niż cukier. Stewia to jednak nie tylko dietetyczny słodzik. Jakie ma właściwości i co mówią badania?
Stewia – co to jest?
Stewia to roślina należąca do rodziny astrowatych. Pierwotnie występowała na terenie Ameryki Południowej, lecz dziś jej uprawy można spotkać w wielu krajach na całym świecie. Stała się tak popularna ze względu na zawartość glikozydów stewiolowych – związków nawet 400 razy słodszych od cukru.
Mimo swojej słodyczy stewia nie dostarcza żadnych kalorii, ponieważ nie są one wchłaniane z układu pokarmowego. Rozkład glikozydów do glukozy i stewiolu odbywa się przy udziale bakterii z rodzaju Bacteroides spp., które zamieszkują jelito grube człowieka. W tym odcinku przewodu pokarmowego powstałą glukozę wykorzystuje mikroflora bakteryjna.
Stewia nie ma też wpływu na poposiłkowe skoki cukru we krwi. Dlatego też słodziki na bazie stewii zalecane są diabetykom i osobom zmagającym się z otyłością. Dużą zaletą glikozydów stewiolowych jest ich stabilność w wysokiej temperaturze oraz niepodatność na fermentację, dzięki czemu mogą być długo przechowywane i poddawane obróbce termicznej, np. podczas pieczenia.
Do tej pory nie odnotowano szkodliwego wpływu stewii na organizm człowieka. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w 2010 r. wydał pozytywną opinię dotyczącą bezpieczeństwa stosowania glikozydów stewiolowych.
Prozdrowotne właściwości stewii
Zgodnie z badaniami naukowymi stewia:
- działa moczopędnie i normalizuje pracę nerek;
- obniża ciśnienie;
- normalizuje poziom cukru we krwi;
- działa przeciwbakteryjnie, dzięki czemu wspomaga gojenie ran i oparzeń; antybakteryjne właściwości stewii mają korzystny wpływ na stan dziąseł oraz hamowanie powstawania płytki nazębnej;
- hamuje replikację rotawirusów, które wywołują infekcje żołądkowo-jelitowe;
- działa przeciwgrzybiczo i zapobiega infekcjom drożdżakowym;
- jest cennym źródłem selenu, cynku i witaminy C, dzięki czemu poprawia odporność;
- zawiera magnez, chrom, miedź, mangan, wapń, krzem, potas, żelazo;
- działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo;
- poprawia krzepliwość krwi i wzmacnia naczynia krwionośne;
- zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi;
- działa żółciopędnie.
Stewia na boreliozę?
Borelioza to wieloukładowa choroba przenoszona przez kleszcze, która może zaatakować stawy, układ nerwowy, serce i skórę. Wywołują ją krętki z rodzaju Borrelia, które bytują w śliniankach i jelicie kleszcza. Standardowe leczenie antybiotykami jest najbardziej skuteczne na wczesnym etapie choroby. W późnej fazie boreliozy (tzw. stadium rozsiane) zdarzają się nawroty objawów mimo przebytej antybiotykoterapii.
Ostatnie badania nad krętkiem boreliozy sugerują, że jest on odporny na działanie powszechnie stosowanych antybiotyków. Z tego względu wciąż trwają poszukiwania nowych substancji, które skutecznie eliminowałyby również oporne formy bakterii.
Naukowcy z Uniwersytetu w New Haven (USA) postanowili zbadać wpływ stewii na różne formy morfologiczne bakterii Borrelia burgdorferi. Efekty eksperymentu porównano do działania antybiotyków: doksycykliny, cefoperazonu i daptomycyny, podawanych zarówno pojedynczo, jak i razem. Leki te zastosowane wobec form przetrwalnikowych nie były w stanie zniszczyć biofilmu bakteryjnego i pozostawiały bakterie przy życiu. Zastosowanie kombinacji wszystkich trzech antybiotyków jednocześnie pozwoliło wyeliminować 84% opornych form komórek Borrelii.
W próbkach potraktowanych wyciągiem ze stewii zwalczono 100% krętków boreliozy w aktywnej fazie wzrostu oraz aż 94% form przetrwalnikowych bakterii. Stewia uzyskała więc najlepsze wyniki spośród wszystkich badanych substancji.
W drugim etapie pozostałości hodowli bakteryjnych umieszczono na świeżym podłożu, aby sprawdzić, czy bakteriom uda się odtworzyć populację. Okazało się, że w próbkach traktowanych antybiotykami liczebność bakterii po 14 dniach ponownie znacząco wzrosła. Dopiero kombinacja trzech antybiotyków pozwoliła ograniczyć ponowny wzrost do 1% żywych komórek. Podobne rezultaty uzyskano w próbkach poddanych działaniu stewii. Po 7 dniach nie obserwowano żadnych nowych, żywych komórek, a po 14 dniach odnotowano tylko 1% wzrost żywych bakterii.
Przebadano również zdolność poszczególnych antybiotyków, ich kombinacji oraz stewii do likwidowania biofilmu bakteryjnego. W tym przypadku pojedyncze antybiotyki okazały się bezsilne. Synergistyczne działanie trzech antybiotyków pozwoliło zredukować biofilm o 10% w porównaniu z próbką kontrolną. Zastosowanie ekstraktu ze stewii ponownie dało najlepsze efekty w postaci 34% redukcji masy biofilmu. Ponadto zaobserwowano, że struktura biofilmu bakteryjnego potraktowanego ekstraktem ze stewii ulegała wyraźnemu rozluźnieniu i rozbiciu, czego nie odnotowano w przypadku działania antybiotyków.
Silne działanie przeciwbakteryjne wykazały ekstrakty alkoholowe, natomiast sproszkowany susz z liści stewii oraz oczyszczony stewiozyd nie miały wpływu na żywotność krętków boreliozy. Ponadto we wstępnej fazie eksperymentu testowano 3 różne ekstrakty ze stewii i każdy z nich wykazywał inny potencjał antybakteryjny. Jest to zapewne związane z dużą zmiennością składu fitochemicznego rośliny, na którą mają wpływ różne czynniki, np. sposób uprawy, warunki klimatyczne, skład gleby. Kolejnym celem naukowców jest izolowanie i analiza konkretnych składników ekstraktu stewii pod kątem działania przeciwdrobnoustrojowego.
Stewia – dawkowanie
Jak dotąd nie ustalono sposobu dawkowania ekstraktów stewii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił dopuszczalne dziennie spożycie na poziomie 4 mg na kg masy ciała w przeliczeniu na glikozydy stewiolowe.
Stewia – przeciwwskazania
Stewia była obiektem wielu badań, zgodnie z którymi nie jest toksyczna, mutagenna ani rakotwórcza. Możemy zatem bezpiecznie ją stosować. Przeciwwskazaniem jest alergia na rośliny z rodzaju Asteraceae. Stewii nie zaleca się także kobietom w ciąży.
Przeczytaj również:
Słodycze bez cukru. Czy to lepszy wybór?
- Bugaj B. i in., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana Bertoni, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013.
- Gęsiński K. i in., Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jako źródło wybranych mikroelementów, Inż. Ap. Chem., 2013.
- Lemus-Mondaca R. i in., Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects, Food Chemistry, 2012.
- Theophilus P. A. S. i in., Effectiveness of Stevia Rebaudiana Whole Leaf Extract Against the Various Morphological Forms of Borrelia Burgdorferi in Vitro, European Journal of Microbiology and Immunology, 2015.