Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
11

Stewia. Słodzik skuteczny na boreliozę? 

Słuchaj artykułu

Stewiol znajdujący się w liściach stewii to związek wielokrotnie słodszy niż cukier. Stewia to jednak nie tylko dietetyczny słodzik. Jakie ma właściwości i co mówią badania?

Stewia. Słodzik skuteczny na boreliozę? 

Stewia – co to jest? 

Stewia to roślina należąca do rodziny astrowatych. Pierwotnie występowała na terenie Ameryki Południowej, lecz dziś jej uprawy można spotkać w wielu krajach na całym świecie. Stała się tak popularna ze względu na zawartość glikozydów stewiolowych – związków nawet 400 razy słodszych od cukru.  

Mimo swojej słodyczy stewia nie dostarcza żadnych kalorii, ponieważ nie są one wchłaniane z układu pokarmowego. Rozkład glikozydów do glukozy i stewiolu odbywa się przy udziale bakterii z rodzaju Bacteroides spp., które zamieszkują jelito grube człowieka. W tym odcinku przewodu pokarmowego powstałą glukozę wykorzystuje mikroflora bakteryjna.  

Stewia nie ma też wpływu na poposiłkowe skoki cukru we krwi. Dlatego też słodziki na bazie stewii zalecane są diabetykom i osobom zmagającym się z otyłością. Dużą zaletą glikozydów stewiolowych jest ich stabilność w wysokiej temperaturze oraz niepodatność na fermentację, dzięki czemu mogą być długo przechowywane i poddawane obróbce termicznej, np. podczas pieczenia.  

Do tej pory nie odnotowano szkodliwego wpływu stewii na organizm człowieka. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w 2010 r. wydał pozytywną opinię dotyczącą bezpieczeństwa stosowania glikozydów stewiolowych. 

Prozdrowotne właściwości stewii 

Zgodnie z badaniami naukowymi stewia: 

  • działa moczopędnie i normalizuje pracę nerek; 
  • obniża ciśnienie; 
  • normalizuje poziom cukru we krwi; 
  • działa przeciwbakteryjnie, dzięki czemu wspomaga gojenie ran i oparzeń; antybakteryjne właściwości stewii mają korzystny wpływ na stan dziąseł oraz hamowanie powstawania płytki nazębnej; 
  • hamuje replikację rotawirusów, które wywołują infekcje żołądkowo-jelitowe; 
  • działa przeciwgrzybiczo i zapobiega infekcjom drożdżakowym; 
  • jest cennym źródłem selenu, cynku i witaminy C, dzięki czemu poprawia odporność; 
  • zawiera magnez, chrom, miedź, mangan, wapń, krzem, potas, żelazo; 
  • działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo; 
  • poprawia krzepliwość krwi i wzmacnia naczynia krwionośne; 
  • zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi; 
  • działa żółciopędnie.

Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Stewia na boreliozę? 

Borelioza to wieloukładowa choroba przenoszona przez kleszcze, która może zaatakować stawy, układ nerwowy, serce i skórę. Wywołują ją krętki z rodzaju Borrelia, które bytują w śliniankach i jelicie kleszcza. Standardowe leczenie antybiotykami jest najbardziej skuteczne na wczesnym etapie choroby. W późnej fazie boreliozy (tzw. stadium rozsiane) zdarzają się nawroty objawów mimo przebytej antybiotykoterapii.  

Ostatnie badania nad krętkiem boreliozy sugerują, że jest on odporny na działanie powszechnie stosowanych antybiotyków. Z tego względu wciąż trwają poszukiwania nowych substancji, które skutecznie eliminowałyby również oporne formy bakterii. 

Naukowcy z Uniwersytetu w New Haven (USA) postanowili zbadać wpływ stewii na różne formy morfologiczne bakterii Borrelia burgdorferi. Efekty eksperymentu porównano do działania antybiotyków: doksycykliny, cefoperazonu i daptomycyny, podawanych zarówno pojedynczo, jak i razem. Leki te zastosowane wobec form przetrwalnikowych nie były w stanie zniszczyć biofilmu bakteryjnego i pozostawiały bakterie przy życiu. Zastosowanie kombinacji wszystkich trzech antybiotyków jednocześnie pozwoliło wyeliminować 84% opornych form komórek Borrelii.  

W próbkach potraktowanych wyciągiem ze stewii zwalczono 100% krętków boreliozy w aktywnej fazie wzrostu oraz aż 94% form przetrwalnikowych bakterii. Stewia uzyskała więc najlepsze wyniki spośród wszystkich badanych substancji. 

W drugim etapie pozostałości hodowli bakteryjnych umieszczono na świeżym podłożu, aby sprawdzić, czy bakteriom uda się odtworzyć populację. Okazało się, że w próbkach traktowanych antybiotykami liczebność bakterii po 14 dniach ponownie znacząco wzrosła. Dopiero kombinacja trzech antybiotyków pozwoliła ograniczyć ponowny wzrost do 1% żywych komórek. Podobne rezultaty uzyskano w próbkach poddanych działaniu stewii. Po 7 dniach nie obserwowano żadnych nowych, żywych komórek, a po 14 dniach odnotowano tylko 1% wzrost żywych bakterii. 

Przebadano również zdolność poszczególnych antybiotyków, ich kombinacji oraz stewii do likwidowania biofilmu bakteryjnego. W tym przypadku pojedyncze antybiotyki okazały się bezsilne. Synergistyczne działanie trzech antybiotyków pozwoliło zredukować biofilm o 10% w porównaniu z próbką kontrolną. Zastosowanie ekstraktu ze stewii ponownie dało najlepsze efekty w postaci 34% redukcji masy biofilmu. Ponadto zaobserwowano, że struktura biofilmu bakteryjnego potraktowanego ekstraktem ze stewii ulegała wyraźnemu rozluźnieniu i rozbiciu, czego nie odnotowano w przypadku działania antybiotyków.  

Silne działanie przeciwbakteryjne wykazały ekstrakty alkoholowe, natomiast sproszkowany susz z liści stewii oraz oczyszczony stewiozyd nie miały wpływu na żywotność krętków boreliozy. Ponadto we wstępnej fazie eksperymentu testowano 3 różne ekstrakty ze stewii i każdy z nich wykazywał inny potencjał antybakteryjny. Jest to zapewne związane z dużą zmiennością składu fitochemicznego rośliny, na którą mają wpływ różne czynniki, np. sposób uprawy, warunki klimatyczne, skład gleby. Kolejnym celem naukowców jest izolowanie i analiza konkretnych składników ekstraktu stewii pod kątem działania przeciwdrobnoustrojowego. 

Stewia – dawkowanie 

Jak dotąd nie ustalono sposobu dawkowania ekstraktów stewii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił dopuszczalne dziennie spożycie na poziomie 4 mg na kg masy ciała w przeliczeniu na glikozydy stewiolowe.  

Stewia – przeciwwskazania 

Stewia była obiektem wielu badań, zgodnie z którymi nie jest toksyczna, mutagenna ani rakotwórcza. Możemy zatem bezpiecznie ją stosować. Przeciwwskazaniem jest alergia na rośliny z rodzaju Asteraceae. Stewii nie zaleca się także kobietom w ciąży.

Przeczytaj również:
Słodycze bez cukru. Czy to lepszy wybór?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Bugaj B. i in., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana Bertoni, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013. 
  • Gęsiński K. i in., Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jako źródło wybranych mikroelementów, Inż. Ap. Chem., 2013. 
  • Lemus-Mondaca R. i in., Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects, Food Chemistry, 2012. 
  • Theophilus P. A. S. i in., Effectiveness of Stevia Rebaudiana Whole Leaf Extract Against the Various Morphological Forms of Borrelia Burgdorferi in Vitro, European Journal of Microbiology and Immunology, 2015.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę