Kardamon. Czy może zwalczać dolegliwości układu pokarmowego?
Kardamon ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego i wspiera trawienie. Oprócz tego działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i oddechowy oraz wspiera odporność.
Czym jest kardamon?
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Ma właściwości lecznicze, które docenili już starożytni Chińczycy. Stosowali oni tę przyprawę w przypadku bólu brzucha, zaparć, biegunek, a także innych dolegliwości układu pokarmowego. Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, dbając tym samym o higienę jamy ustnej, zaś starożytni Grecy i Rzymianie używali go jako perfum.
Roślina ta ma szerokie liście i owoce, wewnątrz których znajdują się niewielkie czerwono-brunatne nasiona. To właśnie z nich uzyskuje się aromatyczną przyprawę. Zbiory kardamonu odbywają się od października do grudnia. Zebrane w ich wyniku strąki poddaje się delikatnemu i powolnego suszeniu, po to, by nie doprowadzić do pęknięcia owoców.
W sprzedaży dostępny jest kardamon mielony oraz w ziarnach. Druga postać pozwala na zachowanie przez dłuższy czas aromatu i smaku przyprawy.
Kardamon – właściwości
- Kardamon pobudza łaknienie dzięki ostremu, korzennemu smakowi oraz cytrynowo-imbirowemu zapachowi, dlatego warto podawać go niejadkom.
- Dzięki zawartości olejków eterycznych kardamon pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa rozkurczająco na żołądek. Warto go jeść w przypadku problemów trawiennych i nieżytu żołądka.
- Kardamon zapobiega wrzodom żołądka, niszcząc bakterie Helicobacter pylori.
- Kardamon działa pomocniczo w schorzeniach dróg oddechowych, m.in. oskrzeli oraz przy astmie.
- Kardamon łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos, wzmacnia odporność, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto sięgać po herbatę z dodatkiem kardamonu.
- Kardamon pomaga w usuwaniu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Jest polecany w dietach odchudzająco-oczyszczających.
- Kardamon pobudza potencję poprzez poprawę ukrwienia narządów płciowych. Ponadto wzmaga i wydłuża erekcję.
- Kardamon ma właściwości antybakteryjne. Żucie ziaren kardamonu zapewnia świeży oddech. Restauracje hinduskie podają swoim klientom po posiłku kilka ziaren kardamonu dla odświeżenia oddechu.
- Kardamon pomaga w walce z czkawką, nudnościami, nadkwasotą, wzdęciami, gazami i zgagą.
- Kardamon wspiera obniżenie ciśnienia krwi, a także zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów.
- Kardamon działa antyoksydacyjnie.
- Olejek kardamonowy ma egzotyczny i relaksujący zapach, dlatego możesz go stosować w aromaterapii. Jest on także wykorzystywany do produkcji balsamów i kremów ujędrniająco-wyszczuplających.
Kardamon na odchudzanie
Kardamon jest źródłem melatoniny, czyli hormonu odpowiadającego za regulowanie rytmu dobowego, a w szczególności zasypiania.
W wyniku badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Granady ustalono, iż regularne spożywanie produktów zawierających melatoninę pobudza powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, która odpowiada za spalanie kalorii. Dzięki tej właściwości kardamon może wspierać walkę z cukrzycą i podwyższonym stężeniem trójglicerydów oraz cholesterolu LDL.
Herbata z kardamonem
Sposób jej przyrządzenia jest niezwykle łatwy. Czarną lub zieloną herbatę wsyp do kubka, dodaj kilka zmiażdżonych w moździerzu ziaren kardamonu i zalej gorącą wodą. Zaparzaj przez ok. 5 minut.