Zioła i produkty spożywcze wspomagające laktację
Zioła od dawna są nieodłącznym elementem zdrowego jadłospisu. Mogą one sprzyjać m.in. profilaktyce chorób, być elementem leczenia jakiegoś schorzenia czy też źródłem przeciwutleniaczy. Podobnie jest z naturalną żywnością. Według obecnej wiedzy można zaobserwować pozytywne działanie niektórych produktów spożywczych i ziół na laktację. Co warto włączyć do swojej diety, aby ją wspomóc?
Zaburzenia laktacji – przyczyny
W warunkach prawidłowej fizjologii i zbilansowanego stylu żywienia laktacja jest regulowana przez skomplikowane mechanizmy, zapewniając dziecku odpowiedni skład i ilość pokarmu. Niekiedy zdarzają się jednak określone problemy czy dysfunkcje, które doprowadzają do niekorzystnych zmian w ilości czy jakości produkowanego mleka. Mogą one wynikać m.in. z:
- niewydolności nadnerczy,
- cukrzycy ciążowej,
- zbyt wysokiego przybrania masy ciała podczas ciąży,
- nieprawidłowego odżywiania matki,
- przedwczesnego urodzenia dziecka – kiedy naturalne mechanizmy w obrębie laktacji nie są jeszcze prawidłowo wykształcone.
Aby wspomóc laktację, warto sięgnąć po gotowe preparaty o pozytywnym wpływie na pokarm matki lub po naturalne składniki zawarte w żywności i ziołach.
Zioła i żywność wspomagające laktację
Do ziół/przypraw, które może stosować karmiąca mama, należą:
- nasiona kozieradki,
- koper,
- anyż,
- rutwica lekarska,
- pokrzywa,
- lucerna,
- korzeń prawoślazu,
- kminek,
- kmin czarny (rzymski).
Mimo że większości z powyższych ziół i przypraw nie uwzględniamy w codziennym jadłospisie, warto wprowadzić te, które przydadzą nam się w kuchni i wpasują się w nasze smaki.
Kminek i kmin czarny, zwany również rzymskim, to korzenne przyprawy, które nadają potrawom specyficzny smak. Kminek doskonale pasuje do dań kuchni polskiej, natomiast kmin rzymski dobrze sprawdzi się w kuchni indyjskiej.
Pokrzywa, rutwica lekarska i lucerna to zioła dostępne w postaci liściastej, dlatego można sporządzić z nich wywary i herbaty.
Sproszkowany korzeń prawoślazu i anyż również mogą stać się składnikami wywaru.
Jak przyrządzić taki wywar? Do szklanki wsypujemy łyżkę stołową wybranego zioła, a następnie zalewamy je wrzątkiem. Po kilku minutach przekładamy je do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Ostatnim krokiem jest odsączenie.
Żywność wykazująca działanie wspomagające laktację to koper, ciecierzyca i jęczmień, dlatego warto je wprowadzić do codziennego jadłospisu.
Przepisy na potrawy wspomagające laktację
Potrawka z ciecierzycy
Składniki:
- ciecierzyca –1 puszka lub 50 g suchej ciecierzycy,
- 3 pomidory,
- 2 marchewki,
- 230 g papryki czerwonej,
- 30 g białej części pora,
- 1-1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- pozostałe przyprawy – sól, pieprz, czosnek,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę moczymy i gotujemy do miękkości lub odsączamy z puszki. Pozostałe warzywa drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju szklimy por, a po chwili dorzucamy resztę warzyw. Po kilku minutach smażenia dodajemy ok. 100-150 ml przegotowanej wody i całość dusimy przez 20 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę wraz z przyprawami i pozostawiamy na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Pasztet wegetariański na bazie kaszy jęczmiennej
Składniki:
- 2,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 150 g pieczarek,
- 3 łyżki mąki razowej,
- 2 cebule,
- 3 jaja (najlepiej klasy L, czyli z wolnego wybiegu),
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- przyprawy: 1-2 łyżeczki kminku, szczypta cząbru, szczypta mielonej kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz czarny, sól,
- koper.
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchew, seler i pietruszkę gotujemy al dente. Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki. Następnie przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa rozdrabniany zawartość patelni. Ugotowane warzywa najlepiej rozdrobnić widelcem na puree. W misce mieszamy uzyskane pulpy i resztę składników. Formę do pieczenia (np. silikonową) smarujemy delikatnie niewielką ilością oleju, oprószamy mąką i przekładamy surowy pasztet. Piekarnik ustawiamy na 160°C, a po nagrzaniu wkładamy na 40-50 minut. Gotowy pasztet najlepiej smakuje po wychłodzeniu i kilku godzinach w lodówce. Przed podaniem posypujemy go koperkiem.
Podsumowując, jest wiele naturalnych ziół, przypraw i produktów spożywczych, które wspomagają laktację. Warto wprowadzić je do codziennych dań.
Źródła:
- Budzyńska K. i in. Systematic Review of Breastfeeding and Herbs. Breastfeeding Medicine, 7(6), s. 489-503, 2012.
- De Bortoli J., Is onset of lactation delayed in women with diabetes in pregnancy? A systematic review. Diabetic Medicine, 33(1), s. 17-24, 2015.
- Gurpreet A. i in., Management of endocrine diseases: Fertility, pregnancy and lactation in women with adrenal insufficiency. European Journal of Endocrinology, 178(2), s. 45-53, 2018.
- Jassem-Bobowicz J., Zioła i leki stosowane w okresie laktacji. Annales Academiae Medicae Gedanensis, 46, s. 87-94, 2016.
- Roghayeh J. i in., Breastfeeding: A Review of Its Physiology and Galactogogue Plants in View of Traditional Persian Medicine. Breastfeeding Medicine, 12(7), 2017.
- Sooyeon L., Kelleher S. L., Biological underpinnings of breastfeeding challenges: the role of genetics, diet, and environment on lactation physiology. American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, 311(2), s. 405-422, 2016.
- Zelalem T. H. i in., Association Between Gestational Weight Gain and Delayed Onset of Lactation: The Moderating Effects of Race/Ethnicity. Breastfeeding Medicine, 20(20), 2016.