Seler naciowy – wartość odżywcza i właściwości
Seler naciowy (łac. Apium graveolens) jest warzywem znanym od wieków, uprawianym głównie w Europie i Azji. W Polsce o wiele lepiej znany jest korzeń selera, jednakże w ostatnich latach także seler naciowy zyskuje coraz większą popularność, ze względu na większą świadomość konsumentów oraz płynące z jego stosowania korzyści zdrowotne. Jest on szczególnie popularny wśród osób odchudzających się oraz prowadzących zdrowy styl życia.
Seler naciowy – wartość odżywcza
Seler naciowy można zaliczyć do warzyw o niskiej kaloryczności. Zawiera on ok. 13 kcal/100 g, co jest związane z wysoką zawartością wody. Znajdują się w nim duże ilości błonnika pokarmowego, ok. 1,8-2 g/100 g. Zawiera również witaminy i składniki mineralne takie jak:
- potas (ok. 320 mg/100 g),
- sód (ok. 62 mg/100 g),
- wapń (ok. 40 mg/100 g),
- magnez (12 mg/100 g),
- fosfor (ok. 27 mg/100 g),
- witamina C (ok. 5 mg/100 g),
- foliany (ok. 16 µg/100 g),
- beta-karoten (60 µg/100 g).
Seler naciowy – właściwości
Warto zaznaczyć, że ze względu na niską zawartość węglowodanów, a tym samym niski indeks glikemiczny, może on znaleźć zastosowanie u osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność, jak i będących na diecie redukcyjnej.
Seler naciowy, będący dobrym źródłem błonnika pokarmowego, sprawdzi się również u osób borykających się z zaparciami, wpłynie on korzystnie na perystaltykę jelit i procesy trawienia. Ze względu na wysoką gęstość odżywczą i dużą zawartość wody może również wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn, jak i poprawić przemianę materii.
Duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że seler naciowy będzie doskonałym dodatkiem do jadłospisu u osób cierpiących na nadwagę czy otyłość, gdyż daje on duże uczucie sytości, a tym samym zmniejsza apetyt.
W wielu badaniach udowodniono jego właściwości antyoksydacyjne i neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników, dzięki zawartości składników takich jak flawonoidy (np. kemferol), kwas ferulowy, kwas kawowy. Badania dowodzą, że zawarta w selerze apigenina może ona hamować wzrost nowotworu. Ponadto może ona pozytywnie wpływać na funkcje kognitywne, sprzyjać powstawaniu nowych komórek nerwowych oraz wspomagać leczenie chorób neurodegeneracyjnych.
Według badań składniki bioaktywne zawarte w selerze naciowym mogą zmniejszać aktywność cytokin prozapalnych i zapobiegać stanom zapalnym. Wpływają one także ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie tętnicze krwi i chroniąc śródbłonek naczyniowy, którego dysfunkcja jest związana z rozwojem miażdżycy. Niektóre badania sugerują, że składniki aktywne selera naciowego mogą mieć właściwości przeciwdziałające dnie moczanowej, częściowo poprzez działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Włączenie selera naciowego do diety z pewnością uzupełnia niedobory składników mineralnych, czego skutkiem jest poprawa stanu skóry, włosów i paznokci. Ze względu na zawartość sodu i potasu seler naciowy korzystnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, może również przyczyniać się do niwelowania obrzęków. Poprzez działanie moczopędne usprawnia on funkcje nerek i może zapobiegać tworzeniu się kamicy nerkowej.
Seler naciowy – kiedy na niego uważać?
Seler naciowy, w mniejszym stopniu niż seler korzeniowy, może powodować reakcję alergiczną, dlatego nie zaleca się nadużywania go przez alergików czy atopików. Niektóre badania dowodzą, że powinny uważać na niego osoby z nadczynnością tarczycy. Jego nadużywanie nie jest również wskazane kobietom w ciąży.
Źródła:
- H B Sowbhagya, Chemistry, technology, and nutraceutical functions of celery (Apium graveolens L.): an overview, Crit Rev Food Sci Nutr. 2014
- Wesam Kooti , Nahid Daraei , A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L), J Evid Based Complementary Altern Med. 2017
- Narges Hedayati , Mehri Bemani Naeini , Arash Mohammadinejad , Seyed Ahmad Mohajeri, Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences, Phytother Res. 2019
- Shaopeng Li, Lanzhou Li, Han Yan, Xue Jiang , Weiwei Hu, Ning Han, Di Wang, Antigouty arthritis and antihyperuricemia properties of celery seed extracts in rodent models, Mol Med Rep. 2019.
- Mohammad Bagher Maljaei, Seyedeh Parisa Moosavian, Omid Mirmosayyeb, Mohammad Hossein Rouhani, Iman Namjoo, and Asma Bahreini, Effect of Celery Extract on Thyroid Function; Is Herbal Therapy Safe in Obesity?, Int J Prev Med. 2019.
- Krzysztof Pałgan , Magdalena Götz-Żbikowska, Marta Tykwińska, Katarzyna Napiórkowska, Zbigniew Bartuzi, Celery–cause of severe anaphylactic shock, Postepy Hig Med. 2012.
Super artykuł:)
Dziękujemy w imieniu autora 🙂