Jak pozbyć się cholesterolu z żył? 14 sposobów na oczyszczenie krwi
Wyniki dotychczasowych badań epidemiologicznych pokazały, że podwyższone stężenie cholesterolu w surowicy krwi jest najczęściej występującym czynnikiem ryzyka pojawienia się chorób serca i naczyń w naszym kraju. Z wieloośrodkowych ogólnopolskich badań stanu zdrowia ludności WOBASZ i WOBASZ II wynika, że ponad 70% mężczyzn i blisko 65% kobiet ma wysoki poziom cholesterolu we krwi.
Mając na uwadze fakt, iż podwyższone stężenie cholesterolu, szczególnie frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) sprzyja rozwojowi chorób sercowo‑naczyniowych o podłożu miażdżycowym, warto poznać sprawdzone sposoby na skuteczne obniżenie jego poziomu we krwi.
14 sposobów na pozbycie się cholesterolu z naczyń krwionośnych
Ogranicz do absolutnego minimum spożycie tłuszczów trans
Należą do nich m.in.: dania typu fast-food, sosy i zupy w proszku, twarde margaryny kostkowe, tłuszcze piekarskie i cukiernicze, słone przekąski, batony, niektóre lody, wyroby cukiernicze. Tłuszcze trans powodują znaczący wzrost stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz obniżenie dobrego cholesterolu (HDL) w surowicy krwi.
Zmniejsz konsumpcję nasyconych kwasów tłuszczowych
Dotyczy to m.in.: masła ekstra, masła klarowanego, smalcu, boczku, pasztetu, parówek, karkówki, śmietany, śmietanki kremowej, serków topionych i typu fromage, oleju palmowego, kokosowego i tłuszczu shea. Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych występujących przede wszystkim w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego oraz tropikalnych olejach roślinnych przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.
Unikaj spożywania pokarmów bogatych w cholesterol
Np. żółtek jaj, wątróbki, móżdżku, kiszki, smalcu, masła ekstra, masła klarowanego, słoniny, śmietanki kremowej. Warto zauważyć, że większość pokarmów naturalnie bogatych w cholesterol jest również zasobna w tłuszcze nasycone, dlatego ich wyraźne ograniczenie powoduje istotny spadek cholesterolu całkowitego i frakcji LDL w osoczu krwi.
Zastąp tłuszcze zwierzęce tłuszczami pochodzenia roślinnego
Zamiana tradycyjnego masła na margarynę miękką z dodatkiem fitosteroli bądź hummus oraz smalcu wieprzowego lub masła klarowanego na oliwę z oliwek extra virgin powoduje wyraźną poprawę profilu lipidowego krwi.
Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego w diecie
Jedz codziennie różnokolorowe świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, niesolone i niesłodzone orzechy, migdały, nasiona oraz pestki dyni. Wszystko to sprawi, że poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi znacznie się obniży.
Spożywaj regularnie świeży czosnek
Obniża on poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz redukuje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Wypijaj kawę filtrowaną lub rozpuszczalną (bez żadnych dodatków)
Przygotowanie kawy przy użyciu filtra pozwala znacznie zmniejszyć zawartość w naparze olejków kawowych, które zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi.
Zmniejsz nadmierną masę ciała
Osoby z nadwagą i otyłością koniecznie powinny zredukować podwyższoną zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, a w późniejszym okresie powinny dążyć do długotrwałego utrzymania prawidłowej wagi. Redukcja nadmiernej masy ciała prowadzi do znacznego polepszenia profilu lipidowego krwi.
Uprawiaj regularnie ulubioną formę aktywności fizycznej
Osoby prowadzące dotychczas siedzący tryb życia powinny niezwłocznie zwiększyć aktywność ruchową, aby docelowo uzyskać co najmniej 150 minut wysiłku o umiarkowanej intensywności w perspektywie całego tygodnia. Systematyczne uprawianie sportu sprzyja istotnej poprawie wszystkich parametrów lipidogramu.
Zrezygnuj z palenia tytoniu
Zaprzestanie palenia papierosów prowadzi do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) i zwiększenia dobrego cholesterolu (HDL) we krwi, co pozwala istotnie zredukować ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Rozważ suplementację diety sfermentowanym ekstraktem z czerwonego ryżu
Zawiera on monakolinę K, która przyczynia się do wyraźnego obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i nie-HDL oraz apolipoproteiny B – silnie zaangażowanej w rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych. U pacjentów stosujących ekstrakt ze sfermentowanego czerwonego ryżu odnotowuje się mniejszą częstość występowania incydentów wieńcowych oraz zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Włącz suplementację flawonoidów bergamotowych
Powodują one istotny spadek cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, a także wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL) w surowicy krwi.
Dodawaj do potraw cynamon cejloński
Przyczynia się on do znaczącej redukcji stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy krwi.
Używaj regularnie do dań obiadowych kurkumę
Zawarta w niej kurkumina zmniejsza poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi oraz chroni przed wystąpieniem chorób serca.
Przeczytaj również:
Cholesterol – fakty i mity. Wszystko, co musisz wiedzieć!
- Szymański F.M., Barylski M., Cybulska B., et al.: Rekomendacje dotyczące leczenia dyslipidemii w Polsce – III Deklaracja Sopocka Interdyscyplinarne stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Choroby Serca i Naczyń 2018, tom 15, nr 4, 199-210.
- Barylski M., Filipiak K.J., Okopień B., et al.: Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń 2018;15(2):71-85.
- Grundy S.M., Stone N.J., Bailey A.L., et al.: 2018. AHA/ACC/AACVPR/AAPA/ABC/ACPM/ADA/AGS/APhA/ASPC/NLA/PCNA Guideline on the Management of Blood Cholesterol: Executive Summary: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines.J Am Coll Cardiol. 2019 Jun 25;73(24):3168-3209.
- Mach F., Baigent C., Catapano A.L., et al.: 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020 Jan 1;41(1):111-188.
- Schoeneck M., Iggman D.: The effects of foods on LDL cholesterol levels: A systematic review of the accumulated evidence from systematic reviews and meta-analyses of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2021 May 6;31(5):1325-1338.
Bardzo dobry artykuł.Wniõsł dużo informacji do mojego przyszłego leczenia cholesterolu
Dziękujemy 🙂
Super dla starszych osób.Teraz wiem co mogę jeść.Dziękuję.
Cieszymy się, że artykuł był dla Pani pomocny🙂
Bardzo fajny artykul duzo porad w jednym miejscu
Dziękujemy za miły komentarz 🙂
Super artykul b. pomocny dla osób z podwyższonym cholesterolem
Dziękujemy za miły komentarz 🙂
Wspaniałe wskazówki o których każdy powinien wiedzieć
Cieszymy się, że artykuł był dla Pani pomocny🙂
Bardzo dobry i pomocny artykuł. Dziękuję
Bardzo przydatne informacje, kompleksowe, zrozumiałe. Dla mnie cenne w odn. do olejów roślin egzotycznych zwłaszcza kokosowego.
Dziękujemy za miły komentarz 🧡
Dziękuję za wszelkie informacje, poproszę o link do Państwa produktów wskazanych w artykule tj. preparatów z czerwonym ryżem oraz z flawonoidami bergamotowymi. Dziękuję.
Pani Beato,
produkty zostały umieszczone w tekście w formie karuzeli.
Artykuł poglądowy. Należy jednak uważać ile kurkumy się stosuje, ponieważ ona wiąże żelazo i za jakiś czas może w badaniach krwi wyjść zbyt niski poziom żelaza. Nie można bezkrytycznie sypać kurkumy bez odmierzenia bezpiecznej ilości.