Dieta przy hipercholesterolemii – na czym polega? Przykładowy jadłospis i przepisy
Odpowiednio skomponowana dieta ma znaczenie w przypadku osób z hipercholesterolemią – podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Odpowiedni sposób żywienia pomaga kontrolować i ustabilizować jego poziom. Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi może wiązać się bowiem ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca czy innych chorób układu krążenia. Należy również zaznaczyć, że zwiększone stężenie cholesterolu obserwuje się zwłaszcza u osób spożywających w nadmiarze tłuszcze zwierzęce, które dostarczają dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
Dieta przy hipercholesterolemii – zasady
Odpowiednia wartość energetyczna
W przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi kluczowe są zmiany w stylu życia, a zwłaszcza właściwe postępowanie dietetyczne. Dieta dla osoby z hipercholesterolemią powinna być dobrze zbilansowana oraz zawierać odpowiednią ilość kalorii. U osób z otyłością i nadwagą zalecana jest stabilizacja masy ciała, co przyczynia się również do normalizacji poziomu cholesterolu we krwi.
Ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans
W przypadku hipercholesterolemii zaleca się ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i niebezpiecznych izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, obecnych głównie w wysokoprzetworzonych produktach, smażonych na utwardzonych olejach roślinnych czy słabej jakości margarynach, a także w wyrobach cukierniczych.
Zwiększenie nienasyconych kwasów tłuszczowych
Zaleca się włączenie do diety nienasyconych kwasów tłuszczowych:
- jednonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych m.in. w oliwie z oliwek czy awokado,
- kwasów omega-3 zawartych w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich czy nasionach chia.
Zaleca się również włączenie do diety orzechów i nasion będących źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto tutaj pamiętać o właściwym stosunku kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Ich niewłaściwe proporcje mogą mieć działanie prozapalne.
Ograniczenie cholesterolu pochodzenia pokarmowego
W przypadku hipercholesterolemii zaleca się również ograniczenie źródeł pokarmowych cholesterolu. Znajdziemy go głównie w produktach odzwierzęcych, takich jak mięso, podroby, jajka oraz mleko i jego przetwory, np. śmietana. Do produktów zakazanych należą boczek, słonina, kiełbasy i tłuste mięsa – wieprzowina, baranina, gęsina czy mięso kacze. Według zaleceń w przypadku hipercholesterolemii należy obniżyć ilość tego składnika w całodziennym jadłospisie do 200 mg/dobę.
Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego
Zaleca się zwiększenie spożycia warzyw – powinny być one składnikiem każdego posiłku. Produkty pochodzenia roślinnego są pozbawione cholesterolu, a dodatkową korzyścią z ich stosowania jest obecność błonnika pokarmowego, który również może przyczyniać się do stabilizacji poziomu cholesterolu we krwi. Należy zwrócić uwagę na frakcję błonnika pokarmowego rozpuszczalną w wodzie – pektyny, gumy, które wiążą kwasy tłuszczowe w świetle jelita i zwiększają wydalanie tłuszczu z kałem, co przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Źródłem błonnika pokarmowego o właściwościach rozpuszczalnych są suche nasiona roślin strączkowych, owoce, niektóre warzywa oraz płatki owsiane. Ilość błonnika pokarmowego w diecie u osoby z hipercholesterolemią powinna zostać zwiększona do 30-35 g dziennie.
Odpowiednia ilość witamin antyokdydacyjnych
Dieta w przypadku hipercholesterolemii powinna być bogata w witaminy o charakterze antyoksydacyjnym – witaminę A, C i E. Chronią one nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem i zapobiegają powstawaniu cząsteczek LDL.
Dieta przy hipercholesterolemii – jadłospis
Poniższy jadłospis jest przykładem diety, która może mieć zastosowanie w przypadku osób cierpiących na hipercholesterolemię. Warto pamiętać, że przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z dietetykiem, który indywidualnie dobierze jadłospis do potrzeb danego pacjenta.
Poniższy jadłospis ma kaloryczność 1800 kcal. Cechuje się kontrolowaną zawartością cholesterolu, zwiększoną ilością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i omega-3 i dużą ilością błonnika.
Śniadanie
Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i nasionami lnu
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g),
- 1 jabłko (150 g),
- 1 łyżka rodzynek (15 g),
- 1 łyżka nasion lnu (10 g),
- cynamon,
- jogurt naturalny 2% tłuszczu (200 g).
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane i nasiona lnu zalać ciepłą wodą. Odczekać kilka chwil, aż napęcznieją. Dodać starte jabłko i rodzynki. Posypać cynamonem. Całość zalać jogurtem naturalnym.
Drugie śniadanie
Letnia sałatka
Składniki:
- 3 garście sałaty (60 g),
- pomidor (150 g),
- ogórek (50 g),
- ser typu feta (50 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
- 1 łyżeczka musztardy (10 g),
- 1 łyżeczka miodu (12 g),
- cytryna (2 g),
- odrobina ziół prowansalskich,
- 1 kromka żytniego chleba pełnoziarnistego (40 g).
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić i wymieszać. Z oliwy, musztardy, miodu i łyżeczki soku z cytryny i ziół prowansalskich wykonać sos i polać nim warzywa. Sałakę podać z dobrej jakości żytnim chlebem pełnoziarnistym.
Obiad
Dorsz pod pierzynką z marchewki i pietruszki
Składniki:
- świeży dorsz – filet bez skóry (150 g),
- marchew (50 g),
- 2 łyżeczki natki pietruszki (10 g),
- ziemniaki (300 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g).
Sposób przygotowania:
Dorsza przyprawić (np. przyprawą do ryb), umieścić na folii aluminiowej, posypać startą marchewką, posiekaną natką pietruszki, polać oliwą, zawinąć w folię i zapiekać w piekarniku przez ok. 25 minut w 180°C. Jeść z ugotowanymi ziemniakami (najlepiej w mundurkach).
Podwieczorek
Owoce jagodowe + orzechy włoskie
Składniki:
- 3 garście owoców jagodowych – borówek, jagód, porzeczek, malin lub truskawek (120 g),
- orzechy włoskie (20 g).
Kolacja
Kanapki z pastą z awokado
Składniki:
- 2 kromki chleba żytni pełnoziarnistego (80 g),
- czosnek (2 g),
- papryka czerwona (100 g),
- cytryna (5 g),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- awokado (80 g).
Sposób przygotowania:
Awokado rozdrobnić widelcem, skropić sokiem z cytryny, doprawić czosnkiem, dodać pokrojoną drobno paprykę, oliwę, wymieszać i nałożyć na chleb.
Przeczytaj również:
Hipercholesterolemia – co to jest? Przyczyny, objawy i leczenie
Źródła:
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007,
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017,
- Ming Yeong Lim, O’Neale Roach J., Metabolism and nutrition, Elsevier, 2012,
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
Dlaczego nie ma słowa trójglicerydach, które są najważniejszym wskaźnikiem problemów z lipidogramem? To węglowodany i tłuszcze trans są problemem. Zostawcie w spokoju te biedne tłuszcze nasycone, bardziej bójcie się cukrów z owoców niż boczku. Zainteresujcie się dietami niskoweglowodanowymi, które naprawiają lipidogram, wątrobę i trzustkę.
Mysle ze używanie folii aluminiowej jest bardzo nie zdrowe. Ludzie maja w organizmach zawyżone dawki metali ciezkich co powoduje różnego rodzaju nowotwory.