Suplementacja cynkiem – czy może wspomagać redukcję masy ciała?
Cynk jest kluczowym mikroskładnikiem dla funkcjonowania wszystkich żywych organizmów i zachodzących w nich podstawowych procesów fizjologicznych. Ludzki organizm nie posiada możliwości magazynowania zapasów cynku, stąd tak istotna jest bieżąca podaż w diecie adekwatnych ilości tego mikroelementu. Czy cynk może również wspomagać odchudzanie?
Funkcje cynku w organizmie człowieka
- Produkcja i prawidłowe funkcjonowanie wielu hormonów (np. insuliny, tyroksyny, testosteronu),
- Ekspresja genów,
- Synteza białek i kwasów nukleinowych,
- Metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów,
- Udział w przemianach witaminy A,
- Udział w syntezie hemu,
- Zapewnienie prawidłowej czynności narządów płciowych,
- Utrzymywanie stabilności błon komórkowych,
- Udział w metabolizmie alkoholu,
- Kształtowanie odczuwania smaku i zapachu,
- Obrona immunologiczna organizmu,
- Wpływ na proces uczenia się i zapamiętywania,
- Regulacja pobudzenia i przewodzenia impulsów nerwowych,
- Modulacja plastyczności synaps nerwowych.
Najczęstsze objawy niedoboru cynku u dorosłych
- Zmiany skórne,
- Wypadanie włosów,
- Upośledzenie gojenia się ran,
- Zaburzenia węchu i odczuwania smaku,
- Spadek odporności,
- Kurza ślepota,
- Zanik grasicy i węzłów chłonnych.
Dobowe zapotrzebowanie na cynk dla młodzieży i osób dorosłych
Zgodnie z normami żywienia dla populacji Polski opracowanymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, zalecane dzienne spożycie (RDA) cynku wynosi odpowiednio:
- Dziewczęta między 10. a 18. rokiem życia: 8-9 mg,
- Kobiety ≥ 19 lat: 8 mg,
- Kobiety ciężarne: 11-12 mg (wyższe zapotrzebowanie dotyczy kobiet do 19. roku życia),
- Kobiety karmiące piersią: 12-13 mg (wyższa wartość dotyczy kobiet do 19. roku życia),
- Chłopcy od 10. do 18. roku życia: 8-11 mg,
- Mężczyźni ≥ 19 lat: 11 mg.
Produkty żywnościowe bogate w cynk
- Owoce morza,
- Wątroba,
- Pestki dyni,
- Gorzkie kakao i jego przetwory,
- Sery podpuszczkowe,
- Pełnoziarniste produkty zbożowe,
- Drożdże piekarskie,
- Orzechy i nasiona,
- Jaja,
- Mięso,
- Nasiona roślin strączkowych.
W sytuacji, kiedy dieta jest prawidłowo zbilansowana, przeciętna dzienna konsumpcja cynku waha się w zakresie od 10 do 20 mg, co według aktualnie obowiązujących norm żywienia nie przyczynia się do wzrostu ryzyka wystąpienia niedoboru, ani też nadmiaru tego mikroelementu. W przypadku niewłaściwego doboru produktów żywnościowych w diecie dobowa podaż cynku może być wyraźnie mniejsza.
Pozytywny wpływ na absorpcję cynku wywierają np.:
- niektóre aminokwasy (np. asparagina),
- białko zwierzęce,
- kwasy organiczne (tj. cytrynowy, jabłkowy).
Cynk jest wyraźnie łatwiej przyswajalny z produktów pochodzenia zwierzęcego, aniżeli z produktów roślinnych, które to charakteryzują się obecnością fitynianów, wyraźnie obniżających biodostępność cynku.
Niekorzystny wpływ na proces wchłaniania cynku mają m.in.:
- kwas szczawiowy,
- niektóre frakcje błonnika pokarmowego (np. nierozpuszczalne ligniny),
- niehemowe żelazo,
- miedź,
- fityniany (zwłaszcza występowanie w produktach żywnościowych dużego stosunku molowego fitynianów do cynku w jednoczesnej obecności wapnia, co skutkuje powstawaniem nierozpuszczalnych kompleksów).
Jak zmniejszyć stężenie fitynianów i poprawić wchłanianie cynku z pokarmów roślinnych?
Warto wybierać produkty spożywcze na zakwasie naturalnym (np. pieczywo), bowiem zakwas aktywuje fitazę, czyli enzym, który rozkłada kwas fitynowy. Należy rozważyć również moczenie orzechów, pestek, nasion i ziaren zbóż, co pozwoli obniżyć poziom fitynianów i poprawić biodostępność składników odżywczych. Warto też regularnie sięgać po żywność fermentowaną i skiełkowane nasiona.
Czy suplementacja cynkiem może powodować spadek masy ciała u osób otyłych?
W jednym z niedawno opublikowanych badań interwencyjnych wykazano, że otyli uczestnicy (kobiety i mężczyźni w przedziale wiekowym 18-40 lat z wartością wskaźnika BMI powyżej 30 kg/m2), którzy oprócz diety redukcyjnej z deficytem kalorycznym na poziomie 300 kcal, każdego dnia otrzymywali między posiłkami jedną kapsułkę zawierającą 30 mg siarczanu cynku, uzyskali po 15 tygodniach trwania eksperymentu następujące rezultaty:
- redukcja masy ciała (-4,60 kg vs. -1,48 kg w grupie kontrolnej),
- zmniejszenie wskaźnika BMI (-1,66 kg/m2 vs. -0,55 kg/m2 w grupie kontrolnej),
- spadek obwodu talii (-5,12 cm vs. -1,49 cm w grupie kontrolnej),
- zmniejszenie obwodu bioder (-4,88 cm vs. -0,48 cm w grupie kontrolnej),
- spadek wartości wskaźnika WHR (-0,07 vs. -0,009 w grupie kontrolnej).
Po upływie 15 tygodni badania w grupie przyjmującej suplement diety zawierający siarczan cynku w porównaniu do grupy kontrolnej przestrzegającej wyłącznie diety redukcyjnej, odnotowano również zmniejszenie następujących parametrów:
- stężenia wysoko czułego białka C-reaktywnego (hsCRP),
- stężenia apeliny, czyli bioaktywnego związku syntetyzowanego w tkance tłuszczowej,
- wartości wskaźnika insulinooporności HOMA-IR,
- wyników w kwestionariuszu oceniającym poziom apetytu.
Czy pacjenci z rozpoznanymi chorobami na tle autoimmunizacji powinni zwracać szczególną uwagę na podaż cynku w diecie?
Cynk odgrywa ważną rolę w regulacji funkcjonowania systemu odpornościowego, w tym odporności wrodzonej i nabytej, co oznacza, że odpowiedni stan zaopatrzenia organizmu ludzkiego w ten pierwiastek śladowy ma szczególnie istotne znaczenie w przypadku licznych zaburzeń zdrowotnych, w których odnotowuje się ogólnoustrojowy chroniczny stan zapalny oraz zarazem niedobór tego mikroelementu.
Wyniki metaanalizy z 2018 roku, czyli w tym wypadku zbioru 62 badań kliniczno-kontrolnych z udziałem pacjentów z chorobami o podłożu autoimmunizacyjnym (np. nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, celiakią, cukrzycą typu I, przewlekłym limfocytarnym zapaleniem tarczycy – Hashimoto, łuszczycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, stwardnieniem rozsianym) wykazały, że stężenie cynku w surowicy i osoczu krwi u chorych na schorzenia autoimmunologiczne było z reguły znacząco obniżone w porównaniu do osób zdrowych.
Warto dodać, że stężenie cynku w surowicy krwi u niektórych pacjentów z rozpoznanymi chorobami na tle autoimmunizacji może ulegać zmniejszeniu, w szczególności w okresach zaostrzenia choroby (np. w stwardnieniu rozsianym), natomiast w innych zaburzeniach zdrowotnych związanych z toczącym się przewlekłym procesem zapalnym (np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów) obserwuje się stale wysokie zapotrzebowanie komórek na cynk, a co za tym idzie zwiększone ryzyko wystąpienia jego niedoboru.
Przeczytaj również:
Miedź – właściwości, źródła, nadmiar i niedobór
Źródła:
- Roohani N., Hurrell R., Kelishadi R., et al.: Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013 Feb;18(2):144-57.
- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal 2014;12(10):3844.
- Sanna A., Firinu D., Zavattari P., et al.: Zinc Status and Autoimmunity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Jan 11;10(1):68.
- Payahoo L., Ostadrahimi A., Mobasseri M., et al.: Effects of Zinc Supplementation on the Anthropometric Measurements, Lipid Profiles and Fasting Blood Glucose in the Healthy Obese Adults. Adv Pharm Bull. 2013; 3(1): 161–165.
- Khorsandi H., Nikpayam O., Yousefi R., et al.: Zinc supplementation improves body weight management, inflammatory biomarkers and insulin resistance in individuals with obesity: a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. Diabetol Metab Syndr. 2019 Dec 2;11:101.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.).: Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.