Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie
Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa uzyskiwana z nasion niewielkiego drzewa Myristica fragrans Houtt. (Myristiceae). Funkcję przyprawy spełnia wysuszone jądro nasiona – najczęściej sproszkowane, ale dostępne również w postaci nieprzetworzonej.
Gałka muszkatołowa – charakterystyka
Muszkatołowiec korzenny to wiecznie zielone drzewo z rodziny muszkatołowcowatych. Ma ciemnozielone, skórzaste liście i zazwyczaj dorasta do kilkunastu metrów wysokości. Niewielkie kwiatostany są w kolorze białym lub jasnożółtym. Roślina pochodzi z Indonezji, Indii i SriLanki. Do Europy przyprawa ta została sprowadzona prawdopodobnie w XII wieku.
Owoce muszkatołowca zawierają nasiona otoczone osnówką o intensywnej ciemnoczerwonej barwie. Muszkatołowiec jest także źródłem:
- buzdyganu,
- olejku eterycznego (o działaniu uspokajającym)
- masła z gałki muszkatołowej (tłuszcz, którego głównym składnikiem jest mirystyna – trigliceryd kwasu mirystynowego).
W celu otrzymania gałki muszkatołowej dojrzałe nasiona muszkatołowca są zrywane i suszone na słońcu przez kilka tygodni. Wysuszona okrywa nasienna jest łatwa do skruszenia, a otrzymana w ten sposób gałka muszkatołowa ma jajowaty, szaro-brązowy, bruzdowany kształt.
Przyprawa ta ma charakterystyczny smak i zapach – nieco słodki i ostry. Najczęściej przyprawia się nią:
- mięsa,
- wędliny,
- ziemniaki,
- pieczywo,
- ciasta,
- sosy (np. beszamelowy),
- warzywa,
- ajerkoniak.
Gałka muszkatołowa – skład
Główne związki chemiczne zawarte w nasieniu muszkatołowca to:
- kwas mirystynowy,
- trymirystyna,
- glicerydy kwasów tłuszczowych,
- olejek eteryczny (mirystyna, elemycyna, eugenol, safrol, pinen, kamfen),
- białka,
- skrobia.
Aktywność niektórych związków chemicznych zawartych w muszkatołowcu była badana m.in. pod kątem działania na koronawirusa SARS-CoV-2 z obiecującymi efektami.
Gałka muszkatołowa – zastosowanie
Gałka muszkatołowa jest powszechnie stosowaną przyprawą o charakterystycznych walorach smakowych. Jej zastosowanie w kuchni ma także efekt prozdrowotny, który obejmuje działanie:
- regulujące pracę przewodu pokarmowego,
- wiatropędne,
- tonizujące,
- obniżające stężenie lipidów,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwzapalne,
- przeciwutleniające.
Z kolei w tradycyjnej medycynie wschodniej gałka muszkatołowa jest stosowana jako:
- afrodyzjak – podnosi libido u mężczyzn, zwiększa potencję i poprawia funkcje seksualne;
- środek na bóle brzucha, niestrawność;
- środek przeciwzapalny, łagodzący bóle reumatyczne;
- środek hamujący nudności i wymioty ciężarnych.
Gałka muszkatołowa – skutki uboczne
Z uwagi na różne związki zawarte w tej przyprawie jej nadmierne stosowanie może nieść za sobą skutki uboczne. Przedawkowanie lub regularne stosowanie gałki muszkatołowej w dużych ilościach może wywołać antycholinergiczne objawy zatrucia, takie jak:
- przyspieszone bicie serca (tachykardia),
- niepokój,
- pobudzenie,
- splątanie,
- rozszerzenie źrenic,
- suchość skóry i błon śluzowych,
- zatrzymanie moczu,
- porażenie perystaltyki jelit.
Objawy zatrucia ostrego (głównie zaburzenia żołądkowo-jelitowe – nudności, biegunka, wymioty) są obserwowane po spożyciu ok. 5 g tej przyprawy.
Przyprawy są źródłem wielu związków czynnych korzystnie wpływających na zdrowie. Z tego powodu są często stosowane w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu jako środki pomocnicze w łagodzeniu różnych schorzeń. Warto włączyć gałkę muszkatołową jako urozmaicenie codziennej diety, jednak warto stosować ją z umiarem.
Przeczytaj również:
Prozdrowotne działanie kurkuminy
Źródła:
- Donald G., Barceloux M.D., Nutmeg (Myristica fragrans Houtt.). Disease-a-Month. Volume 55, Issue 6, June 2009, p. 373-379.
- Nutmeg. Drugs and Lactation Database (LactMed).
- Mulpur V., Mishra N., Computational Identification of SARS-CoV-2 Inhibitor in Tinospora cordifolia, Cinnamomum zeylanicum and Myristica fragrans. Virusdisease. 2021 Jul 26;1-7.
- Manasa V., Vaishnav S.R., Tumaney A.W., Physicochemical characterization and nutraceutical compounds of the selected spice fixed oils. J Food Sci Technol. 2021 Aug;58(8):3094-3105.
- Tajuddin, Shamshad Ahmad, Abdul Latif, Iqbal Ahmad Qasmi, and Kunwar Mohammad Yusuf Amin: An experimental study of sexual function improving effect of Myristica fragrans Houtt. (nutmeg). BMC Complement Altern Med. 2005; 5: 16.