Witamina B1. Kiedy jesteśmy narażeni na jej niedobór?
Tiaminę, czyli witaminę B1, zaliczamy do witamin z grupy B. Została ona odkryta jako pierwsza z nich. Wyizolował ją polski biochemik Kazimierz Funk z otrębów ryżowych w 1911 roku. Witamina B1 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Odgrywa ważną rolę w wielu kluczowych procesach życiowych, dlatego wymaga regularnego dostarczania wraz z pożywieniem.
Witamina B1 – właściwości
Witamina B1 (tiamina) jest łatwo rozpuszczalna w wodzie. Jest wchłaniana z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwi. Ma wiele różnych form. Największą aktywność wykazuje jako pirofosforan tiaminy (TPP). W tej postaci odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie.
Do najważniejszych funkcji tiaminy zaliczamy:
- wspieranie układu nerwowego,
- pomoc w utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu,
- zapewnianie prawidłowej pracy serca,
- wspieranie pamięci i koncentracji,
- pobudzanie wytwarzania hormonów gonadotropowych,
- regulowanie skurczy mięśni i gospodarki energetycznej w komórkach,
- pomoc w regulowaniu gospodarki wapniowej,
- przyspieszenie gojenia się ran,
- wspomaganie procesu wzrostu organizmu,
- spowolnienie starzenia się skóry i ochrona przed pojawieniem się zmarszczek,
- spowolnianie rozwoju choroby Alzheimera.
Witamina B1 – gdzie występuje?
Tiamina w niewielkim stopniu może być syntezowana przez bakterie jelitowe. W związku z tym jej poziom w naszym organizmie jest zbyt niski, aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie. Ważne jest wprowadzenie do codziennej diety produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego zawierających witaminę B1.
Największe ilości witaminy B1 znajdziemy w:
- pełnoziarnistych produktach zbożowych,
- soczewicy,
- drożdżach piwnych,
- roślinach strączkowych (głównie grochu i fasoli),
- rybach,
- jajach,
- mleku,
- pestkach słonecznika,
- otrębach pszennych,
- kaszy gryczanej i jaglanej,
- orzechach arachidowych i pistacjowych,
- mięsie wieprzowym, wołowym, drobiowym,
- warzywach (zwłaszcza w kalafiorze, szparagach, pomidorach, porze),
- owocach (głównie w malinach, jabłkach, bananach, mandarynkach, śliwkach).
Pamiętaj, że obróbka termiczna i gotowanie w wodzie drastycznie zmniejsza zawartość tiaminy w żywności, ponieważ witamina B1 łatwo rozpuszcza się w wodzie.
Witamina B1 – dawkowanie
Rekomendowane dziennie dawki witaminy B1 różnią się w zależności od wieku, płci i ogólnego stanu zdrowia.
Poniższe normy dla dzieci i dorosłych zostały opracowane na podstawie zalecanego spożycia (RDA), a dla niemowląt na podstawie wystarczającego spożycia (AI).
Kto? | Jaka dawka w ciągu dnia? |
Niemowlęta 0-6 miesięcy | 0,2 mg |
Niemowlęta 7-12 miesięcy | 0,3 mg |
Dzieci 1-3 lat | 0,5 mg |
Dzieci 4-8 lat | 0,6 mg |
Dzieci 9-13 lat | 0,9 mg |
Chłopcy od 14. roku życia i dorośli mężczyźni | 1,2 mg |
Dziewczynki 14-18 lat | 1 mg |
Kobiety od 19. roku życia | 1,1 mg |
Kobiety w trakcie ciąży i laktacji | 1,4 mg |
Aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę B1, zadbaj o odpowiednio zbilansowaną dietę lub w razie niedoboru wprowadź dobrze dobraną suplementację.
Kiedy warto suplementować witaminę B1?
Mimo dostępności tiaminy w wielu produktach spożywczych jej niedobór w wielu krajach stanowi powszechny problem.
Zwiększone spożycie wysoko przetworzonej żywności, cukrów prostych i używek sprawia, że organizm stosunkowo szybko zaczyna odczuwać spadek poziomu witaminy B1 we krwi.
Inny istotny problem wpływający na zmniejszoną ilość tiaminy w organizmie to zaburzenia jej wchłaniania w jelicie cienkim. Ma to związek ze spożywaniem dużych ilości kawy i mocnej herbaty oraz stosowaniem leków zobojętniających sok żołądkowy, niektórych antybiotyków i środków antykoncepcyjnych.
Suplementację witaminą B1 warto włączyć u osób starszych stosujących leki moczopędne, które powodują duże straty tiaminy. Dodatkowo lekarze zazwyczaj rekomendują suplementację tiaminy u pacjentów dializowanych, z cukrzycą, nowotworami, a także u wegetarian i wegan.
Najnowsze badania naukowe sugerują również suplementację witaminy B1 u pacjentów cierpiących na zaćmę, chorobę Alzheimera czy zastoinową niewydolność serca, ale skuteczność suplementacji w tych jednostkach chorobowych nie jest jeszcze do końca zbadana.
Zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta także przy wysokim spożyciu glukozy, w okresach zwiększonego zapotrzebowania metabolicznego, np. w czasie ciąży i przy wzmożonym wysiłku fizycznym.
Przed rozpoczęciem suplementacji skonsultuj się z lekarzem, aby sprawdzić, czy rzeczywiście występuje u Ciebie niedobór witaminy B1 i jakie mogą być przyczyny tego zjawiska.
Niedobór witaminy B1
Niedobór witaminy B1 może powodować liczne choroby i uciążliwe dolegliwości zdrowotne:
- chorobę beri-beri,
- zespół Wernickiego-Korsakowa,
- utratę apetytu, która może prowadzić nawet do anoreksji,
- ogólne osłabienie organizmu,
- szybsze męczenie się,
- demencję,
- obniżenie libido,
- depresję,
- zaburzenia pamięci i koncentracji,
- zaburzenia widzenia, a w skrajnych przypadkach utratę wzroku,
- nadmierne osłabienie i wypadanie włosów,
- przetłuszczanie się skóry i rozwój różnych zmian chorobowych (trądzik),
- skurcze mięśni,
- drętwienie i mrowienie kończyn,
- zaburzenia pracy serca (najczęściej przyspieszona praca czy nawet powiększenie mięśnia sercowego).
Podsumowując, tiamina jest kluczową witaminą biorącą udział w wielu procesach enzymatycznych zachodzących w komórkach. Bez niej organizm nie może prawidłowo funkcjonować. W związku z tym wprowadź do diety produkty, które ją zawierają, aby cieszyć się pełnią zdrowia.
Przeczytaj również:
Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?
- Tylicki A., Siemieniuk M., Tiamina i jej pochodne w regulacji procesów komórkowych, Postępy Hig Med Dosw, 2011.
- Polegato B.F., Pereira A.G., Azevedo P.S., Costa N.A., Zornoff LAM, Paiva SAR, Minicucci M.F., Role of thiamin in health and disease, Nutr Clin Pract, 2019.
- https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-b1-thiamine.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/.
- Sriram K., Manzanares W., Joseph K., Thiamine in nutrition therapy, Nutr Clin Prac, 2012.
Bardzo pomocny artykuł.
Dzięki za art.