Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
11

Witamina B1. Kiedy jesteśmy narażeni na jej niedobór?

Słuchaj artykułu

Tiaminę, czyli witaminę B1, zaliczamy do witamin z grupy B. Została ona odkryta jako pierwsza z nich. Wyizolował ją polski biochemik Kazimierz Funk z otrębów ryżowych w 1911 roku. Witamina B1 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Odgrywa ważną rolę w wielu kluczowych procesach życiowych, dlatego wymaga regularnego dostarczania wraz z pożywieniem.

Witamina B1. Kiedy jesteśmy narażeni na jej niedobór?

Witamina B1 – właściwości

Witamina B1 (tiamina) jest łatwo rozpuszczalna w wodzie. Jest wchłaniana z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwi. Ma wiele różnych form. Największą aktywność wykazuje jako pirofosforan tiaminy (TPP). W tej postaci odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie.

Do najważniejszych funkcji tiaminy zaliczamy: 

  • wspieranie układu nerwowego, 
  • pomoc w utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu,
  • zapewnianie prawidłowej pracy serca,
  • wspieranie pamięci i koncentracji,
  • pobudzanie wytwarzania hormonów gonadotropowych,
  • regulowanie skurczy mięśni i gospodarki energetycznej w komórkach,
  • pomoc w regulowaniu gospodarki wapniowej,
  • przyspieszenie gojenia się ran,
  • wspomaganie procesu wzrostu organizmu,
  • spowolnienie starzenia się skóry i ochrona przed pojawieniem się zmarszczek,
  • spowolnianie rozwoju choroby Alzheimera. 

Witamina B1 – gdzie występuje?

Tiamina w niewielkim stopniu może być syntezowana przez bakterie jelitowe. W związku z tym jej poziom w naszym organizmie jest zbyt niski, aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie. Ważne jest wprowadzenie do codziennej diety produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego zawierających witaminę B1.

Największe ilości witaminy B1 znajdziemy w: 

  • pełnoziarnistych produktach zbożowych,
  • soczewicy,
  • drożdżach piwnych, 
  • roślinach strączkowych (głównie grochu i fasoli), 
  • rybach,
  • jajach,
  • mleku,
  • pestkach słonecznika, 
  • otrębach pszennych,
  • kaszy gryczanej i jaglanej, 
  • orzechach arachidowych i pistacjowych, 
  • mięsie wieprzowym, wołowym, drobiowym, 
  • warzywach (zwłaszcza w kalafiorze, szparagach, pomidorach, porze), 
  • owocach (głównie w malinach, jabłkach, bananach, mandarynkach, śliwkach). 

Pamiętaj, że obróbka termiczna i gotowanie w wodzie drastycznie zmniejsza zawartość tiaminy w żywności, ponieważ witamina B1 łatwo rozpuszcza się w wodzie. 

Witamina B1 – dawkowanie

Rekomendowane dziennie dawki witaminy B1 różnią się w zależności od wieku, płci i ogólnego stanu zdrowia.  

Poniższe normy dla dzieci i dorosłych zostały opracowane na podstawie zalecanego spożycia (RDA), a dla niemowląt na podstawie wystarczającego spożycia (AI).

Kto?Jaka dawka w ciągu dnia?
Niemowlęta 0-6 miesięcy0,2 mg
Niemowlęta 7-12 miesięcy0,3 mg
Dzieci 1-3 lat0,5 mg
Dzieci 4-8 lat0,6 mg
Dzieci 9-13 lat0,9 mg
Chłopcy od 14. roku życia i dorośli mężczyźni1,2 mg
Dziewczynki 14-18 lat1 mg
Kobiety od 19. roku życia1,1 mg
Kobiety w trakcie ciąży i laktacji1,4 mg

Aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę B1, zadbaj o odpowiednio zbilansowaną dietę lub w razie niedoboru wprowadź dobrze dobraną suplementację.  


Suplementacja witaminy B1
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Kiedy warto suplementować witaminę B1? 

Mimo dostępności tiaminy w wielu produktach spożywczych jej niedobór w wielu krajach stanowi powszechny problem.  

Zwiększone spożycie wysoko przetworzonej żywności, cukrów prostych i używek sprawia, że organizm stosunkowo szybko zaczyna odczuwać spadek poziomu witaminy B1 we krwi. 

Inny istotny problem wpływający na zmniejszoną ilość tiaminy w organizmie to zaburzenia jej wchłaniania w jelicie cienkim. Ma to związek ze spożywaniem dużych ilości kawy i mocnej herbaty oraz stosowaniem leków zobojętniających sok żołądkowy, niektórych antybiotyków i środków antykoncepcyjnych.

Suplementację witaminą B1 warto włączyć u osób starszych stosujących leki moczopędne, które powodują duże straty tiaminy.  Dodatkowo lekarze zazwyczaj rekomendują suplementację tiaminy u pacjentów dializowanych, z cukrzycą, nowotworami, a także u wegetarian i wegan.  

Najnowsze badania naukowe sugerują również suplementację witaminy B1 u pacjentów cierpiących na zaćmę, chorobę Alzheimera czy zastoinową niewydolność serca, ale skuteczność suplementacji w tych jednostkach chorobowych nie jest jeszcze do końca zbadana.  

Zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta także przy wysokim spożyciu glukozy, w okresach zwiększonego zapotrzebowania metabolicznego, np. w czasie ciąży i przy wzmożonym wysiłku fizycznym.

Przed rozpoczęciem suplementacji skonsultuj się z lekarzem, aby sprawdzić, czy rzeczywiście występuje u Ciebie niedobór witaminy B1 i jakie mogą być przyczyny tego zjawiska.

Niedobór witaminy B1

Niedobór witaminy B1 może powodować liczne choroby i uciążliwe dolegliwości zdrowotne: 

  • chorobę beri-beri,
  • zespół Wernickiego-Korsakowa, 
  • utratę apetytu, która może prowadzić nawet do anoreksji, 
  • ogólne osłabienie organizmu,
  • szybsze męczenie się,
  • demencję,
  • obniżenie libido, 
  • depresję,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji, 
  • zaburzenia widzenia, a w skrajnych przypadkach utratę wzroku, 
  • nadmierne osłabienie i wypadanie włosów, 
  • przetłuszczanie się skóry i rozwój różnych zmian chorobowych (trądzik), 
  • skurcze mięśni, 
  • drętwienie i mrowienie kończyn, 
  • zaburzenia pracy serca (najczęściej przyspieszona praca czy nawet powiększenie mięśnia sercowego).

Podsumowując, tiamina jest kluczową witaminą biorącą udział w wielu procesach enzymatycznych zachodzących w komórkach. Bez niej organizm nie może prawidłowo funkcjonować. W związku z tym wprowadź do diety produkty, które ją zawierają, aby cieszyć się pełnią zdrowia. 

Przeczytaj również:
Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Tylicki A., Siemieniuk M., Tiamina i jej pochodne w regulacji procesów komórkowych, Postępy Hig Med Dosw, 2011. 
  • Polegato B.F., Pereira A.G., Azevedo P.S., Costa N.A., Zornoff LAM, Paiva SAR, Minicucci M.F., Role of thiamin in health and disease, Nutr Clin Pract, 2019.
  • https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-b1-thiamine. 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/. 
  • Sriram K., Manzanares W., Joseph K., Thiamine in nutrition therapy, Nutr Clin Prac, 2012.
  1. 4 stycznia 2024, 21:13
    Janina

    Bardzo pomocny artykuł.

  2. 18 czerwca 2024, 10:27
    Seba

    Dzięki za art.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę