Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
6

Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?

Słuchaj artykułu

Witaminę B2 zaliczamy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nasz organizm jej nie syntetyzuje, dlatego musimy ją dostarczać wraz z dietą. Jaka jest rola witaminy B2 i czym grozi jej niedobór?

Witamina B2. Czym grozi jej niedobór?

Witamina B2 – właściwości

Witamina B2, zwana również ryboflawiną, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Z chemicznego punktu widzenia jest zbudowana z izoaloksazyny i rybozy. Witamina B2 występuje w dwóch aktywnych odmianach – jako mononukleotyd flawinowy (FMN) i dinukleotyd flawinoadeninowy (FAD).  

Ryboflawina pełni wiele ważnych funkcji:

  • jest koenzymem enzymów oddechowych (dehydrogenaz, oksydaz),
  • bierze udział w procesach utleniania i redukcji,
  • uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, błon śluzowych, układu odpornościowego,
  • wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku, zapobiegając rozwojowi zaćmy. 

Według niektórych doniesień naukowych właściwy poziom witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2, może korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne u osób w podeszłym wieku oraz obniżać ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych w tej grupie osób. 

Witamina B2 – gdzie występuje?

Do najbogatszych źródeł ryboflawiny zaliczamy:

  • wątróbkę,
  • mleko i jego przetwory,
  • jajka,
  • produkty zbożowe,
  • drożdże piwowarskie.

Jej mniejsze ilości znajdziemy również w warzywach (szpinak, brokuły, zielony groszek) i owocach.

Witamina B2 w niewielkich ilościach jest także syntetyzowana przez florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Dieta bogatoresztkowa (obfitująca w błonnik pokarmowy) przyczynia się do stymulacji biosyntezy witaminy B2 w jelitach. 

Witamina B2 jest odporna na działanie wysokich temperatur, zatem nie ulega zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej. Rozpada się natomiast pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.  

Witamina B2 – zapotrzebowanie 

Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest zróżnicowane i zależy od różnych czynników: wieku, płci czy stanu fizjologicznego. 

Zalecane dzienne spożycie witaminy B2 według rekomendacji ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego znajdziesz w poniższej tabeli:

Kto?Jaka dawka?
Dzieci 1-3 lata0,5 mg
Dzieci 4-6 lat0,6 mg
Dzieci 7-9 lat0,9 mg
Chłopcy i dziewczynki 10-12 lat1 mg
Dziewczynki 13-18 lat1,1 mg
Chłopcy 13-18 lat1,3 mg
Kobiety1,1 mg
Mężczyźni1,3 mg
Kobiety w ciąży1,4 mg
Kobiety karmiące piersią1,6 mg

Suplementacja witaminy B2
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Witamina B2 – niedobór 

Niedobory witaminy B2 mogą się pojawić wskutek jej długotrwałego niskiego spożycia. Najbardziej są na nie narażone osoby nadużywające alkoholu oraz w podeszłym wieku. Stosowanie niektórych leków, np. spironolaktonu, również może przyczyniać się do obniżenia stężenia witaminy B2 w organizmie.  

Do objawów charakterystycznych dla niedoboru witaminy B2 zaliczamy:  

  • stany zapalne w kącikach ust (zajady),  
  • łojotokowe zapalenie skóry,  
  • złuszczanie naskórka,  
  • zapalenie czerwieni wargowej,  
  • zapalenie języka,  
  • pieczenie oczu pod powiekami,  
  • łzawienie,  
  • zaćmę, 
  • zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego.  

Niedobory ryboflawiny mogą również wystąpić w przypadku małego spożycia białka.  

Witamina B2 – nadmiar 

Ze względu na fakt, że zbyt dużą ilość witaminy B2 nasz organizm wydala wraz z moczem, nie grozi nam jej nadmiar.

Według niektórych źródeł nasz organizm nie jest w stanie wchłonąć jednorazowo dużej dawki witaminy B2. Mimo to suplementuj ją w rozsądnych, zalecanych dawkach.

Przeczytaj również:
Witaminy z grupy B. Zdrowie układu nerwowego


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
  • Lim M.Y., O’Neale Roach J., Metabolism and nutrition, Elsevier, 2012. 
  • Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 
  • Murray Robert K., Granner Daryl K., Rodwell Victor W., Biochemia Harpera, PZWL, 2008. 
  • Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Normy żywienia 2020 (pzh.gov.pl).
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę