Tapioka. Zdrowa baza deserów
Tapioka to składnik modnych ostatnio deserów i puddingów bezglutenowych. Z jej użyciem można przygotować także bubble tea, czyli napój o oryginalnym smaku. Włącz tapiokę do diety!
Tapioka – co to jest?
Tapioka to kasza otrzymywana z bulw manioku. Ta egzotyczna roślina pochodzi z rejonów Ameryki Łacińskiej, gdzie była uprawiana i wykorzystywana od czasów starożytnych. Maniok jest tam warzywem bardzo popularnym. Stanowi odpowiednik naszego ziemniaka.
Tapioka ma charakterystyczny wygląd. To białe kuleczki, które pod wpływem gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Na rynku spożywczym znajdziemy również mąkę z tapioki i płatki. Tapiokę można kupić najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach, na specjalnych stoiskach z żywnością ekologiczną.
Tapioka – wartości odżywcze
Wartość energetyczna tapioki to ok. 358 kcal/100 g, z czego 99% stanowią węglowodany. Tapioka zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczu i błonnika pokarmowego. Jest źródłem wielu składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz witamin z grupy B.
Tapioka – właściwości i zastosowanie
Tapioka jest produktem bezglutenowym. Może być urozmaiceniem jadłospisu osób cierpiących na celiakię czy nadwrażliwość na gluten. Zaliczana jest też do produktów łatwostrawnych, dlatego sprawdzi się jako element diety np. w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, Leśniowskiego-Crohna, zapalnej trzustki, pęcherzyka żółciowego. Ponadto tapioka jest źródłem skrobi opornej, która stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych.
Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów deser z tapioki świetnie sprawdzi się jako posiłek potreningowy.
Tapioka – jak gotować?
Pudding z tapioki
Składniki:
- 125 g mleka kokosowego,
- 1-2 łyżki kuleczek tapioki,
- 1 łyżka ksylitolu lub 1 łyżeczka cukru,
- owoce jagodowe, np. truskawki, borówki, maliny.
Przygotowanie:
Mleko wlej do garnka, zagotuj. Dodaj perełki tapioki i ksylitol lub cukier. Gotuj około 15 minut, często mieszając. Tapioka powinna napęcznieć i stać się przezroczysta. Umieść pudding w małej szklaneczce i pozostaw do wystygnięcia. Na koniec dodaj owoce.
Bubble tea
Bubble tea to orzeźwiający napój z tapioką, bardzo popularny w krajach azjatyckich. Jest doskonałym napojem na gorące dni, jak również lekką przekąską. Kolorowe kuleczki tapioki to także atrakcyjna forma deseru dla najmłodszych.
Składniki:
- 1 szklanka perełek tapioki,
- miód lub ksylitol,
- herbata.
Przygotowanie:
Do garnka wlej ok. 8 szklanek wody, zagotuj. Dodaj tapiokę i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Delikatnie mieszaj tapiokę, aby kuleczki nie pozlepiały się. Zdejmij z palnika, przykryj na 15 minut. Przełóż kuleczki do wysokiej, przezroczystej szklanki. Dodaj miód lub słodzik. Następnie przygotuj mocny napar z ulubionej herbaty i wlej go do szklanki z tapioką. Pij przez słomkę.
Przeczytaj również:
Kombucha – czy warto ją pić?
- Akinpelu A. O., Amamgbo L. E. F., Olojede A. O. i wsp., Health implications of cassava production and consumption. Journal of Agriculture and Social Research 2011; 11 (1).
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169717/nutrients.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
Tapioka jest bwzglutenowa,wiec miga ja jesc ludzie bezglutenowi
Zgadza się, tapiokę mogą jeść osoby cierpiące na celiakię czy nadwrażliwość na gluten.
Świetny artykuł. Tym bardziej, że bardzo lubię tapiokę i jem ją od wielu lat.