Magnez – cenny pierwiastek przy cukrzycy
Magnez, jako pierwiastek biorący udział w wielu procesach fizjologicznych, jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Niedobór tego pierwiastka może być powodem licznych zaburzeń.
Konsekwencje niedoboru magnezu
Objawy niedoboru magnezu mogą dotyczyć wielu układów i czasami bywają nietypowe. Występują:
- zaburzenia rytmu serca,
- uczucie ciągłego zmęczenia i braku energii,
- spadek nastroju,
- nadmierna drażliwość,
- problemy z koncentracją.
Charakterystycznymi objawami niedoboru magnezu w organizmie są: tiki nerwowe, drganie powiek, skurcze łydek, mrowienie i drętwienie nóg, wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci.
Niedobór magnezu w cukrzycy
Deficyt tego pierwiastka może bezpośrednio przyczyniać się do rozwoju wielu poważnych chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, choroby nowotworowe, zaburzenia psychiczne oraz metaboliczne, między innymi insulinooporność i cukrzyca typu 2. Cukrzyca została uznana przez WHO za epidemię XXI wieku, a ilość osób zapadających na tę chorobę systematycznie rośnie. W Polsce na cukrzycę choruje około 3 mln osób, zdecydowana większość, bo około 80%, choruje na cukrzycę typu 2. Kolejne 5 mln osób może mieć stan przedcukrzycowy.
W badaniach zaobserwowano, że u prawie połowy pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2 występuje niedobór magnezu, natomiast u pacjentów z obniżonym stężeniem magnezu w surowicy krwi wzrasta ryzyko wystąpienia insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Czym może być spowodowany niedobór magnezu?
Do częstych przyczyn niedoboru magnezu w organizmie możemy zaliczyć m.in. stresujący styl życia, alkohol, stosowanie diet redukujących czy też przyjmowanie niektórych leków np. przeczyszczających, moczopędnych czy tabletek antykoncepcyjnych. Niestety podaż tego pierwiastka z żywnością jest bardzo często niewystarczająca z powodu diety opartej głównie o produkty wysoko przetworzone. Dodatkowo szeroko rozpowszechnione nawozy, które są używane do produkcji żywności, stosowane metody technologiczne i kwaśne deszcze wpływają niekorzystnie na zawartość magnezu w produktach spożywczych.
Czy przyjmować magnez przy cukrzycy typu 2?
W przypadku niedoboru magnezu w organizmie czy też w niektórych jednostkach chorobowych warto rozważyć dodatkowe przyjmowanie tego pierwiastka. U pacjentów z wysokim ryzykiem cukrzycy typu 2 i u diabetyków magnez wpływa na zmniejszenie insulinooporności, zwiększenie wydzielania insuliny i poprawę metabolizmu glukozy.
Ile magnezu przy cukrzycy przyjmować?
Zgodnie z zaleceniami osoby dorosłe powinny spożywać wraz z dietą 310-420 mg magnezu dziennie, co u części pacjentów niestety nie jest spełnione i wymaga dodatkowej suplementacji.
Jaki magnez wybrać?
Warto zwrócić uwagę na rodzaj soli. Sole organiczne, np. mleczan lub cytrynian magnezu są znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż sole nieorganiczne, a dodatek witaminy B6 do preparatu magnezowego zwiększa przyswajanie tego pierwiastka.
Przeczytaj również:
W jakich produktach jest magnez?
Źródła:
- Jędrzejek M., Mastalerz-Migas A., Bieńkowski P. i in., Stosowanie preparatów magnezu w praktyce lekarza rodzinnego, Lekarz POZ. 2021;7(2).
- Iskra M., Krasińska B., Tykarski A., Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka. Via Medica, https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/38318/26939, data dostępu: 11.07.2022.
- Pandemia cukrzycy w Polsce, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/cukrzyca/aktualnosci/223470,pandemia-cukrzycy-w-polsce, data dostępu: 11.07.2022.
- Ehrlich B., Barbagallo M., Classen H.G. i in., Significance of magnesium in insulin resistance, metabolic syndrome, and diabetes – recommendations of the Association of Magnesium Research e.V. Trace Elements and Electrolytes. 2017;34(07):124-129. doi:10.5414/tex01473.
- Kao W.H.L., Folsom A.R., Nieto F.J., Mo J.P., Watson R.L., Brancati F.L., Serum and Dietary Magnesium and the Risk for Type 2 Diabetes Mellitus The Atherosclerosis Risk in Communities Study. Archives of Internal Medicine . 1999;159(18):2151-2159, https://jamanetwork.com/, data dostępu: 11.07.2022.
- Pickering G., Mazur A., Trousselard M. i in., Magnesium status and stress: The vicious circle concept revisited. Nutrients. 2020;12(12):1-21. doi:10.3390/nu12123672.
- Grzebisz W., Magnez – żywność i zdrowie człowieka. Journal of Elementology. 2011;16(2):299-323. doi:10.5601/jelem.2011.16.2.13.
- Jabłecka A., Korzeniowska K., Skołuda A., Cieślewicz A., Preparaty magnezu. Farmacja Współczesna, Published online 2011. https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/05/201101_Farmacja_004.pdf, data dostępu: 11.07.2022.
- Wojtasik A., Jarosz M., Stoś K., Normy żywienia dla populacji polskiej. Składniki mineralne, Instytut Żywności i Żywienia, 2017, str. 205.
Dlaczego lekarze nie infor ują że przy cukrzycy tak ważne jestbranie magnezu !!!
super
Dziękujemy 🙂