Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
5

Magnez – cenny pierwiastek przy cukrzycy

Słuchaj artykułu

Magnez, jako pierwiastek biorący udział w wielu procesach fizjologicznych, jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Niedobór tego pierwiastka może być powodem licznych zaburzeń.

Magnez – cenny pierwiastek przy cukrzycy

Konsekwencje niedoboru magnezu 

Objawy niedoboru magnezu mogą dotyczyć wielu układów i czasami bywają nietypowe. Występują:  

  • zaburzenia rytmu serca,  
  • uczucie ciągłego zmęczenia i braku energii,  
  • spadek nastroju,  
  • nadmierna drażliwość, 
  • problemy z koncentracją.  

Charakterystycznymi objawami niedoboru magnezu w organizmie są: tiki nerwowe, drganie powiek, skurcze łydek, mrowienie i drętwienie nóg, wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci.


Stosowane w niedoborach magnezu
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Niedobór magnezu w cukrzycy 

Deficyt tego pierwiastka może bezpośrednio przyczyniać się do rozwoju wielu poważnych chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, choroby nowotworowe, zaburzenia psychiczne oraz metaboliczne, między innymi insulinooporność i cukrzyca typu 2. Cukrzyca została uznana przez WHO za epidemię XXI wieku, a ilość osób zapadających na tę chorobę systematycznie rośnie. W Polsce na cukrzycę choruje około 3 mln osób, zdecydowana większość, bo około 80%, choruje na cukrzycę typu 2. Kolejne 5 mln osób może mieć stan przedcukrzycowy. 

W badaniach zaobserwowano, że u prawie połowy pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2 występuje niedobór magnezu, natomiast u pacjentów z obniżonym stężeniem magnezu w surowicy krwi wzrasta ryzyko wystąpienia insulinooporności i cukrzycy typu 2. 

Czym może być spowodowany niedobór magnezu? 

Do częstych przyczyn niedoboru magnezu w organizmie możemy zaliczyć m.in. stresujący styl życia, alkohol, stosowanie diet redukujących czy też przyjmowanie niektórych leków np. przeczyszczających, moczopędnych czy tabletek antykoncepcyjnych. Niestety podaż tego pierwiastka z żywnością jest bardzo często niewystarczająca z powodu diety opartej głównie o produkty wysoko przetworzone. Dodatkowo szeroko rozpowszechnione nawozy, które są używane do produkcji żywności, stosowane metody technologiczne i kwaśne deszcze wpływają niekorzystnie na zawartość magnezu w produktach spożywczych. 

Czy przyjmować magnez przy cukrzycy typu 2? 

W przypadku niedoboru magnezu w organizmie czy też w niektórych jednostkach chorobowych warto rozważyć dodatkowe przyjmowanie tego pierwiastka. U pacjentów z wysokim ryzykiem cukrzycy typu 2 i u diabetyków magnez wpływa na zmniejszenie insulinooporności, zwiększenie wydzielania insuliny i poprawę metabolizmu glukozy.

Ile magnezu przy cukrzycy przyjmować?

Zgodnie z zaleceniami osoby dorosłe powinny spożywać wraz z dietą 310-420 mg magnezu dziennie, co u części pacjentów niestety nie jest spełnione i wymaga dodatkowej suplementacji.

Jaki magnez wybrać? 

Warto zwrócić uwagę na rodzaj soli. Sole organiczne, np. mleczan lub cytrynian magnezu są znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż sole nieorganiczne, a dodatek witaminy B6 do preparatu magnezowego zwiększa przyswajanie tego pierwiastka.

Przeczytaj również:
W jakich produktach jest magnez?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

 Źródła: 

  1. Jędrzejek M., Mastalerz-Migas A., Bieńkowski P. i in., Stosowanie preparatów magnezu w praktyce lekarza rodzinnego, Lekarz POZ. 2021;7(2). 
  2. Iskra M., Krasińska B., Tykarski A., Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka. Via Medica, https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/38318/26939, data dostępu: 11.07.2022. 
  3. Pandemia cukrzycy w Polsce, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/cukrzyca/aktualnosci/223470,pandemia-cukrzycy-w-polsce, data dostępu: 11.07.2022. 
  4. Ehrlich B., Barbagallo M., Classen H.G. i in., Significance of magnesium in insulin resistance, metabolic syndrome, and diabetes – recommendations of the Association of Magnesium Research e.V. Trace Elements and Electrolytes. 2017;34(07):124-129. doi:10.5414/tex01473. 
  5. Kao W.H.L., Folsom A.R., Nieto F.J., Mo J.P., Watson R.L., Brancati F.L., Serum and Dietary Magnesium and the Risk for Type 2 Diabetes Mellitus The Atherosclerosis Risk in Communities Study. Archives of Internal Medicine . 1999;159(18):2151-2159, https://jamanetwork.com/, data dostępu: 11.07.2022. 
  6. Pickering G., Mazur A., Trousselard M. i in., Magnesium status and stress: The vicious circle concept revisited. Nutrients. 2020;12(12):1-21. doi:10.3390/nu12123672. 
  7. Grzebisz W., Magnez – żywność i zdrowie człowieka. Journal of Elementology. 2011;16(2):299-323. doi:10.5601/jelem.2011.16.2.13. 
  8. Jabłecka A., Korzeniowska K., Skołuda A., Cieślewicz A., Preparaty magnezu. Farmacja Współczesna, Published online 2011. https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/05/201101_Farmacja_004.pdf, data dostępu: 11.07.2022. 
  9. Wojtasik A., Jarosz M., Stoś K., Normy żywienia dla populacji polskiej. Składniki mineralne, Instytut Żywności i Żywienia, 2017, str. 205.
  1. 14 września 2022, 14:24
    Bogusia

    Dlaczego lekarze nie infor ują że przy cukrzycy tak ważne jestbranie magnezu !!!

  2. 25 lipca 2023, 12:31
    andrzej

    super

    1. 26 lipca 2023, 08:19
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy 🙂

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę