Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
8

Rdestowiec ostrokończysty. Jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Rdestowiec ostrokończysty (inaczej rdestowiec japoński, rdestówka japońska) wywodzi się z krajów azjatyckich. Obecnie rośnie także w innych krajach, również w Polsce. Jakie właściwości ma rdestowiec ostrokończysty?

Rdestowiec ostrokończysty. Jakie ma właściwości?

Rdestowiec ostrokończysty. Gdzie występuje? 

Rdestowiec ostrokończysty (łac. Reynoutria japonica lub Polygonum cuspidatum) jest rośliną od wielu lat stosowaną w medycynie wschodniej. Pierwotnie występował wyłącznie na terenach Azji, w tym Chinach, Japonii i Tajwanie. Obecnie można go spotkać także w Europie, gdzie samorzutnie rozprzestrzenił się po kontynencie. Pierwsze wzmianki o uprawie tej rośliny pochodzą z roku 1823 z Holandii oraz 1825 roku z Wielkiej Brytanii. W kolejnych latach rdestowiec był sadzony jako roślina ozdobna w wielu przydomowych ogrodach. Przez swoje możliwości intensywnego wzrostu szybko zajął inne bardzo obszerne tereny. Jest gatunkiem inwazyjnym, szybko rozprzestrzeniającym się i wypierającym rodzime gatunki w Polsce. Dlatego zalecane jest jego eliminowanie ze środowiska naturalnego. Nawet w przypadku chęci hodowli tej rośliny w przydomowym ogrodzie, należy uprzednio uzyskać specjalne pozwolenie. W Polsce najczęściej rośnie w wilgotnych rowach, dolinach rzecznych i lasach łęgowych. 

Rdestowiec ostrokończysty. Jak wygląda? 

Rdestowiec jest rośliną zieloną, której łodygi sięgają nawet 5 metrów wysokości. Są one łukowato wygięte i puste w środku. Liście rdestowca są stosunkowo duże – mają około 15 cm długości i 10 cm szerokości. 

Rdestowiec ostrokończysty. Właściwości i zastosowanie 

Rdestowiec ostrokończysty od tysięcy lat jest stosowany jako roślina lecznicza w krajach azjatyckich. Najczęściej był stosowany jako środek na stany zapalne, choroby skóry i wątroby oraz zaparcia.  

W Japonii roślina ta jest znana jako itadori i stosowana jest jako składnik tradycyjnych potraw. Najwięcej spożywa się jej na wyspie Shikoku oraz obszarze prefektury Kochi. Rdestowiec jest składnikiem sansai – wiosennej potrawy przygotowywanej z dziko rosnących roślin. Jego młode pędy po obraniu ze skóry i zblanszowaniu można podawać jak szparagi, smażyć na głębokim tłuszczu lub spożywać w postaci zupy. W Korei częściej podawany jest jako przystawka, natomiast w Chinach spożywa się go tylko w niektórych rejonach. Natomiast w Wietnamie jest to roślina zagrożona wyginięciem i nie jest ona w ogóle jadana. 

Poza walorami kulinarnymi, rdestowiec jest cennym źródłem substancji o nazwie resweratrol. Jest to związek należący do grupy polifenoli, który można znaleźć także w skórkach winogron i w czerwonym winie.  

Resweratrol posiada takie właściwości lecznicze jak: 

  • działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe; 
  • zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym; 
  • pozytywny wpływ na układ krążenia
  • hamowanie zlepiania płytek krwi; 
  • przeciwdziałanie miażdżycy; 
  • obniżanie poziomu „złego cholesterolu” LDL; 
  • pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała; 
  • opóźnianie procesów starzenia się organizmu. 

Inne fenole występujące w rdestowcu, takie jak kwas cynamonowy i elagowy, mają działanie osłonowe na wątrobę, redukują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także obniżają poziom glukozy. Zwiększają natomiast poziom „dobrego cholesterolu” HDL, który pomaga chronić serce i naczynia krwionośne. Mają także działanie przeciwutleniające. 

Inne składniki występujące w rdestowcu to fitosterole, kumarynowce, garbniki oraz pierwiastki: cynk, żelazo, selen, mangan, miedź.  

Rdestowiec ostrokończysty również: 

  • działa detoksykująco, 
  • regeneruje tkanki, 
  • posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (trwają badania nad jego skutecznością w leczeniu boreliozy), 
  • normalizuje poziom hormonów płciowych.

Zawierają resweratrol
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Rdestowiec ostrokończysty. Przeciwwskazania  

Rdestowca nie należy stosować u osób: 

  • uczulonych na tę roślinę, 
  • w ciąży, 
  • karmiących piersią, 
  • niepełnoletnich, 
  • przed operacjami lub zabiegami chirurgicznymi. 

Rdestowiec ostrokończysty. Możliwe skutki uboczne 

Stosowanie suplementów z rdestowcem nie powoduje zazwyczaj skutków ubocznych. Przy nadmiernym spożyciu mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak: biegunki, bóle brzucha, wymioty.  

Jak stosować preparaty z rdestowca? 

Rdestowiec występuje w postaci sypkich ziół. Można go kupić także w postaci tabletek czy kapsułek. Resweratrol pozyskiwany z rdestowca można spotkać w postaci płynu do picia.  

Preparaty z rdestowcem ostrokończystym należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta, które znajdują się na ulotce lub opakowaniu.

Przeczytaj również:
Czym jest resweratrol?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  1. Pirożnikow E., Rdestowiec ostrokończysty (Reynoutria japonicaHoutt.) – roślina użytkowana kulinarnie w Puszczy Białowieskiej, TNO BIOLOGIA POLSKA 2012; 2: 27-32. 
  2. Kopeć A. i wsp., Prozdrowotne właściwości resweratrolu, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2011; 5 (78): 5-15. 
  3. https://ttbuczak.eu/rdest-japonski/.
  4. Otręba A., Michalska-Hejduk D., Inwazyjne gatunki roślin w Kampinoskim Parku Narodowym i w jego sąsiedztwie, Park Narodowy 2014. 
  5. Sheng Z. i wsp., Capability of polygonum cuspidatum extract in inhibiting AGEs and preventing diabetes, Food Sci Nutr 2019; 7 (6): 2006-2016.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę