Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Baby Week 5
X - Aurovitas ApoD3 i Osłonka
X - Zdrowy układ pokarmowy
8

Przepisy na przekąski bezglutenowe

Słuchaj artykułu

Brakuje Ci pomysłu na pyszne przekąski bezglutenowe? Sprawdź poniższe propozycje w wersji na słono i na słodko. Zaskocz swoich bliskich i pokaż im, że przepisy w wersji bezglutenowej też mogą być smaczne!

Przepisy na przekąski bezglutenowe

Przekąski bezglutenowe wytrawne 

Chipsy z jarmużu 

Składniki: 

  • 3 garści jarmużu 
  • 150 g jogurtu skyr 
  • 20 g oliwy z oliwek 
  • ulubione przyprawy 

Przygotowanie: 

Do miski wsyp ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, zioła prowansalskie), dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Jarmuż umyj, osusz, przełóż do miski z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej jarmuż. Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut. Gotowe chipsy podawaj z jogurtem.

Tortilla z kurczakiem i warzywami 

Składniki: 

  • placek bezglutenowej tortilli 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 100 g filetu z kurczaka 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • ząbek czosnku 
  • pół łyżeczki rozmarynu 
  • 2 plastry mozzarelli 
  • garść szpinaku 
  • 1 marchew 
  • 1 pomidor 

Przygotowanie: 

Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę, sos sojowy, musztardę i przyprawy, energicznie wymieszaj. Filet pokrój w paski, obtocz w marynacie i smaż na patelni przez około 3 minuty z obu stron. Pomidora umyj i pokrój w plastry, marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Na drugiej suchej patelni podgrzej tortillę lub opiecz ją w piekarniku. Na tak przygotowany placek połóż warzywa (szpinak, marchewkę, pomidora), mięso i mozzarellę. Tortillę złóż i zawiń. Przygotowaną tortillę możesz również pokroić na mniejsze kawałki. 

Bruschetta z pomidorem i oliwkami

Składniki: 

  • łyżka świeżej bazylii 
  • 1 cebula 
  • ząbek czosnku 
  • 4 oliwki  
  • 1 pomidor 
  • 2 kromki bezglutenowego pieczywa 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli morskiej 

Przygotowanie: 

Cebulę pokrój w piórka, pomidora w kostkę, a oliwki w paski. Pokrojone warzywa wymieszaj z bazylią. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Pieczywo opiecz w opiekaczu, piekarniku lub na patelni, następnie natrzyj je czosnkową oliwą i delikatnie posól. Na grzanki nałóż warzywa i oprósz je pieprzem. Podawaj na ciepło. 

Mini pizze cukiniowe

Składniki:  

  • 100 g cukinii 
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • 1 pomidor 
  • 3 łyżki żółtego startego sera 
  • 3 plastry szynki z piersi kurczaka 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 
  • szczypta bazylii, oregano, tymianku 

Przygotowanie: 

Plastry cukinii (1,5-2 cm grubości) ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, posmaruj przecierem pomidorowym i przyprawami. Nałóż dodatki – szynkę, plasterki pomidora, starty ser i kukurydzę. Piecz w 220℃ do momentu, gdy ser będzie rumiany. 

Babeczki warzywne 

Składniki: 

  • 40 g cukinii 
  • 1 jajo 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 40 g papryki czerwonej 
  • 20 g twarogu półtłustego 
  • 1 łyżka parmezanu 
  • garść szpinaku 
  • szczypta soli 

Przygotowanie: 

Paprykę, obraną cukinię i szpinak drobno pokrój. Wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, serem twarogowym, nasionami lnu i dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wyłóż do foremek silikonowych i posyp z wierzchu startym parmezanem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180℃ przez 15 minut. 

Warzywne słupki z sosem tzatziki

Składniki: 

  • 1 marchew 
  • 1 zielony ogórek 
  • 2 gałązki selera naciowego 
  • 150 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • szczypta soli i pieprzu 

Przygotowanie: 

Marchew i selera naciowego obierz i pokrój w słupki. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z nadmiaru wody. Do startego ogórka dodaj jogurt, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Warzywa podawaj z przygotowanym sosem. 

Nuggetsy z ciecierzycy 

Składniki:  

  • 120 g ciecierzycy (z zalewy) 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 15 g płatków kukurydzianych 
  • 20 g płatków owsianych bezglutenowych 
  • szczypta: papryki mielonej, czarnego pieprzu, majeranku, mielonego czosnku, soli 

Przygotowanie:  

Piekarnik rozgrzej do 180℃. Ciecierzycę umieść na sicie, a 1/2 zalewy odlej do miski. Zalewę ubij na sztywną pianę. Cieciorkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść ją w malakserze i zmiksuj, pozostawiając grudki. Do zmiksowanej cieciorki dodaj olej, przyprawy oraz ubitą zalewę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj zmielone płatki owsiane, jednocześnie mieszając, aby masa zgęstniała i odstaw na kwadrans. Formuj niewielkie nuggetsy, obtaczaj w panierce powstałej z rozgniecionych płatków kukurydzianych i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut w 180℃. 

Wegańskie rollsy

Składniki:  

  • 2 łyżki ciecierzycy konserwowej 
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • 1 ogórek kiszony 
  • 3 suszone pomidory 
  • 150 g tofu 
  • 2 łyżeczki nasion słonecznika 
  • 2 arkusze papieru ryżowego  

Przygotowanie:  

Tofu podsmaż z ulubionymi przyprawami na patelni. Upraż słonecznik. Pokrój warzywa. Ciecierzycę i kukurydzę odsącz. Składniki połącz i zawiń w papier ryżowy. 

Jaglano-łososiowe kotleciki z dipem czosnkowym 

Składniki: 

  • 100 g łososia 
  • 70 g kaszy jaglanej 
  • 100 g brokułów 
  • 30 g pora 
  • białko jaja kurzego 
  • łyżeczka koperku 
  • łyżeczka soku z limonki 
  • szczypta chili

Dip czosnkowy: 

  • ząbek czosnku 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • łyżeczka koperku 
  • szczypta mielonego pieprzu 

Przygotowanie: 

Kaszę przepłucz zimną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Piecz łososia w 200℃, przez 25 minut. Upieczoną rybę podziel na mniejsze kawałki. Brokuły i pora pokrój na drobne kawałki, a koperek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj białko jaja, sok z limonki oraz chili i wymieszaj. Uformuj kotleciki i piecz je w 180℃ przez 15 minut. Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i pieprz. Kotleciki podawaj z dipem.


Produkty bezglutenowe
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Przekąski bezglutenowe słodkie 

Mus czekoladowy z awokado i banana 

Składniki: 

  • pół awokado 
  • pół banana 
  • 5 łyżek mleka kokosowego (stała część) 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 łyżeczki bezglutenowego kakao 

Sposób przygotowania:  

Awokado i banana obierz. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, puszystą masę. 

Ciastka amarantusowe 

Składniki: 

  • 1 banan 
  • 40 g ekspandowanego amarantusa 
  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżeczka sezamu 
  • szczypta cynamonu 

Przygotowanie: 

Banana obierz ze skóry, przełóż do miski i rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i przy pomocy łyżki nakładaj powstałą masę, formując ciasteczka. Piecz 20 minut w temperaturze 180℃ lub 170℃ z termoobiegiem. 

Puszyste pianki wiśniowe 

Składniki: 

  • 3 łyżki galaretki wiśniowej bez cukru 
  • 150 g jogurtu greckiego 
  • 150 g mrożonych wiśni 
  • 2 łyżeczki erytrolu 

Sposób przygotowania: 

Owoce zmiksuj wraz z jogurtem na gładką masę, zostawiając kilka sztuk do dekoracji. Galaretkę wraz z erytrolem rozpuść w 200 ml gorącej wody. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do masy jogurtowej, delikatnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Przelej do foremek na muffinki lub do miseczek. Odstaw do stężenia do lodówki. Podawaj z owocami. 

Przeczytaj również:
Dieta bezglutenowa. Dla kogo jest wskazana?

Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę