Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
8

Maślan sodu. Na straży zdrowych jelit!

Słuchaj artykułu

Maślan sodu korzystnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego. Specjaliści zalecają stosowanie tej substancji m.in. w chorobach jelit, biegunkach i zaparciach. Czy przyjmowanie maślanu może wpłynąć również na naszą wagę? Odpowiadamy!

Maślan sodu. Na straży zdrowych jelit!

Maślan sodu – co to jest? 

Maślan sodu jest pod względem chemicznym solą sodową kwasu masłowego. Kwas ten występuje naturalnie w jelicie grubym człowieka i ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Wytwarzają go bakterie jelitowe, m.in. Clostridium spp., Eubacterium spp., Fusobacterium spp., Butyrivibrio spp. Powstaje on przede wszystkim z niestrawnych węglowodanów.  

Kwas masłowy wpływa bezpośrednio na florę jelitową i ścianę przewodu pokarmowego. Działa on pośrednio także na inne narządy i tkanki, również te poza przewodem pokarmowym.  

Maślan sodu – zastosowanie 

Maślan sodu wykorzystujemy w przemyśle farmaceutycznym. Służy do produkcji preparatów, które mają uzupełnić niedobory kwasu masłowego. To substancja w stałym stanie skupienia, o większej stabilności i mniej intensywnym zapachu niż kwas masłowy. 

Maślan sodu znajdziemy w suplementach diety, preparatach mlekozastępczych, a nawet w paszach dla zwierząt. 

Maślan sodu – właściwości 

Maślan sodu po podaniu łatwo przekształca się w jelicie do kwasu masłowego. Kwas masłowy jest podstawowym źródłem energii kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit. Odpowiada za 80% wytworzonej energii. Jej pozostałe źródła to kwas octowy i propionowy. Badania wskazują, że może zapewniać nawet 5-10% całkowitej energii organizmu.  

Kwas masłowy działa również proapoptycznie – wspomaga zaprogramowaną destrukcję własnych komórek. Dzięki temu utrzymuje organizm w równowadze. Zapobiega też nadmiernemu namnażaniu komórek nabłonka jelit i ich przekształceniu w komórki nowotworowe. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem różnych czynników, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie całych tkanek. 

Badania dowodzą, że kwas masłowy wykazuje działanie przeciwzapalne i immunostymulujące w obrębie nabłonka jelitowego. Reguluje transport cząstek przez nabłonek śluzówki jelita. Zmniejsza wrażliwość trzewną, czyli odczuwanie bólu ze strony przewodu pokarmowego. Wpływa także na motorykę jelit. 


Preparaty zawierające maślan sodu
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Maślan sodu – na co może pomóc?

Lekarze polecają maślan sodu pacjentom cierpiącym na nieswoiste choroby jelit takie jak: 

  • choroba Leśniewskiego-Crohna, 
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego, 
  • zespół jelita wrażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome). 

Badania wskazują, że najbardziej prawdopodobną przyczyną występowania nieswoistych chorób jelit jest niedobór kwasu masłowego.

Niedobór kwasu masłowego prowadzi do upośledzenia procesów regeneracji nabłonka i utraty szczelności bariery jelitowej, a w konsekwencji rozwoju chorób. Dotyczy to zarówno jelita grubego, jak i cienkiego. 

Maślan sodu powinni suplementować również pacjenci: 

  • o zwiększonym ryzyku wystąpienia nowotworu przewodu pokarmowego, 
  • cierpiący na operacyjne zapalenie jelita,  
  • cierpiący na zapalenia jelit po chemio- i radioterapii, 
  • po resekcjach fragmentów jelit. 

Maślan jest wskazany także we wspomaganiu terapii zapalenia zbiornika jelitowego i chorobie uchyłkowej jelit. 

Wraz z wiekiem obniża się poziom naturalnie występującego w jelitach kwasu masłowego. W związku z tym lekarze zalecają suplementację maślanu osobom starszym. 

Maślan sodu a otyłość 

Trwają badania nad działaniami pozajelitowymi, które pozwolą wykorzystać ten związek m.in. w leczeniu otyłości i insulinooporności.  

Specjaliści oceniają obecnie wpływ maślanu na: 

  • produkcję cholesterolu,  
  • przemiany tkanki tłuszczowej,  
  • reakcje łaknienia i sytości, 
  • zwiększanie insulinowrażliwości. 

Maślan sodu na zaparcia 

Maślan sodu możemy stosować pomocniczo w zaparciach, które niekiedy są objawem chorób (np. zespołu jelita drażliwego). Substancja poprawia perystaltykę jelita grubego. 


Maślan sodu na biegunki 

Dzięki regulacji procesów wchłaniania i normalizowaniu flory jelitowej maślan zmniejsza nasilenie biegunek. Działa przeciwzapalnie i wspomaga funkcjonowanie śluzówki jelit.  

Maślan sodu – jak stosować? 

Aby osiągnąć pełny efekt fizjologiczny, stosuj preparaty z maślanem sodu przez co najmniej trzy miesiące. Zalecane dawkowanie wynosi 300 mg czystego maślanu sodu na dobę. Preparaty dostępne na rynku dawkuje się zazwyczaj 2 razy dziennie – po 1 kapsułce rano i wieczorem. 

Pamiętaj, że efekt terapeutyczny maślanu jest odwracalny i stopniowo zanika po zaprzestaniu stosowania preparatu. 

Maślan sodu – skutki uboczne 

Maślan sodu w świetle jelita przekształca się w kwas masłowy, który naturalnie występuje w naszym przewodzie pokarmowym. Preparty z maślanem sodu są zatem dobrze tolerowane. Jeśli zastosujemy je w odpowiednich dawkach, nie spowodują skutków ubocznych. 

Maślan sodu a tycie 

Badania na zwierzętach wskazują, że maślan sodu może powodować wzrost masy ciała. Wynika to najprawdopodobniej z działania odżywiającego komórki nabłonka przewodu pokarmowego. Nie ma jednak żadnych badań potwierdzających ten efekt u ludzi. Korzyść wynikająca z przyjmowania preparatów zawierających maślan sodu może być znacznie wyższa niż potencjalne ryzyko zwiększenia masy ciała. 

Maślan sodu – przeciwwskazania 

W przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu zachowaj ostrożność podczas jego przyjmowania.  

Kapsułki z maślanem przyjmuj w całości (bez rozgryzania czy wysypywania zawartości). Nie powinny ich stosować dzieci poniżej 7. roku życia oraz osoby, które mają trudności z połykaniem. 

Dietetyczne środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego zawierające maślan sodu pacjenci powinni przyjmować pod nadzorem lekarza. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Kotunia A., Pietrzak P., Guilloteau P., Zabielski, R. (2010). Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym. Przegląd Gastroenterologiczny, 5, 117-22. 
  • Banasiewicz T., Borycka-Kiciak K., Dobrowolska-Zachwieja A., Friediger J., Kiciak A., Krokowicz P., … & Zabielski R. (2010). Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit. Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5: 329, 334
  • Drzymała-Czyż S., Banasiewicz T., Biczysko M., Walkowiak J. (2011). Maślany w nieswoistych zapaleniach jelit. Family Medicine & Primary Care Review, (2), 305-307 
  • Kuczyńska B, Wasilewska A., Biczysko M., Banasiewicz T., Drews M. (2011). Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe–mechanizmy działania, potencjalne zastosowania kliniczne oraz zalecenia dietetyczne.  Nowiny Lekarskie, 80(4), 299-304. 
  • Radwan K., Radwan P., Rola kwasu masłowego w patogenezie i leczeniu chorób jelit, Medycyna Faktów 14.3 (52) (2021): 250-257. 
  •  Skrzydło-Radomańska B., Kwas masłowy – zastosowanie w praktyce klinicznej, Leki w POZ. 
  • Ulotka preparatu Debutir. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę