Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
9

Spożycie ryb a nieswoiste choroby zapalne jelit

Słuchaj artykułu

Nieswoiste choroby zapalne jelit są obecnie globalnym problemem zdrowia publicznego, ponieważ obserwuje się w ostatnich latach stale rosnącą częstość ich występowania, w tym zwłaszcza w krajach cywilizacji zachodniej. Nieswoiste zapalenia jelit obejmują dwa główne schorzenia: chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa), które charakteryzują się przewlekłym, idiopatycznym (o nie do końca poznanej przyczynie) i nawracającym stanem zapalnym przewodu pokarmowego. Chociaż etiologia (tj. przyczyna powstawania) nieswoistych chorób zapalnych jelit wciąż pozostaje w dużej mierze nieznana, ostatnie dowody naukowe wskazują, że indywidualne predyspozycje genetyczne, czynniki środowiskowe, skład i aktywność metaboliczna mikrobioty jelitowej oraz odpowiedź immunologiczna są głównymi czynnikami zaangażowanymi w rozwój tych przewlekłych schorzeń. 

Spożycie ryb a nieswoiste choroby zapalne jelit

Sposób odżywiania a nieswoiste choroby zapalne jelit 

Jak dobrze wiadomo, obecna dieta znacznie różni się od zwyczajowej diety poprzednich pokoleń, kiedy powszechność występowania nieswoistych zapaleń jelit była znacznie niższa. W zwyczajowej diecie zachodniej dominuje obecnie zwiększone spożycie soli, cukrów prostych, rafinowanych węglowodanów, tłuszczów zwierzęcych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 oraz żywności typu fast-food w połączeniu z niedostateczną podażą świeżych warzyw, owoców oraz pozostałych produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Przypuszcza się, że to przejście do zachodniego modelu żywieniowego prowadzi do zwiększenia stężenia cytokin prozapalnych, wzrostu przepuszczalności jelit i zaburzenia w profilu mikrobiomu jelitowego, sprzyjając jednocześnie wystąpieniu przewlekłego zapalenia jelit o niskim stopniu nasilenia. Literatura fachowa donosi, iż zachodni model żywienia o charakterze prozapalnym jest ważnym czynnikiem ryzyka rozwoju wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, jak również choroby Leśniowskiego-Crohna. 

Przeczytaj również:
Jakie są objawy choroby Leśniowskiego-Crohna?
Nieswoiste zapalenia jelit – jak radzić sobie z bólem?
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Jak wyleczyć wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

Które produkty sprzyjają rozwojowi nieswoistych chorób zapalnych jelit? 

Poniższe produkty spożywane regularnie w dużych ilościach mogą prowadzić do chorób jelit: 

  • Żywność bogata w cukry proste (tj. słodycze i słodkie napoje gazowane), 
  • Żywność obfitująca w rafinowane węglowodany (np. produkty z białej mąki, pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie, produkty typu fast food), 
  • Żywność zasobna w izomery trans kwasów tłuszczowych (m.in.: margaryny kostkowe, tłuszcze piekarskie, słone przekąski, wyroby ciastkarskie, produkty typu fast food), 
  • Żywność bogata w cholesterol i tłuszcze zwierzęce (np. mięso czerwone i jego przetwory, smalec), 
  • Oleje roślinne szczególnie zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (m.in.: kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, krokoszowy, z pestek winogron). 

Produkty wspierające pracę układu pokarmowego
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Które pokarmy chronią przed pojawieniem się nieswoistych zapaleń jelit? 

  • Różnokolorowe warzywa,  
  • Wielobarwne owoce, 
  • Gruboziarniste produkty zbożowe, 
  • Nasiona roślin strączkowych, 
  • Orzechy, nasiona i pestki, 
  • Ryby (w szczególności tłuste gatunki), 
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, 
  • Naturalne fermentowane przetwory mleczne. 

Jakie korzyści zdrowotne wynikają z regularnej konsumpcji ryb w diecie? 

Mowa tu głównie o tłustych gatunkach ryb morskich, wyjątkowo bogatych w długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 – EPA i DHA. Do korzyści związanych z ich spożywaniem należą: 

  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Leśniowskiego-Crohna – o 46%, 
  • Obniżenie ryzyka rozwoju wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – o 25%, 
  • Redukcja ryzyka pojawienia się zespołu metabolicznego – o 29%, 
  • Zmniejszenie obwodu talii (zwłaszcza u osób z nadwagą lub otyłością), 
  • Poprawa profilu lipidowego krwi (spadek poziomu trójglicerydów oraz wzrost stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości HDL w surowicy krwi), 
  • Obniżenie wartości ciśnienia tętniczego krwi, 
  • Redukcja stężenia glukozy na czczo we krwi (w szczególności u osób otyłych), 
  • Zwiększenie uczucia sytości poposiłkowej i wydłużenie czasu jej trwania.  

Które składniki odżywcze występują w największych ilościach w rybach? 

  • Długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 – EPA i DHA (przede wszystkim – łosoś, pstrąg łososiowy, śledź, makrela, sardynka), 
  • Białko, 
  • Tauryna, 
  • Witamina A
  • Witaminy z grupy B, 
  • Witamina D
  • Witamina E
  • Potas, 
  • Żelazo, 
  • Jod,  
  • Selen, 
  • Astaksantyna (głównie łosoś i pstrąg łososiowy). 

W jaki sposób długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 zawarte w tłustych gatunkach ryb mogą wpływać na przebieg nieswoistych chorób zapalnych jelit? 

  • Zmniejszając proces zapalny w jelitach, 
  • Wywołując i utrzymując kliniczną remisję u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, 
  • Obniżając stężenie cytokin prozapalnych w surowicy krwi, 
  • Zwiększając poziom mediatorów przeciwzapalnych (np. rezolwin, marezyn, defensyn), 
  • Zmniejszając aktywność choroby, 
  • Stymulując gojenie się ran, 
  • Przyspieszając regenerację błony śluzowej jelit, 
  • Wspomagając odbudowę nabłonka jelitowego, 
  • Podnosząc jakość życia chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna. 

Podsumowanie 

  • Spośród czynników środowiskowych ściśle związanych z rozwojem nieswoistych chorób zapalnych jelit dieta odgrywa ważną rolę w modulowaniu mikrobioty jelitowej, a co za tym idzie może mieć terapeutyczny wpływ na przebieg choroby. 
  • Wyniki dotychczas przeprowadzonych badań z udziałem ludzi wykazały, że regularne spożycie ryb (w szczególności tłustych gatunków) w diecie przyczynia się do znacznego obniżenia ryzyka rozwoju choroby Leśniowskiego-Crohna.  
  • Adekwatna podaż długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 – EPA i DHA w diecie (głównie w postaci tłustych gatunków ryb morskich) chroni przed wystąpieniem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.  
  • Zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego zaleca się włączać ryby na stałe do cotygodniowego menu przynajmniej 2 razy w tygodniu, w tym minimum jedna porcja powinna przypadać na tłuste ryby morskie (np. łososia, makrelę lub śledzia). 

Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Scaioli E., Liverani E., Belluzzi A.: The Imbalance between n-6/n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Inflammatory Bowel Disease: A Comprehensive Review and Future Therapeutic Perspectives. Int J Mol Sci. 2017 Dec 5;18(12):2619. 
  2. Reddavide R., Rotolo O., Caruso M.G., et al.: The role of diet in the prevention and treatment of Inflammatory Bowel Diseases. Acta Biomed. 2018 Dec 17;89(9-S):60-75. 
  3. Tørris C., Småstuen M.C., Molin M.: Nutrients in Fish and Possible Associations with Cardiovascular Disease Risk Factors in Metabolic Syndrome. Nutrients. 2018 Jul 23;10(7):952. 
  4. Marton L.T., Goulart R.A., Carvalho A.C.A., et al.: Omega Fatty Acids and Inflammatory Bowel Diseases: An Overview. Int J Mol Sci. 2019 Sep 30;20(19):4851. 
  5. Mozaffari H., Daneshzad E., Larijani B., et al.: Dietary intake of fish, n-3 polyunsaturated fatty acids, and risk of inflammatory bowel disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Eur J Nutr. 2020 Feb;59(1):1-17. 
  6. Comeche J.M., Gutierrez-Hervás A., Tuells J., et al.: Predefined Diets in Patients with Inflammatory Bowel Disease: Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2020 Dec 26;13(1):52. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę