Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
2

Amla. Owoc dla zdrowia i urody

Słuchaj artykułu

Amla to drzewo, które pochodzi z Indii. Jego owoce wyglądem przypominają agrest. Są ważnym elementem tradycyjnej medycyny. Jakie mają zastosowanie?

Amla. Owoc dla zdrowia i urody

Co to jest amla? 

Liściokwiat garbnikowy (łac. Emblica officinalis) jest znany pod nazwą amla. Jest to drzewo cenione w tradycyjnej medycynie indyjskiej (ajurwedzie). Zgodnie z indyjską mitologią jest ono uznawane za pierwsze drzewo stworzone we wszechświecie.  

Amla rośnie na terenie Indii oraz w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego takich jak Pakistan, Uzbekistan, Sri Lanka, Chiny czy Malezja. Według ajurwedy owoce amli mają szerokie właściwości prozdrowotne, dlatego są wykorzystywane w walce z wieloma chorobami. 

Jak wygląda amla? 

W języku angielskim amla jest znana pod nazwą Indian gooseberry, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „indyjski agrest”. Nazwa nawiązuje do wyglądu owoców, które przypominają agrest. Mają kulisty kształt, są mięsiste i zielone. 

Amla – właściwości 

Owoce amli swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają wielu substancjom aktywnym.  

Znajdują się w nich:  

  • taniny,  
  • alkaloidy,  
  • kwasy fenolowe,  
  • aminokwasy,  
  • flawonoidy.  

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość witaminy C – nawet do 680 mg w 100 g owoców. 


Produkty zawierające amlę
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Amla – zastosowanie 

W ajurwedzie amla jest uznawana za środek odmładzający, który opóźnia procesy starzenia organizmu. Naukowcy badali ją pod kątem właściwości przeciwzapalnych, moczopędnych, przeczyszczających, kardioprotekcyjnych, przeciwgorączkowych i hepatoprotekcyjnych.  

Według tradycyjnej medycyny owoce amli mają zastosowanie w walce z:  

  • wysoką gorączką,  
  • stanem zapalnym,  
  • chorobami oczu,  
  • osteoporozą,  
  • chorobami układu pokarmowego,  
  • kaszlem,  
  • zaparciami,  
  • anemią.  

Przetwory z owoców amli stosowano, aby polepszyć zdolności intelektualne i oczyścić organizm z toksyn. 

Jakie zastosowanie ma amla? 

  • Kontrola cukrzycybłonnik zawarty w owocach spowalnia tempo wchłaniania cukrów przez organizm. Dzięki temu skoki cukru we krwi są mniejsze. Stosowanie amli sprawdzi się zwłaszcza u osób z cukrzycą typu 2. 
  • Polepszenie trawienia – za to działanie również odpowiada błonnik, który reguluje częstość wypróżnień. Spożywanie amli sprawdzi się także przy zespole jelita drażliwego. 
  • Schorzenia oczu – dzięki wysokiej zawartości witaminy A amla zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Z kolei wysoka zawartość witaminy C chroni oczy przed rozwojem zapalenia spojówek. 
  • Otępienie – wysoka zawartość przeciwutleniaczy chroni przed uszkodzeniem komórek nerwowych i mózgowych. Witamina C wpływa na wytwarzanie norepinefryny – neuroprzekaźnika, który może poprawiać funkcjonowanie mózgu u osób z demencją.

Amla na włosy

Amlę możez zastosować, aby poprawić wygląd włosów. Kobiety pochodzące z Indii mają zwykle piękne, gęste i ciemne włosy. Ich sekretem jest stosowanie olejku z amli na skalp oraz do olejowania włosów. Możemy go także stosować jako środek przeciw wypadaniu włosów i opóźniający ich siwienie. Olej pozyskujemy w procesie gotowania suszonych owoców amli z wykorzystaniem oleju kokosowego. Stosowany na włosy nadaje im miękkość, elastyczność i połysk oraz zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Olejek z amli możemy aplikować także na skalp jako wcierkę. Wspomaga on wzrost nowych włosów i przyspiesza ich porost. 

Jak amla wpływa na włosy? 

  • Przeciwdziała przedwczesnemu siwieniu. 
  • Wzmacnia cebulki włosów. 
  • Wspomaga leczenie łupieżu. 
  • Sprawia, że włosy są błyszczące i gładkie. 
  • Pobudza włosy do wzrostu. 

Amla – przeciwwskazania 

Spożywanie owoców amli w rozsądnych ilościach nie przyniesie negatywnych skutków.  

Szczególną ostrożność powinny jednak zachować osoby, które mają problem z krzepliwością krwi. Amla może zwiększać ryzyko krwawień lub tworzenia się siniaków.  

Pamiętaj także o wysokiej zawartości witaminy C w owocach. Jej nadmierne spożycie może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych, nadkwasoty i obniżenia poziomu cukru we krwi.

Przeczytaj również:
Niskokaloryczna, a przy tym pyszna. Jak jeść papaję?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Kulkarni K.V., Ghurghure S.M., Indian gooseberry (Emblica officinalis): Complete pharmacognosy review, International Journal of Chemistry Studies, 2018 s. 5-11. 
  • Ikram A. i wsp., Nutritional and Biochemical Composition od Amla (Emblica officinalis) and its Therapeutic Impact: A Review, Acta Scientific Nutritional Health, 2021. 
  • Dasaroju S., Gottumukkala K.M., Current Trends in the Research of Emblica officinalis (Amla): A Pharmacological Perspective, International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 2014. 
  • https://www.khadi.pl/pl/products/wzmacniajacy-olejek-do-wlosow-khadi-amla-1193.html. 
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-784/indian-gooseberry. 
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-amla#2. 
  • https://www.bebeautiful.in/all-things-skin/everyday/amla-juice-benefits-for-skin-hair-and-health#amla-benefits-for-the-skin/. 
  • https://www.beautyglimpse.com/use-amla-hair-fall-control/.  
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę