Cukier a cholesterol. Jaki mają związek?
Wraz z wiekiem zmniejsza się tempo metabolizmu węglowodanów i lipidów, co skutkuje często podwyższonym poziomem glukozy i cholesterolu we krwi. Badania dowodzą, że może to znacznie zwiększyć ryzyko pojawienia się miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Cukrzyca jest chorobą, w której dochodzi do zaburzeń metabolizmu glukozy. Często cukrzycy towarzyszą także zaburzenia metabolizmu lipidów, czyli dyslipidemie. Współistnienie tych dwóch chorób znacznie podwyższa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. W przebiegu dyslipidemii stężenia cholesterolu całkowitego, LDL i HDL oraz triglicerydów odbiegają od normy. Zaburzenia lipidów w przebiegu cukrzycy są następstwem wzrostu insulinooporności i zmniejszenia wydzielania insuliny.
W profilu lipidowym pacjentów z cukrzycą typu 2 i dyslipidemią można odnotować:
- wzrost stężenia lipidów po posiłku,
- wzrost stężenia trójglicerydów w surowicy,
- obniżenie stężenia frakcji HDL cholesterolu,
- wzrost stężenia małych gęstych frakcji cholesterolu LDL.
Wpływ insulinooporności na profil lipidowy
Insulinooporność jest to stan, w którym zmniejszona jest wrażliwość tkanek na insulinę. Towarzyszy cukrzycy typu 2. Zazwyczaj insulinooporność związana jest z otyłością i niedostateczną aktywnością fizyczną.
Oprócz zaburzenia metabolizmu węglowodanów insulinooporność wpływa na:
- zahamowania lipogenezy i nasilenia lipolizy, co wpływa na wzrost stężenia kwasów tłuszczowych i triglicerydów we krwi,
- zahamowanie aktywności lipazy lipoproteinowej, co przyczynia się do wzrostu stężenia triglicerydów we krwi,
- zmniejszenie rozmiaru i zwiększenie gęstości lipoprotein, w tym LDL,
- odblokowanie syntezy chylomikronów i VLDL w wątrobie, co wywołuje hipertriglicerydemię.
Objawy wysokiego poziomu cholesterolu u cukrzyków
W znaczącej większości przypadków podwyższony poziom lipidów u osób z cukrzycą nie daje żadnych specyficznych objawów.
Niektóre osoby mogą zaobserwować:
- zmiany skórne (żółtaki) – podskórne grudki, głównie w okolicy oczodołów i czoła; w znacznej hipertriglicerydemii mogą pojawić się na całym ciele;
- powikłania naczyniowe o charakterze mikro- i makroangiopatii.
Cele terapeutyczne leczenia zaburzeń lipidowych w cukrzycy
Podwyższony poziom lipidów w połączeniu z cukrzycą znacznie zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
W związku z tym Polskie Towarzystwo Diabetologiczne wydało następujące zalecenia odnośnie docelowych wartości stężenia cholesterolu:
- U osób z bardzo wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym stężenie cholesterolu LDL < 55 mg/dl (< 1,4 mmol/l) i redukcja o co najmniej 50% w stosunku do wartości wyjściowej i/lub stężenie cholesterolu nie-HDL < 85 mg/dl (2,2 mmol/l);
- U osób z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym stężenie cholesterolu LDL < 70 mg/dl (1,8 mmol/l) i redukcja o co najmniej 50% w stosunku do wartości wyjściowej i/lub stężenie cholesterolu nie-HDL < 100 mg/dl (2,6 mmol/l);
- U osób z umiarkowanym ryzykiem sercowo-naczyniowym (osoby z cukrzycą typu 2 < 50. roku życia, z czasem trwania cukrzycy < 10 la, bez innych czynników ryzyka) stężenie cholesterolu LDL < 100 mg/dl (2,6 mmol/l) i/lub stężenie cholesterolu nie-HDL < 130 mg/dl (3,4 mmol/l);
- Stężenie triglicerydów < 150 mg/dl (<1,7 mmol/l).
W jaki sposób obniżyć poziom cholesterolu przy cukrzycy?
Celem terapii u cukrzyków jest obniżenie stężenia LDL oraz trójglicerydów przy jednoczesnym podwyższeniu stężenia HDL. Istnieją dwie metody leczenia: zmiana stylu życia (dieta, aktywność fizyczna, rzucenie nałogów) i leczenie farmakologiczne polegające na przyjmowaniu leków obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Dieta u osób zmagających się zarówno z wysokim cukrem, jak i cholesterolem, powinna wykluczać produkty przetworzone, wszelkie produkty słodzone: jogurty, napoje gazowane, słodycze, dżemy itp., a także tłuste mięso, smalec i inne tłuste potrawy. W diecie diabetyka powinny dominować surowe warzywa i małe ilości owoców, oleje roślinne, orzechy i nasiona, a także chudy nabiał i ryby (najlepiej morskie).
W leczeniu zaburzeń lipidowych przy współistniejącej cukrzycy wykorzystywane są zazwyczaj dwie grupy leków – statyny i fibraty. W obniżaniu poziomu cholesterolu znaczący wpływ mają także:
- witamina B3 (niacyna) – wpływa ona na redukcję stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów nawet o 15%; podwyższa także stężenie cholesterolu HDL w surowicy; utrzymywanie niacyny na odpowiednim poziomie przyczynia się do zmniejszenia zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego;
- kwasy omega-3 – kwasy EPA i DHA przyczyniają się do obniżania poziomu trójglicerydów we krwi.
Jak uchronić się przed rozwojem zaburzeń lipidowych?
Wprowadzenie odpowiedniej profilaktyki uchroni cię od rozwoju zaburzeń lipidowych oraz pomoże w kontroli glikemii.
- Stosuj zdrową dietę, która jest wzbogacona o wielonienasycone tłuszcze,
- Podejmuj systematyczną aktywność fizyczną,
- Postaraj się zredukować masę ciała, jeśli masz nadwagę lub otyłość,
- Zerwij z nałogiem palenia,
- Zrezygnuj ze spożywania alkoholu.
- https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/249,zaburzenia-lipidowe-w-cukrzycy
- Dąbrowski M., Wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Lekarz POZ, 1/2024.