1
19 listopada 2021

Co to jest freeganizm?

Prawie jedna trzecia wszystkich produktów żywnościowych wytwarzanych na całym świecie jest marnowana, dlatego podejmowane są różne aktywności mające na celu redukcję strat żywności. Jednym z nich jest ruch zwany freeganizmem. Czym dokładnie jest?

Co to jest freeganizm? 

Termin freeganizm po raz pierwszy pojawił się w Stanach Zjednoczonych w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Stanowi połączenie dwóch anglojęzycznych słów: free (wolny, darmowy) i veganism (wegański, czyli oparty wyłącznie na pokarmach pochodzenia roślinnego).  

Freeganizm określa się jako antykonsumpcyjny styl życia, którego kluczowym celem jest rozsądne gospodarowanie posiadanymi zasobami oraz ograniczenie marnotrawstwa produktów spożywczych i niespożywczych.  

Freeganie unikają jakichkolwiek zakupów produktów spożywczych w sklepach w akcie protestu przeciwko nieefektywnemu i nierównemu funkcjonowaniu systemów żywnościowych. Odżywiają się zatem z własnego wyboru tym, co zostaje usunięte ze sprzedaży w sklepach spożywczych i restauracjach oraz tym, co uda im się znaleźć w śmietnikach. 

Freeganizm – jak zacząć? 

Freeganie to grupa ludzi, którzy w pewnym momencie swojego życia podjęli świadomą i dobrowolną decyzję o zmianie swojego dotychczasowego stylu życia. Aby dołączyć do środowiska freegan warto poszukać osób o identycznych zainteresowaniach w okolicy swojego miejsca zamieszkania i zacząć wspólnie pielęgnować podobne wartości życiowe. Oto kilka zachowań charakterystycznych dla freegan: 

  • Odzyskują ze śmietników produkty, z których można zrobić jeszcze użytek (np. żywność, sprzęt elektroniczny, ubrania, meble). 
  • Samodzielnie naprawiają rozdartą odzież i obuwie oraz zepsuty sprzęt, aby uniknąć konieczności ich wyrzucenia do śmieci. 
  • Zakładają własny ogródek z warzywami, owocami i ziołami.  
  • Proszą personel restauracji i supermarketów oraz właścicieli małych, lokalnych sklepów spożywczych lub sprzedawców targowisk o wydanie towaru wykluczonego ze sprzedaży. 
  • Chcą pozyskać za darmo produkty, które zostały uznane jako wadliwe bądź przeterminowane, zanim ostatecznie trafią one na wysypisko śmieci. 
  • Dzielą i wymieniają się z innymi osobami posiadanymi rzeczami za darmo. 

Freeganizm – gdzie szukać żywności? 

  • Małe i osiedlowe sklepy spożywcze, których sprzedawcy często są skłonni przekazać zepsutą lub przeterminowaną żywność; 
  • Targowiska i bazary, gdzie oferowane produkty mają zazwyczaj lokalne pochodzenie, a właściciele straganów są otwarci na przekazanie niesprzedanych i już niepotrzebnych towarów; 
  • Restauracje i bary szybkiej obsługi, których personel czasem jest skłonny na koniec dnia wydać niezjedzoną żywność;  
  • Śmietniki zlokalizowane przy dużych supermarketach, w których mogą znajdować się duże ilości nieestetycznych, ale zdatnych do spożycia produktów (np. warzyw i owoców); 
  • Śmietniki mieszczące się przy dużych biurowcach, hotelach, prywatnych szkołach i szpitalach, gdzie istnieje duża szansa na znalezienie przyzwoitej jakości produktów. 

Przeczytaj również:
Dieta wegańska – na czym właściwie polega?

Źródła:  

  1. Bąk T.: Freeganizm jako subkultura i zjawisko nowych wartości w zglobalizowanym świecie. Edukacja humanistyczna nr 1 (30), 2014:17-27. 
  2. Zalega T.: Freeganizm – nowy trend konsumencki w zachowaniach nabywczych miejskich gospodarstw domowych w Polsce w okresie kryzysu (wyniki badań). Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie nr1(16)/2013:93-106. 
  3. Zalega T., Rostek A.: Freeganizm − trend czy styl życia? Handel wewnętrzny 2015;5(358):262-279. 
  4. Kolarzyk E., Łyszczarz A.: Interakcje między środowiskiem, dietą i zdrowiem – współczesne wyzwania. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2021, Tom 27, Nr 2, 92-98. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?

Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne,…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Czy warto jeść śledzie?

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Mięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle…

Zobacz więcej

Jakie jedzenie na grilla?

Przede wszystkim, produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotyn sodu i potasu, których aktywność kancerogenna wzrasta wraz z obróbką…

Zobacz więcej

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc?

Dwa jaja w ciągu dnia będą optymalną sumą. Jeżeli mamy zamiar zjeść więcej, pamiętajmy, aby w pozostałe dni około Wielkanocy,…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
27 kwietnia 2021 Agata Kleszcz
21 stycznia 2021 mgr Ewelina Pietrzak
21 stycznia 2021 mgr Ewelina Pietrzak
20 kwietnia 2020 Justyna Ossowska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)