Czego nie można jeść, będąc w ciąży?
Prawidłowo skomponowana dieta w trakcie ciąży sprzyja prawidłowemu rozwojowi dziecka oraz zdrowiu matki. Kluczowe znaczenie ma nie tylko odpowiednie spożycie białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych, ale również wysoka jakość produktów i dbałość o higienę przygotowywania posiłków. W tym okresie należy zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo, czyli odpowiednie przechowywanie żywności, jej przetwarzanie i poddawanie obróbce termicznej. Dzięki temu możemy zapobiec poważnym konsekwencjom i zmniejszyć ryzyko komplikacji w rozwoju ciąży. Jakich produktów lepiej unikać i dlaczego?
Choroby przenoszone drogą pokarmową
Mówiąc o żywieniu, należy zainteresować się chorobami przenoszonymi drogą pokarmową. Ze względu na fizjologiczne osłabienie układu odpornościowego, w ciąży podatność na niektóre zakażenia wzrasta. Drobnoustroje mogą przedostać się przez łożysko i wywołać następstwa, które mogą okazać się niebezpieczne dla rozwijającego się dziecka. Dlatego z diety należy wykluczyć produkty, które mogłyby być źródłem toksoplazmozy, listeriozy czy salmonellozy.
Poza odpowiednim doborem produktów żywnościowych niezwykle ważne jest unikanie kontaktu ze skażoną wodą czy glebą, dokładne mycie rąk i sprzętów kuchennych.
Jakich produktów unikać w ciąży?
Wśród produktów, których należy unikać w ciąży, możemy wymienić produkty o wątpliwej jakości mikrobiologicznej:
- nieumyte warzywa i owoce,
- surowe jaja i produkty na ich bazie, np. lody, kremy,
- niepasteryzowane mleko i jego przetwory, np. ser feta, camembert, oscypek,
- surowe i niedogotowane mięso, np. tatar, krwisty befsztyk, szynka parmeńska,
- surowe i wędzone na zimno ryby, owoce morza i skorupiaki.
W kontekście żywienia kobiet ciężarnych wiele mitów narosło wokół kawy.
Kobiety ciężarne nie muszą z niej całkowicie rezygnować.
Należy jednak zdecydowanie ograniczyć ilość spożywanej kofeiny maksymalnie do 200-300 mg, co odpowiada mniej więcej 2-3 filiżankom kawy na dobę. Warto jednak pamiętać, że kofeinę poza kawą znajdziemy również m.in. w czekoladzie, kakao, herbacie czy napojach gazowanych.
Bezwzględnie należy wykluczyć wszelkie używki, takie jak alkohol i papierosy.
Kontakt nawet z niewielką ilością substancji toksycznych niesie za sobą ryzyko powikłań – poronień, przedwczesnego porodu, wewnątrzmacicznego obumarcia płodu i zaburzeń w rozwoju dziecka.
U niektórych ciężarnych można rozważyć ograniczenie spożywania miodu, ponieważ może być potencjalnie zanieczyszczony bakterią powodującą botulizm u noworodka. Jednakże kobiety bez rozpoznanych nieprawidłowości w funkcjonowaniu mikroflory jelitowej nie muszą go unikać w czasie ciąży.
Ciąża a żywność wysoko przetworzona
Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników w czasie ciąży podstawą diety powinna być żywność bogata w składniki odżywcze. Należy zadbać o dużą różnorodność jadłospisu oraz wysoką jakość produktów.
Dlatego do produktów, które warto ograniczyć w trakcie ciąży, zalicza się również żywność wysoko przetworzoną.
Nie dość, że nie będzie ona źródłem cennych makro- i mikroelementów, to dostarczy całkowicie zbędnych elementów, takich jak konserwanty czy barwniki.
Im bardziej przetworzona żywność, tym więcej dodatków zawiera.
Odpowiedni dobór produktów w diecie kobiety ciężarnej jest szczególnie ważny. Warto czytać etykiety i wybierać produkty o prostym składzie i niskim stopniu przetworzenia. Nie warto jednak eliminować produktów bez potrzeby. Jeśli rezygnujesz z jakiegoś składnika w diecie, zadbaj, by w Twoim jadłospisie niczego nie zabrakło. Jeśli chcesz rozwiać wątpliwości, korzystaj jedynie ze sprawdzonych, rzetelnych źródeł wiedzy lub umów się na konsultację ze specjalistą.
Przeczytaj również:
Dieta w ciąży, czyli jak zamienić zachcianki w zdrowe przekąski
Czy można pić kawę w ciąży i w trakcie karmienia piersią?
Źródła:
- Świątkowska D. i wsp., Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, 2013.
- Wąsowska J. i wsp. Prawidłowe żywienie zdrowych kobiet w ciąży jako sposób realizacji potrzeby bezpieczeństwa osobistego i społecznego. Kultura Bezpieczeństwa Nauka – Praktyka – Refleksje. 2015;18:227–245.
- Danielewicz H. i wsp. Diet in pregnancy – more than food. European Journal of Pediatrics. 2017;176(12):1573–1379.
Czy można jeść pasztet w ciąży??
Przygotowanie pasztetu polega na ugotowaniu mięsa, a następnie jego upieczeniu. Nie ma obawy, że mięso będzie surowe, dlatego pasztet można bezpiecznie jeść w ciąży.
Czy można jeść śledzie np. po kaszubsku, w sosie koperkowym itp.
W ciąży trzeba unikać surowych ryb, dlatego śledzie po kaszubsku nie są dobrym wyborem.