Czy L-glutamina pomaga w odchudzaniu?
Siedzący tryb życia i nadmierny stres często prowadzą do zwiększenia spożycia słodyczy, co przekłada się na zwiększenie masy ciała. Czy L-glutamina może pomóc w walce z nadmiernym apetytem na słodycze?
Co to jest L-glutamina?
L-glutamina jest jednym z podstawowych endogennych aminokwasów budujących białka naszego organizmu. Oznacza to, że w normalnych warunkach organizm potrafi wytworzyć ją samodzielnie. Wówczas nie musimy dostarczać tego aminokwasu z zewnątrz.
Istnieją jednak sytuacje, w których dodatkowa suplementacja glutaminy może przynieść korzystne rezultaty.
Do takich czynników zaliczamy:
- nadmierny stres,
- chorobę (np. AIDS),
- zwiększony wysiłek fizyczny.
Największym magazynem L-glutaminy są mięśnie szkieletowe.
Jak działa L-glutamina?
L-glutamina jest aminokwasem białkowym. Pełni zatem przede wszystkim funkcję budulcową dla tkanek.
Odgrywa także ważną rolę w procesie metabolizmu azotu. Szkodliwy amoniak powstający w procesach przemian innych aminokwasów może być wiązany przez cząsteczkę kwasu glutaminowego, tworząc w ten sposób właśnie L-glutaminę. Substancja ta pełni funkcję „magazynu” amoniaku, który może być odzyskany na drodze rozkładu jej cząsteczki. Procesy te są wykorzystywane w licznych przemianach, odpowiadając za zachowanie równowagi azotowej.
Do innych funkcji glutaminy zaliczamy:
- udział w namnażaniu komórek,
- wsparcie w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej,
- transport amoniaku.
L-glutamina uczestniczy także w procesie wytwarzania glukozy w organizmie (glukoneogenezy) oraz działa przeciwutleniająco.
Jednocześnie L-glutamina wspiera pracę jelita cienkiego. Dodatkowo jest składnikiem wyściółki przewodu pokarmowego. Jej właściwy poziom może wspierać leczenie dolegliwości związanych z układem trawiennym, takich jak wrzody żołądka czy dwunastnicy.
Glutamina może również zwiększać wydolność przy ćwiczeniach siłowych i wytrzymałościowych, dlatego często jest polecana sportowcom i osobom prowadzącym intensywny tryb życia.
Aminokwas ten przyczynia się także do poprawy koncentracji i wspiera pracę mózgu.
Czy L-glutamina pomaga w odchudzaniu?
Glutamina bierze udział w procesie wytwarzania glukozy w organizmie, zmniejszając ochotę na spożycie cukru. Ma zdolność do szybkiego przekształcania się w glukozę, która wyłącza sygnał głodu w mózgu. Pomaga ona również w utrzymaniu równowagi serotoniny, która oprócz regulacji nastroju wpływa również na sygnały apetytu.
Glutamina pomaga kontrolować napady głodu i ochoty na spożywanie słodyczy.
Badania dowodzą, że suplementacja glutaminy może przyczyniać się do:
- obniżenia masy ciała,
- poprawienia wrażliwości komórek na insulinę,
- usprawnia wydzielanie glukagonopodobnego peptydu 1 (GLP-1),
- ograniczenia glikemii poposiłkowej.
Glutamina może być właściwym suplementem dla osób cierpiących na cukrzycę typu II.
Kiedy stosować L-glutaminę?
Stosowanie glutaminy może być wskazane w przypadku:
- cukrzycy typu II,
- AIDS,
- obniżonej odporności,
- wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego,
- nadmiernego apetytu na słodycze,
- problemów z układem trawiennym,
- zwiększonego stresu.
Dawkowanie L-glutaminy
Z racji endogennego wytwarzania glutaminy trudno określić, jaką dawkę powinniśmy suplementować.
Badania sugerują stosowanie 5-60 g L-glutaminy dziennie. Za bezpieczną dzienną ilość uznaje się 10-20 g w trzech podzielonych dawkach.
Suplement najlepiej przyjmować w porze okołotreningowej, o poranku lub przed snem. Można go zażywać na czczo oraz z posiłkiem.
Glutamina może być dużym wsparciem w walce z nadwagą i nadmiernym apetytem na słodycze, co znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych. Podstawą jednak zawsze powinna być zbilansowana dieta, silna wola i aktywność fizyczna. Różnego rodzaju suplementy traktuj jako uzupełnienie.
Przeczytaj również:
Gurmar. Pogromca apetytu na słodycze?
- Fujita T., Sakurai K., Efficacy of glutamine-enriched enteral nutrition in an experimental model of mucosal ulcerative colitis, Br J Surg, 1995;82(6):749–51.
- http://www.omicsgroup.org/journals/obesity-as-a-public-health-issue-and-the-effects-of-amino-acid-supplementationas-a-prevention-mechanism-2165-7904-1000251.php?aid=44805
- Molfino A., Logorelli F., Muscaritoli M., Cascino A., Preziosa I., Fanelli F.R. i wsp., Metabolic effects of glutamine on insulin sensitivity, Nutr Ther Metab, 2010;28:7–11.
- Laviano A., Molfino A., Lacaria M.T., Canelli A., De Leo S., Preziosa I. i wsp., Glutamine supplementation favors weight loss in nondieting obese female patients. A pilot study, Eur J Clin Nutr, 2014;68(11):1264–6.
- Samocha-Bonet D., Wong O., Synnott E.L., Piyaratna N., Douglas A., Gribble F.M. i wsp., Glutamine Reduces Postprandial Glycemia and Augments the Glucagon-Like Peptide-1 Response in Type 2 Diabetes Patients, J Nutr., 2011;141(7):1233–8.
- Jafari-Vayghan H., Varshosaz P., Hajizadeh-Sharafabad F., Razmi H.R., Amirpour M., Tavakoli-Rouzbehani O.M. i wsp., A comprehensive insight into the effect of glutamine supplementation on metabolic variables in diabetes mellitus: a systematic review, Nutr Metab, 2020;17(1):80.
- Abboud K.Y., Reis S.K., Martelli M.E., Zordão O.P., Tannihão F., de Souza A.Z.Z. i wsp., Oral Glutamine Supplementation Reduces Obesity, Pro-Inflammatory Markers, and Improves Insulin Sensitivity in DIO Wistar Rats and Reduces Waist Circumference in Overweight and Obese Humans, Nutrients, 2019;11(3):536.