Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
6

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Słuchaj artykułu
Pytanie od Katarzyny
Chciałabym rozpocząć swoją przygodę ze zbieraniem grzybów, ale boję się, że zbiorę niewłaściwe. Czy jest jakiś sposób, aby odróżnić muchomora sromotnikowego od kani? Słyszałam, że są podobne. 

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może być mylony z jadalnymi gatunkami, takimi jak czubajka kania. Muchomor sromotnikowy produkuje toksynę – amanitynę, która po spożyciu powoduje uszkodzenie wątroby najczęściej kończące się śmiercią.  

Jak odróżnić muchomora od popularnej kani? 

Przede wszystkim należy zbierać całe grzyby, aby prawidłowo określić, jaki grzyb został zebrany. Nie należy odcinać grzybów nożem, gdyż struktury położone niżej także służą do identyfikacji.  

Muchomor sromotnikowy ma zielonkawe zabarwienie, a jego kapelusz jest gładki. Posiada on wrośnięte ciemniejsze włókienka. Pod kapeluszem muchomora sromotnikowego znajduje się pierścień, który jest strzępiasty i na stałe przytwierdzony do trzonu – nie da się go przesuwać. Podstawa trzonu muchomora ma charakterystyczną pochewkę. Muchomor wydziela słodkawy zapach, który przypomina sztuczny miód. W smaku jest słodkawy, lekko orzechowy, jednak nie należy go smakować podczas identyfikacji, ponieważ dawka śmiertelna amanityny jest niewielka i wynosi 30 g. 

Z kolei kania jest grzybem, który ma kapelusz w kolorze beżowym. Jest on pokryty odstającymi łuseczkami o ciemnym zabarwieniu. Na trzonie znajduje się pierścień, który można przesuwać po trzonie. Pierścień w wyglądzie jest wełniasty. Czubajka kania nie ma u podstawy trzonu pochewki – podstawa jest bulwiasta i zgrubiała.  

Jeśli nie jest Pani w 100% pewna, jaki grzyb został zebrany, nie warto ryzykować i zabierać ze sobą takiego znaleziska do domu.

Przeczytaj również:
Zatrucie grzybami – na które grzyby należy uważać?
Czy grzyby są pozbawione wartości odżywczych?


Produkty na dolegliwości układu pokarmowego
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!
  1. 9 września 2021, 12:33
    Dominika

    Warto też zdać się na zapach. Wiele grzybów ma swoje charakterystyczne zapachy. Czubajka kania ma słodki, orzechowy zapach, który zdecydowanie różni się od wielu rodzajów muchomorów w tym wspomnianego wcześniej sromotnika.

    1. 8 marca 2022, 22:40
      Jarosław

      Muchomor sromotnikowy (zielonkawy) nie ma w sobie niczego podobnego do Czubajki Kani -jeśli ktoś dopatruje się jakiegoś podobieństwa, to nie powinien w ogóle zbierać grzybów.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę