Likopen (E160d) – właściwości i zastosowanie
Kody z „E” umieszczane na etykietach produktów żywnościowych coraz częściej zniechęcają nas do zakupu. Utarło się, że „E” w składzie oznacza substancje szkodliwe dla zdrowia. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z tych substancji są korzystne dla naszego organizmu. Należy do nich m.in. likopen, czyli E160d.
Likopen (E160d) – czym jest?
Likopen należy do organicznych związków chemicznych z grupy nienasyconych węglowodorów. Jest barwnikiem z grupy karotenoidów pochodzenia roślinnego o kolorze czerwono-pomarańczowym. Związki tego typu chronią rośliny przed nadmiarem światła i uszkodzeniami z tym związanymi. E160d łatwo rozpuszcza się w tłuszczach.
Likopen (E160d) – w jakich produktach go znajdziemy?
Likopen w żywności oznaczany jest kodem E160d. Naturalnie występuje w owocach i warzywach, takich jak: pomidory, papryka, arbuz, papaja, morele, różowe grejpfruty, jagody, marchew. Ze wszystkich produktów, w których występuje, najwięcej jest go w pomidorach. W świeżych pomidorach jego zawartość to ok. 6,50 mg na 100 g, natomiast w koncentratach pomidorowych ok. 40-50 mg na 100 g produktu. Likopen wyekstrahowany jako barwnik odpowiada za poprawę wyglądu żywności.
Likopen (E160d) – wpływ na organizm
Organizm ludzki nie wytwarza likopenu, dlatego dostarcza się go w pożywieniu lub w formie suplementacji. E160d wykazuje działanie antyoksydacyjne – zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Ponadto działa przeciwzapalnie i wspomaga odporność. Zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL, a co za tym idzie odkładaniu się płytek miażdżycowych w naczyniach, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów czy nadciśnienia tętniczego. Likopen obniża także ryzyko zachorowania na raka prostaty – terapię onkologiczną często łączy się z suplementacją E160d. Likopen jest lepiej przyswajalny do organizmu po obróbce termicznej – np. w formie zupy krem z pomidorów podawanej na ciepło. Zalecana dawka dobowa likopenu to ok. 15-30 mg. Z racji tego, że likopen dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, czerwone warzywa warto spożywać z dodatkiem oliwy z oliwek.
Likopen (E160d) – czy jest szkodliwy?
Likopen nie wykazuje negatywnego wpływu na organizm ludzki. Wśród warzyw i owoców najwięcej E160d znajdziemy w pomidorach. Dostarczają one wiele cennych wartości odżywczych, zawierają jednak substancję zwaną tomatyną, która może być toksyczna dla naszego organizmu. Najwięcej tomatyny zawierają niedojrzałe, zielone pomidory. Dodatkowo na skórce pomidorów znaleźć się mogą pestycydy, dlatego ważne, aby dokładnie umyć je przed spożyciem. Objawami niepożądanymi wynikającymi z jedzenia zbyt dużych ilości pomidorów mogą być: wymioty, biegunki, nudności czy kolki. Ponadto warzywa psiankowate (do których należą pomidory) nie są zalecane osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego.
Likopen (E160d) – zastosowanie
Ze względu na swoje właściwości likopen znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywany jest jako składnik dostępnych w aptekach suplementów. W kosmetyce dodaje się go do różnego rodzaju kremów nawilżających i ochronnych.
Likopen korzystnie wpływa na nasz organizm. Usuwa nadmiar wolnych rodników, wspomaga proces odchudzania, poprawia odporność i obniża poziom cholesterolu LDL.
Przeczytaj również:
Dlaczego warto jeść pomidory?
Źródła:
- Belter A., Giel-Pietraszuk M., Oziewicz S., Chomczynski P., Barciszewski J., Likopen – występowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie, Postępy Biotechnologii, 2011.
- https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/prostate-supplements-pdq#section/_.