Czy maltodekstryna szkodzi zdrowiu?
Maltodekstrynę znajdziemy niemal w każdym przetworzonym produkcie spożywczym. Producenci dodają ją nawet do mleka modyfikowanego dla niemowląt. Czy jest obojętna dla zdrowia?
Maltodekstryna – właściwości
Maltodekstryna ma postać białego proszku bez smaku. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Zawiera około 380 kcal na 100 g. Ma też wysoki indeks glikemiczny (105), ponieważ jest bardzo szybko trawiona w organizmie. Podnosi poziom cukru we krwi, co skutkuje wyrzutem insuliny.
Maltodekstryna – gdzie ją znajdziemy?
Maltodekstrynę wykorzystuje się w produkcji farmaceutycznej i w przemyśle spożywczym. Stosuje się ją jako środek wiążący, zagęszczający, stabilizujący, spulchniający oraz wzmacniający smak i zapach. Maltodekstryna przeciwdziała również krystalizacji substancji i przedłuża termin przydatności do spożycia.
Znajdziemy ją np. w:
- mleku modyfikowanym,
- gotowych daniach,
- wyrobach cukierniczych,
- napojach dla sportowców,
- lodach,
- margarynie,
- jogurtach,
- produktach typu light (jako zamiennik tłuszczu).
Maltodekstryna jest łatwo przyswajalnym, lekkostrawnym źródłem energii, dlatego dodaje się ją do mleka modyfikowanego dla niemowląt. W miarę rozwoju dziecka zaleca się ograniczenie jej ilości w diecie.
Maltodekstryna a sport
Maltodekstryna znajduje się w produktach dla sportowców. Szybko się wchłania, dzięki czemu jest źródłem łatwo dostępnej energii. Napoje na bazie maltodekstryny można przygotować samodzielnie lub zakupić gotowe odżywki węglowodanowe lub węglowodanowo-białkowe.
Maltodekstryna stosowana jest najczęściej jako odżywka potreningowa, która uzupełnia straty glikogenu z wątroby i mięśni. Jej działanie polega na pobudzeniu wydzielania insuliny, co wiąże się ze zwiększeniem transportu kreatyny i aminokwasów do mięśni. Jest to pożądany efekt przy budowaniu masy mięśniowej.
Podczas długich treningów napój z maltodekstryną pozwala na uzupełnianie energii bez obciążania żołądka i kłopotliwych objawów ze strony przewodu pokarmowego.
Zaleca się przyjmowanie roztworów maltodekstryny 1-3 razy dziennie w dawce 20-70 g na porcję, w zależności od zapotrzebowania organizmu i intensywności treningu.
Maltodekstryna – wpływ na organizm
Gwałtowne wyrzuty insuliny po maltodekstrynie są szczególnie niebezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Nie zaleca się również spożywania maltodekstryny wieczorem, ponieważ pobudza organizm i może powodować problemy z zaśnięciem.
Jeśli nie uprawiasz sportu, kontroluj ilość spożywanej maltodekstryny. Może ona powodować skutki uboczne, np. zmieniać skład bakterii jelitowych, a co za tym idzie zwiększać podatność na zakażenia.
Przeczytaj również:
Okno anaboliczne – czy istnieje?
- Leszczyński W., Zastosowanie skrobi modyfikowanych w przemyśle spożywczym, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2006, 5, 54-56.
- Przetaczek-Rożnowska I., Wszechstronne maltodekstryny. Charakterystyka oraz wykorzystanie w przemyśle mleczarskim, Agro Przemysł, 2014, 1.
- Podsiadły-Natorska E., Maltodekstryny w żywności – jest się czego bać?