Maślan sodu. Na straży zdrowych jelit!
Maślan sodu korzystnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego. Specjaliści zalecają stosowanie tej substancji m.in. w chorobach jelit, biegunkach i zaparciach. Czy przyjmowanie maślanu może wpłynąć również na naszą wagę? Odpowiadamy!
Maślan sodu – co to jest?
Maślan sodu jest pod względem chemicznym solą sodową kwasu masłowego. Kwas ten występuje naturalnie w jelicie grubym człowieka i ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Wytwarzają go bakterie jelitowe, m.in. Clostridium spp., Eubacterium spp., Fusobacterium spp., Butyrivibrio spp. Powstaje on przede wszystkim z niestrawnych węglowodanów.
Kwas masłowy wpływa bezpośrednio na florę jelitową i ścianę przewodu pokarmowego. Działa on pośrednio także na inne narządy i tkanki, również te poza przewodem pokarmowym.
Maślan sodu – zastosowanie
Maślan sodu wykorzystujemy w przemyśle farmaceutycznym. Służy do produkcji preparatów, które mają uzupełnić niedobory kwasu masłowego. To substancja w stałym stanie skupienia, o większej stabilności i mniej intensywnym zapachu niż kwas masłowy.
Maślan sodu znajdziemy w suplementach diety, preparatach mlekozastępczych, a nawet w paszach dla zwierząt.
Maślan sodu – właściwości
Maślan sodu po podaniu łatwo przekształca się w jelicie do kwasu masłowego. Kwas masłowy jest podstawowym źródłem energii kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit. Odpowiada za 80% wytworzonej energii. Jej pozostałe źródła to kwas octowy i propionowy. Badania wskazują, że może zapewniać nawet 5-10% całkowitej energii organizmu.
Kwas masłowy działa również proapoptycznie – wspomaga zaprogramowaną destrukcję własnych komórek. Dzięki temu utrzymuje organizm w równowadze. Zapobiega też nadmiernemu namnażaniu komórek nabłonka jelit i ich przekształceniu w komórki nowotworowe. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem różnych czynników, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie całych tkanek.
Badania dowodzą, że kwas masłowy wykazuje działanie przeciwzapalne i immunostymulujące w obrębie nabłonka jelitowego. Reguluje transport cząstek przez nabłonek śluzówki jelita. Zmniejsza wrażliwość trzewną, czyli odczuwanie bólu ze strony przewodu pokarmowego. Wpływa także na motorykę jelit.
Maślan sodu – na co może pomóc?
Lekarze polecają maślan sodu pacjentom cierpiącym na nieswoiste choroby jelit takie jak:
- choroba Leśniewskiego-Crohna,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- zespół jelita wrażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome).
Badania wskazują, że najbardziej prawdopodobną przyczyną występowania nieswoistych chorób jelit jest niedobór kwasu masłowego.
Niedobór kwasu masłowego prowadzi do upośledzenia procesów regeneracji nabłonka i utraty szczelności bariery jelitowej, a w konsekwencji rozwoju chorób. Dotyczy to zarówno jelita grubego, jak i cienkiego.
Maślan sodu powinni suplementować również pacjenci:
- o zwiększonym ryzyku wystąpienia nowotworu przewodu pokarmowego,
- cierpiący na operacyjne zapalenie jelita,
- cierpiący na zapalenia jelit po chemio- i radioterapii,
- po resekcjach fragmentów jelit.
Maślan jest wskazany także we wspomaganiu terapii zapalenia zbiornika jelitowego i chorobie uchyłkowej jelit.
Wraz z wiekiem obniża się poziom naturalnie występującego w jelitach kwasu masłowego. W związku z tym lekarze zalecają suplementację maślanu osobom starszym.
Maślan sodu a otyłość
Trwają badania nad działaniami pozajelitowymi, które pozwolą wykorzystać ten związek m.in. w leczeniu otyłości i insulinooporności.
Specjaliści oceniają obecnie wpływ maślanu na:
- produkcję cholesterolu,
- przemiany tkanki tłuszczowej,
- reakcje łaknienia i sytości,
- zwiększanie insulinowrażliwości.
Maślan sodu na zaparcia
Maślan sodu możemy stosować pomocniczo w zaparciach, które niekiedy są objawem chorób (np. zespołu jelita drażliwego). Substancja poprawia perystaltykę jelita grubego.
Maślan sodu na biegunki
Dzięki regulacji procesów wchłaniania i normalizowaniu flory jelitowej maślan zmniejsza nasilenie biegunek. Działa przeciwzapalnie i wspomaga funkcjonowanie śluzówki jelit.
Maślan sodu – jak stosować?
Aby osiągnąć pełny efekt fizjologiczny, stosuj preparaty z maślanem sodu przez co najmniej trzy miesiące. Zalecane dawkowanie wynosi 300 mg czystego maślanu sodu na dobę. Preparaty dostępne na rynku dawkuje się zazwyczaj 2 razy dziennie – po 1 kapsułce rano i wieczorem.
Pamiętaj, że efekt terapeutyczny maślanu jest odwracalny i stopniowo zanika po zaprzestaniu stosowania preparatu.
Maślan sodu – skutki uboczne
Maślan sodu w świetle jelita przekształca się w kwas masłowy, który naturalnie występuje w naszym przewodzie pokarmowym. Preparty z maślanem sodu są zatem dobrze tolerowane. Jeśli zastosujemy je w odpowiednich dawkach, nie spowodują skutków ubocznych.
Maślan sodu a tycie
Badania na zwierzętach wskazują, że maślan sodu może powodować wzrost masy ciała. Wynika to najprawdopodobniej z działania odżywiającego komórki nabłonka przewodu pokarmowego. Nie ma jednak żadnych badań potwierdzających ten efekt u ludzi. Korzyść wynikająca z przyjmowania preparatów zawierających maślan sodu może być znacznie wyższa niż potencjalne ryzyko zwiększenia masy ciała.
Maślan sodu – przeciwwskazania
W przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu zachowaj ostrożność podczas jego przyjmowania.
Kapsułki z maślanem przyjmuj w całości (bez rozgryzania czy wysypywania zawartości). Nie powinny ich stosować dzieci poniżej 7. roku życia oraz osoby, które mają trudności z połykaniem.
Dietetyczne środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego zawierające maślan sodu pacjenci powinni przyjmować pod nadzorem lekarza.
- Kotunia A., Pietrzak P., Guilloteau P., Zabielski, R. (2010). Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym. Przegląd Gastroenterologiczny, 5, 117-22.
- Banasiewicz T., Borycka-Kiciak K., Dobrowolska-Zachwieja A., Friediger J., Kiciak A., Krokowicz P., … & Zabielski R. (2010). Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit. Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5: 329, 334.
- Drzymała-Czyż S., Banasiewicz T., Biczysko M., Walkowiak J. (2011). Maślany w nieswoistych zapaleniach jelit. Family Medicine & Primary Care Review, (2), 305-307
- Kuczyńska B, Wasilewska A., Biczysko M., Banasiewicz T., Drews M. (2011). Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe–mechanizmy działania, potencjalne zastosowania kliniczne oraz zalecenia dietetyczne. Nowiny Lekarskie, 80(4), 299-304.
- Radwan K., Radwan P., Rola kwasu masłowego w patogenezie i leczeniu chorób jelit, Medycyna Faktów 14.3 (52) (2021): 250-257.
- Skrzydło-Radomańska B., Kwas masłowy – zastosowanie w praktyce klinicznej, Leki w POZ.
- Ulotka preparatu Debutir.